VOX 60

VOX 60

RSS   AUDMAX   2018-11-17 20:32   2019-01-05 17:18

 

 

Tavaly ünnepelte hatvanadik születésnapját a brit erősítőgyártás úttörője, a VOX cég. Az egyedülálló gyémántjubileum alkalmából a legendás gyártó olyan különlegességekkel örvendeztette meg a márka híveit, mint az 1957-es AC15 és az 1964-es AC30 ünnepi, Handwired-szériás újrakiadásai, odaát, a La Manche-csatorna túloldalán azonban nem a múltból akarnak megélni, ez a napnál is világosabb: a Nutube technológiát középpontba állító MV50-széria első három példánya szintén tavaly látott napvilágot, az előremutató fejlesztések sora azonban ezzel nem merült ki: az év elején, a NAMM Show alkalmával további friss modellek kerültek bemutatásra. Interjúsorozatunk harmadik részében eme újdonságokról esik szó, beszélgetőpartnerünk pedig ezúttal is Dave Clarke R & D menedzser, a kutatásokkal és fejlesztésekkel foglalkozó Research & Development részleg vezetője.

 

 

A VOX 2018-as katalógusának egyik zászlóshajója az MVX150 elnevezésű, 150 watt teljesítményű erősítő-család. Mit kell tudnunk róla nagy vonalakban?

Dave Clarke: Talán nem túlzás azt mondani, hogy az MVX széria új perspektívákat nyit az erősítőgyártásban, komoly kihívást teremtve mind a nagy teljesítményű csöves erősítők, mind a drága butik-modellek világában. Az MVX széria gyakorlatilag a Nutube-technológia csúcspontját jelenti: annak érdekében, hogy mindent kihozzunk ebből az új fejlesztésből, az előfokot és a végerősítőt egyaránt elláttuk ezekkel a forradalmi jelentőségű csövekkel. Az, hogy a végerősítő az úgynevezett NuPower-technológia jegyében fogant, olyan hangminőség és sosem hallott teljesítmény elérését tette lehetővé, amelyek jócskán meghaladják az eddig ismert konvencionális csöves erősítők hatékonyságát. Amit a tavaly bemutatott MV50 szériával elkezdtünk, tulajdonképpen azt terjesztettük ki az MVX keretein belül.

 

 

Hány csatornával bír az MVX150 és milyen jellegű tónusok produkálására képes?

Dave: Az MVX kétcsatornás rendszer, és lefedi a teljes szónikus spektrumot a tisztától a high-gain torzításig. A két véglet mellett természetesen az összes fontos köztes tónus elérhető a segítségével.

A végfok tervezésénél alapvetően ezúttal is D-osztály jelentette a kiindulópontot?

Dave: Pontosan, a nagy trükk azonban itt az, hogy Nutube csövet is tartalmaz, hogy a full csöves hangzást teljes valójában legyen képes szolgáltatni. Ahogy imént már említettem, ezt hívjuk NuPower-technológiának. Egy szuper-hatékony fejlesztésről van szó, ami lehetővé teszi a maximális teljesítmény kiaknázását.

A kombó-változat milyen hangszórókkal van felszerelve?

Dave: 1 darab brit gyártású Celestion G12H-150 Redback hangszóróval. Erre a modellre elsősorban a gyönyörű karakterisztika miatt esett a választás, de a dinamikussága és ereje sem elhanyagolható szempont.

 

 

A NAMM Show alkalmával két további MV50-es modell került bemutatásra. Melyek ezek pontosan?

Dave: Az egyik az MV50 High Gain, melynek azt hiszem önmagáért beszél a neve, kimondottan nagy torzítási fokon való játékhoz terveztük. A másik modell neve MV50 Boutique, ez pedig azoknak szól, akik a legendás butik-erősítők hangját szeretnék viszonthallani.

 

 

Az erősítők mellett viszonylag kevés szó esik a VOX gitárokról, most azonban ezen a téren is megvalósult néhány újítás, a Giulietta modellek képében…

Dave: Két különböző modellről van szó, az egyik hagyományos elektromos gitár, a másik modellező technológiát vonultat fel. A Giulietta VGA-3PS klasszikus archtop-típusú hangszer, ami rendkívül jól játszható és modern hangzású darab. 24,74 inches skálahosszal és húrlábba épített Piezo hangszedővel rendelkezik. Ez utóbbit a VOX új Super Capacitor elnevezésű előerősítője működteti. Anyagát tekintve a test oldalai és hátlapja mahagóniból, a fedlapja lucfenyőből készül, míg a nyak szintén mahagóni, a 22 érintős fogólapot pedig különleges szárítási eljáráson átesett jatoba faanyag adja.

A másik hangszer neve Giulietta VGA-3D, ez a modellezős fajta. Egy úgynevezett AEROS-D rendszerrel van ellátva, amellyel új dimenziókat fedezhetnek fel a gitárosok. A rendszer lényege, hogy azonnali hozzáférést biztosít a legkülönbözőbb akusztikus, elektromos, és szintetizált hangzásokhoz. 18 beépített hangzáskép áll rendelkezésre, és további 6, felhasználó által létrehozott program tárolható a memóriában. Kivitelét tekintve a modell némileg eltér a VGA-3PS-től, hiszen a testének minden része juharfából épül fel, elektronika szempontjából pedig a Piezo pickup mellett normál mágneshangszedővel is fel van szerelve.

 

 

Elsősorbak kiknek ajánlanád e gitárokat? Főleg stúdiómuzsikusoknak?

Dave: Tulajdonképpen bárkinek. A Giulietta szériával új alapokra helyeztük az archtop-típusú gitárok gyártását. Egy jó értelemben vett tömegterméket irányoztunk elő, ami kiváló választás lehet a bármely gitáros számára.

Annak ellenére, hogy a modellező technológia manapság már elképesztő minőségű fejlesztésekben manifesztálódik, a legtöbb gitáros még mindig a fa és az acél tökéletlen hangját akarja viszonthallani, nem a szoftverek generálta tökéletes soundot. Mit gondolsz, meg fog ez a tendencia fordulni valaha is? Eljön majd az az idő, amikor a modellezős hangszerek ugyanolyan népszerűek lesznek, mint a hagyományos instrumentumok?

Dave: Ez egy kiváló kérdés. Az a helyzet, hogy a zenészek, azon belül is különösen a gitárosok roppant konzervatív emberek. Ennek dacára az elmúlt évtizedben mégis valamilyen paradigmaváltásnak lehettünk szemtanúi. Ahogy a modellező technológia egyre fejlettebbé vált, úgy lettek a gitárosok elfogadóbbak az irányába. Ma már valós alternatíva a modellezés a megfelelő tónus utáni hajszában. Hogy valaha is kiváltja-e a vasat? Szerintem ezt még senki nem tudja. Talán 50 év múlva már nem fognak csöves erősítők készülni, és az is lehet, hogy akkor már a gitárok is műanyagból lesznek, mert tilos lesz faanyagot importálni. Persze csak találgatok, akár te. Ami viszont biztos, hogy középtávon mindenképpen itt maradnak velünk a klasszikus hangszerek és berendezések!

http://www.voxamps.com/

Danev György

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020