ZEDibaba

ZEDibaba

RSS   AUDMAX   2017-04-03 14:15

 

 

Sok esetben elég a boldogsághoz két csatorna is, de a kis keverők mind ergyán szólnak, a nagyot meg kinek van kedve cipelni? Csak hiszed…

 

 

Ha egy gitárral énekelsz, nem vagy előrébb egy nagy pulttal. Kell egy jó mikrofon csatorna, kell egy a gitárnak, meg esetleg egy sztereó a backing tracknek. Persze, egy effekt nagy segítség, és ha hozzátolsz egy fejhallgató kimenetet, már kész is álmaid keverője! És ezért nem kell semmit sem tenned, mert az Allen & Heath már régen kitalálta Neked, úgy hívják ZED-6FX.

A kőművestenyérnyi jószág kifejezetten igényes zenészeknek készült, de mikrohangosítások (2 mikrofon) ideális mixerének is kiváló. Mérete nyilvánvalóan korlátozza a beleépíthető szolgáltatások mennyiségét, azonban olyan ügyesen válogatták ki azt, ami belefért, hogy minden fontos áramkör helyet kapott benne. Két monó csatorna meg két sztereó az összesen hat (a sztereó ugyebár két monó), innen a nevében a 6-os szám. A monó bemenetek XLR csatlakozón fogadják a mikrofonok jeleit, amik lehetnek akár kondenzátor mikrofonok is a beépített/ bekapcsolható fantom tápnak (+48V) köszönhetően. A GSPre előfok garantálja a kis zajszintet. A nagy átfogású GAIN-nel az erősítés széles határok között állítható, így a bemeneti jelszint -5dBu és –60dBu (+13dBu maximum) között változhat.

Lehetőség van ¼”-es TS csatlakozón (leánykori nevén hathármas jack-en) vonal szintű jelet is a bemenetre juttatni, éééés most figyelj!!! egy kapcsolóval ez a jack alj nagyimpedanciás gitárbemenetté varázsolható! Nincs többé cincogó, erőtlen hang, izmos gitárszand az eredmény, legyen az elektroakusztikus, vagy elektromos gitár! Ez a kapcsoló mindjárt 20dB-es csillapítást is biztosít. Persze kapott egy 100Hz-es HPF (High Pass Filter) kapcsolót is, ami egy gombnyomásra eltünteti a puffogó hangokat a mikrofonból, vagy a zavaró mélyfrekvenciás gerjedést az elektroakusztikus gitárból.

Kétsávos EQ-n avatkozhatunk a hangképbe, a mély 80Hz-en, a magas 12,5kHz-en „fog”. Jó keverőhöz használj jó mikrofont, s akkor bőven elég lesz! Csatornánként behallgathatsz a jelekbe (Füles ikon) a fejhallgató kimeneten, és látod a jelszintet is a LED-es kivezérlés jelzőn. A panoráma szabályzóval (PAN) tologathatod az éneket, vagy a gitárt a jobb és bal oldal között, míg a hangerő szabályzóval (MIX LEVEL) az adott csatorna hangereje, aránya szabályozható.

 

 

De mit sem ér a művészi megszólalás, ha száraz a hang, így külön szót kell ejtenünk a beépített effektről. A ZED-6FX tartalmaz egy új házon belül fejlesztett effekt rendszert, amely magában foglal több multi-FX modellt, (reverbs, delays, doublers, chorusing, and other modulators), hogy dinamikus és változatos stúdió minőségű hanghatásokat hozhass létre. Rém egyszerű használni, tekered a gombot, vált a program, nyomod a gombot kiválasztottad. Egyes effektekhez még a tempót is te adhatod meg (TAP TEMPO). Az effekt kimenetet (FX OUT) külön monó kimenetként is használhatjuk, ha kikapcsoljuk a processzort.

Két sztereó csatornát is kapott a ZED-6FX, mindkettőre dupla ¼”-es TS csatlakozón (még mindig hathármas jack-en) adhatjuk a vonal szintű jeleket, például digit zongorát, szintit, vagy akár egy telefont a megfelelő kábellel. A Gain nagy átfogású, a hangszín, az effekt, a behallgatás megegyezik a monó csatornáékkal. A sztereó jeleket nem panorámázzuk, hanem a két oldal arányát állítjuk, amit Balance-nak (BAL) hívnak.

A főkimenet természetesen két (LEFT/RIGHT) XLR papa található, mint a nagyoknál. A fő hangerő tolópotis, ami szintén nagyon menő ebben a kategóriában. A kimeneti jelszint 0dBu (+18dBu maximum), ami minden nagy cucc meghajtásához elegendő.
A beépített táp a világ minden országában működik, és megment a külső táppal való bénázástól. A főkapcsolót is a hátlapon keresd.

ZEDibaba
Az igaz, hogy ez a legkisebb ZED keverő a családból, pontosabban az effekt nélküli változat (ZED-6), de azt nem szabad szem elől téveszteni, hogy ez egy igazi, izzig-vérig Allen&Heath keverő, minden minőségi, megbízhatósági paraméterével együtt!

Hermann János
Audmax Kft

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020