VOX Mini Go 3-10-50

VOX Mini Go 3-10-50

RSS   AUDMAX   2023-01-05 11:09   2023-01-05 11:39

 

 

Vajon ki vásárolna meg egy Harley Davidson rollert? Egy olyat, ami egyébként kb. annyiba kerül, mint a hasonló tudású, kevésbé jól csengő nevű rollerek? Nyilván bárki, aki ismeri a márkát, és igényli a mögötte álló tapasztalatot, szaktudást stb. Persze nem rollerekről fogunk beszélni, még csak nem is chopperekről, de a hasonlat szerintem könnyen értelmezhető.

 


A Vox márkanév legalább olyan jól cseng gitáros körökben, mint a “vadnak születettek” között a Harley. A digitális cuccok korában viszont nem könnyű fenntartani az érdeklődést, urambocsá’ bővíteni a piacot egy olyan cégeknek, amely nem a modellezős kütyük világában tört be a piacra. Arról nem is beszélve, hogy az adott márka több mint hatvanéves zászlóshajója (AC30) minden modellezős cuccban alapból benne van, ez pedig egyfajta extra felelősséggel is jár. A brit cég hosszú ideje azt a koncepciót követi, hogy miközben folyamatosan gyártja (szinte teljesen változatlan módon) az etalonnak számító csöves erősítőket, nem fél kísérletezni a 21. század kínálta technológiákkal sem, és nyomon követi a kor megváltozott igényeit is. Nem meglepő tehát, hogy megint azt a réteget célozták meg, amely nem feltétlen stadion-turnékra keres színpadi megoldásokat. Bár ez a cucc valójában nekik is jól jöhet például a turnébuszban vagy a szállodában… Lássuk tehát, miről is van szó!

 


A Vox Mini Go neve már önmagában is elég sokatmondó. A “mini” szó -bármilyen meglepő- a méretére utal, a ‘go’ pedig a mobilitására. Ez tehát egy könnyen hordozható, bárhol üzembe helyezhető kis berendezés. A három kivitel (3, 10, 50) nem csak teljesítményben különbözik; ahogy haladunk felfelé, egyre több extra szolgáltatást is kapunk. Először azonban nézzük a közös jellemzőket!

 


Mindegyik modell két független bemenettel rendelkezik (gitár + mikrofon, vagy pl. basszusgitár), valamint aux bemenettel és fejhallgató kimenettel. A gitár szekcióban 11 preamp közül választhatunk, ezt tovább színezhetjük chorus, phaser, tremolo és octave effektekkel, és van egy külön effekt blokk (2 delay és 2 reverb), amelyre ráküldhetjük akár a második bemenet jelét is a gitár mellett. Az erősítő modellek nagyon jól szólnak, tényleg pillanatok alatt találhatunk bármilyen műfajhoz megfelelő hangzást. Személyes kedvenceim a Boutique OD és a Brit VM, ezek a lájtos crunch-tól a high-gainig minden állásban nagyon meggyőzőek. Nagyon szépek amúgy a clean hangok is, és hasznos tud lenni a “Line” preamp például basszus-, vagy akusztikus gitárhoz. Meglepő érdekesség a vocoder effekt, ami mikrofon nélkül ugyan vicces szamárbőgéshez hasonlít, ha azonban mikrofont csatlakoztatunk a kettes bemenetre, hagyományos vokóderként működik! Közös jellemzője továbbá a három modellnek a beépített hangoló, metronóm és dobgép is. Ezek hasznos társaink tudnak lenni például gyakorláskor, de akár élő utcazenélés során is. Igen, utcazenélés. Szintén közös tulajdonsága ugyanis a Mini Go modelleknek az USB-C tápellátás lehetősége! Gyakorlatilag bármilyen (nyilván megfelelő teljesítményű) powerbank-kal használhatjuk a Vox Mini Go-t, miközben az oldalunkon lóg (sima gitár-hevedert is akaszthatunk rá) és így sétálunk a Tagore sétányon…

 


A 10-es és az 50-es típus ráadásul beépített looperrel is rendelkezik, aminek köszönhetően tényleg egyszemélyes zenekarként járhatunk-kelhetünk. A looperhez célszerű beszerezni egy VFS3 lábkapcsolót, amivel nem csak ezt a funkciót vezérelhetjük, de a dobgépet és a delay/reverb effektet is kapcsolgathatjuk. Az 50-es modellben mindezeken felül még kedvenc hangzásainkat is elmenthetjük, és itt már két hangszín szabályzót is találunk a kisebb modellek “tone” potmétere helyett.

 


A “ritmus szekció” külön érdekessége - amellett, hogy 3, 5 és 7/4-es ütemeket is tartalmaz -, hogy a looperrel együtt is használhatjuk. Ha viszonylag pontosak vagyunk, a dob és az általunk játszott loop automatikusan szinkronba kerül, így tényleg komplett kíséretet gyárthatunk magunknak élőben. Ezek a kis mini erősítők tehát sokkal több lehetőséget hordoznak magukban, mint azt elsőre gondolnánk egy kis gyakorlócuccról. Használhatjuk gyakorlásra, egyszemélyes zenekarként, de akár másik zenésztársunkkal közösen is muzsikálhatunk rajta. Mindezt ráadásul tényleg bárhol, bármikor. Bár az 50-es modellt nem volt alkalmam kipróbálni, már a 10-es verzió is tekintélyes hangerőt produkált szobában, ami jócskán több volt, mint elég. Ebből kiindulva valószínűnek tartom, hogy az 50-es verzióval már bőven túlharsoghatjuk akár a legforgalmasabb utcazenei helyszínek városi zaját is. Ha tehát szeretnéd meghódítani a Balaton mólóit a nyáron, vagy a hegyekben rakott tábortűz mellett jamelnél a haverokkal, netán egyszerűen csak otthoni gyakorláshoz keresel egy kicsi, de sokoldalú, jó hangú erősítőt, nézz körül a hazai hangszerboltokban, és próbáld ki a Vox Mini Go modelljeit!

Lukács Peta

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020