X/Series

X/Series

RSS   AUDMAX   2019-02-13 21:43   2019-02-17 18:52

 

 

Nem szoktam titokzatos címeket adni, inkább valami jópofasággal próbálkozom, de most valahogy nincs helye a viccnek. Az ok egyszerű, meglehetősen komolyan vehető hírek érkeztek a Tascamtól, ezt már én sem bagatellizálhatom el - sokszor önmagam szórakoztatására gyártott - nyakatekert, vicceskedő mondatszerkezetekkel.

 

 

Ráfért már a klasszik „rekorder” vonalra némi újdonság, a most bevezetett dolgokat régóta hiányolták a vásárlók, akár funkcióban, akár konkrét típusban gondolkodunk.
Ne is kerülgessük tovább a témát, megújul a DR-széria kettő, plusz egy eleme. Azért nem hármat írtam, mert kettő megújul, egy pedig újjászületik, így képezve kiváló középutat. Tehát akkor sorban, mivel ismerkedhetünk: DR-05X, DR-07X (az újjászületőnk) és DR-40X.

 

 

Feltételezem a 3 típus ismeretét az olvasó által, de ha mégsem, akkor röviden leírom: adott három hordozható hangrögzítő, a legkisebb a DR-05, egy sztereó felvételt képes készíteni, fix mikrofonnal, a DR-07 ugyanezt kínálja, de pozicionálható mikrofonokkal, majd a DR-40, ami 4 sávval és szintén pozicionálható kapszulákkal teszi boldoggá használóját. A 05 és a 40 meglehetősen régóta a kínálatban vannak, a 07 jó ideje ki lett vezetve, azonban sokan hiányolták a „köztes” típust, mind tudásban, mind árban.

 

 

Így született meg a 3 új verzió, nézzük is mit kínálnak nekünk, egyszerű hanggyűjtőknek: Először is globálisan kaptak USB audió-interfészt. Ez az egyik legtöbbet hiányolt képesség a konkurenciához képest, így azonban nincs több kifogás, működni fognak hangkártyaként, közvetlenül a géphez csatlakoztatva! Kijelzőiket tekintve elhagyjuk a sárgás színt, modernebb, hidegebb, kékes háttérvilágításra térünk át. Funkcióikban további előnyt jelent egy stúdiószerű több sávon futó, új felvételi mód, és a kimondottan beszédre optimalizált frekvenciákat előnybe hozó Dictation Mode.

 

 

A beépített kapszulák egységesen 125 dB hangnyomást viselnek el, és míg a DR-05X-ben omni-direkcionális, addig a 07X és 40X már uni-direkcionális kialakítással rendelkezik.

Nincs azonban vége az újításoknak, hangkártya fronton is történik változás. Egyelőre az US-széria mellé, de beúszik a „Series” sorozat, mindjárt két taggal! Közös tulajdonságuk, hogy immár ADAT optikai bejárattal és 24-bit/192kHz mintavételezéssel rendelkeznek. Míg a kisebb verzió (102i) alapjáraton 2 be- és 2 kijárattal operál, addig a nagyobb testvér (208i) 4 be- és 8 kijárattal, az ADAT nélkül persze.

 

 

Az ADAT bemenetek számában is van azonban különbség, míg az előbbi modell 1 (8 sáv), addig az utóbbi 2 (16 sáv) optikai csatlakozóval rendelkezik és majdnem elfelejtettem, hogy Word Clock csatlakozással is! Maradt a jól bevált USB-illesztés, a driver azonban új, stabilabb. A kártyák saját DSP-vel rendelkeznek, ami lehetővé teszi, hogy már a bemeneten reverb-et, EQ-t , kompresszort és fáziskorrekciót alkalmazzunk. Természetesen van MIDI és dupla füles kijárat is.

 

 

Külcsínben a megszokott profilos kialakítás győzött, fémhálós oldallappal és elegáns, matt szürke színnel, valamint új, sokkal inkább kézreálló potmérekkel az előlapon!

Felesleges is lett volna titokzatoskodnom, vagy hasonlatokat hoznom bárhonnan, ezek a puszta tények, a Tascam tartja a lépést!

Gergics Attila
www.audmax.hu

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020