VOX 60 - 2. rész - MV 50 széria

VOX 60 - 2. rész - MV 50 széria

RSS   AUDMAX   2018-01-16 16:55   2018-01-16 17:01

 

 

A 60 éves jubileumát ünneplő VOX cég nemrég forradalmi újítással állt elő a csöves erősítők tervezését illetően, az elképzelés pedig az MV50 széria képében öltött testet: a mindössze 135 mm x 100 mm x 75 mm méretű erősítő házába 50 wattnyi csöves teljesítményt préseltek a mérnökök. A hogyanról és a miértről lesz szó az alábbi interjúban, beszélgetőpartnerünk ezúttal is Dave Clarke R & D menedzser, a kutatásokkal és fejlesztésekkel foglalkozó Research & Development részleg vezetője.

 

 

Mi teszi különlegessé a VOX MV50 szériás erősítőket?

Dave: A VOX MV50 erősítői alapjaiban változtatják meg játékszabályokat. Soha nem létezett még ehhez fogható parányi erősítő ilyen mérvű teljesítménnyel. Az MV50 - ahogy a nevéből is kitűnik - 50 watt teljesítményt ad le, és itt tényleg 50 wattról beszélünk! Csak kösd rá egy 4x12-es ládára, és elámulsz! Elképesztően nagyot szól!

Tényleg úgy működik egy vagy akár két darab 4x12-es ládára kötve, mint egy normál méretű 50 wattos csöves fej?

Dave: A válasz határozott igen! Ugyanazt tudja, mint a normál méretű társai, mindössze arra kell ügyelni, hogy a teljes kombinált impedancia 4 ohm legyen, a maximális teljesítmény eléréséhez erre van szükség.

Az MV50 szériát háromféle modell alkotja. Bemutatnád őket?

Dave: Örömmel! Az MV50 AC az AC30 tónus esszenciáját ragadja meg ebben a csöppnyi, mégis óriási formában. Az MV50 Classic Rock az 1970-es évek klasszikus brit rockhangzást veszi alapul, míg az MV50 Clean tipikusan csövesen meleg, tiszta hangot ad, amikor teljesen ki van hajtva. Azt látjuk, hogy eme utóbbi darabot a gitárosok előszeretettel építik be a pedál boardba is!

Az MV50 erősítők Nutube csövekkel vannak ellátva. Mit kell tudnunk erről a fejlesztésről?

Dave: A Nutube csöveket anyacégünk, a Korg tervezte és dolgozta ki. 40 éve nem bukkant fel ennyire jelentős innováció az elektroncső gyártásban. A Nutube nagyon kicsi, alacsony teljesítményű, ugyanakkor roppant erős, robosztus felépítésű. Könnyen kezelhető, és ugyanazt a felharmonikusokban gazdag tónust képes előállítani, ami az igazi csöves hangzás szinonimája, a méretéből adódóan viszont olyan szerkezetekbe is beépíthető, amelyekben az eddig ismert és használt szabványos elektroncsövek elhelyezésére nem volt mód, gondolok itt az effektpedálokra, bizonyos erősítőkre, sőt, gitárokra. Hihetetlenül sokoldalú és hatékony modell! Továbbá az sem elhanyagolható, hogy amíg a hagyományos csövek működéséhez nagyon magas elektromos feszültségre, ebből adódóan pedig rengeteg áramra van szükség, addig a Nutube hajtásához mindössze 5 volt szükséges.

 

 

Míg egy normál AC30-asban 3 darab ECC83-as előfokcső dolgozik, addig az 50 wattos MV50-ben mindössze egy Nutube található az előfokban. Hogyan sikerült ezt így kitalálni?

Dave: Először is, az AC30-asban a 3 darab ECC83-as előfokcsőhöz 4 darab EL84-es végfokcső tartozik. Az EL84-esek állítanak elő 30 wattot. Ezzel szemben az MV50 modellekben az előfokban az egyetlen Nutube mellett egy csúcsminőségű tranzisztorokból összerakott, úgynevezett műveleti erősítő játszik szerepet, az 50 wattnyi teljesítményt viszont teljes egészében a D-osztályú végerősítő produkálja. A D-osztályú végfok szupereffektív, és alig igényel hűtést, valamint nagyon semleges, ezáltal pedig nem befolyásolja az előfok által meghatározott tónust.

Tonalitásban mennyire áll közel az MV50 a klasszikus csöves VOX erősítők világához?

Dave: Amennyire csak lehet, és ez abból következik, hogy tiszta lappal álltunk neki a tervezésnek, és eleve a Nutube köré építettük fel a koncepciót. A Nutube lehetővé tette számunkra, hogy óriási transzformátorok használata nélkül érhessünk el valódi csöves hangzást. Mindenképpen javaslom az erősítők kipróbálását, ha eddig nem tettétek volna meg!

Kiknek ajánlható az MV50 széria példányai?

Dave: Bárkinek. Sokoldalúságából kifolyólag az MV50 széria nem kizárólag a szokásos erősítő-szerepkört töltheti be, hanem kiválóan alkalmazható pedál boardban, ahogy már említettem. A Clean modellt kimondottan ezzel a céllal készítettük. E példányok lehetőséget adnak az emberek számára, hogy begyűjthessenek néhányat a legikonikusabb erősítő-hangzásokból, méghozzá elképesztően kedvező áron, kényelmes kivitelben. Jut eszembe: sztereó rendszert akar valaki építeni belőlük?

Szerinted ez a radikális fejlesztés megváltoztathatja az erősítőgyártás szabályait a következő években?

Dave: Szeretném ezt a kérdést mélyen megválaszolni, de egyelőre csak annyit mondhatok, hogy bármi megtörténhet…

 

Danev György

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020