VOX 60 - 1. rész

VOX 60 - 1. rész

RSS   AUDMAX   2018-01-04 00:00   2018-01-01 18:11

 

 

Maradt még néhány perc az évből, mi pedig megragadjuk az alkalmat, hogy elindítsunk egy újabb szakmai jellegű sorozatot. Ezúttal a 2017-ben 60 éves születésnapját ünneplő VOX cég gyémántjubileuma adta az apropót, hogy felkeressük a legendás angol erősítőgyártó kutatásokkal és fejlesztésekkel foglalkozó Research & Development részlegének vezetőjét, Dave Clarke R & D menedzsert, aki az elkövetkezendőkben kézen fogva vezet majd minket a VOX legújabb produktumainak erdejében, valamint a márka históriájának rengetegében. Interjú-sorozatunk első részében a 60 éves jubileumi modelleket mutatja be Dave.

 

 

R & D menedzserként mi a feladatod a VOX-nál?

Dave: Legfőképpen a fejlesztésekkel kapcsolatos ötletek koordinálásával, tervezésével, és életre hívásával foglalkozom. A folyamat egyszerű elképzelésekből jut el a kézzel fogható valóságig, ezek kidolgozását végzi a VOX R & D csapata.

A 2017-es esztendő a VOX 60 éves évfordulóját hozta el. Milyen különleges modellek piacra dobásával ünnepli a VOX e csodás jubileumot?

Dave: Hatvan év! Hihetetlen, ugye? Mind a cég, mind az alkalmazottak elképesztően büszkék erre! Hogy méltóképp megemlékezzünk erről a hat kerek évtizedről, a két leghíresebb erősítőnk újrakiadását valósítottuk meg. Természetesen az 1957 AC15 EF86 normál csatornás modellről és az 1964 AC30 Top Boost csatornás erősítőről van szó.

Bemutatnád a szóban forgó modelleket?

Dave: Ezek az új Handwired-szériás erősítők mindannyiunk szívügyei voltak. A két legikonikusabb példányt szerettük volna újrateremteni. Az első az AC15HW60 volt, ami az AC15 EF86-on alapul. Az EF86 egy pentóda típusú előfokcső, ami egészen elképesztően édeskés hangzást biztosít. Valamiért már nem nagyon alkalmazzák a modern erősítőgyártásban, mi viszont úgy voltunk vele, hogy ideje lenne visszahozni a köztudatba, ennél jobb platformot pedig nem is találhattunk volna hozzá. Az AC15 két csatornával bír, egy normállal és egy Vib/Trem elnevezésűvel. Ez utóbbi hű rekreációja az 1957-es eredeti VOX áramkörnek, ami egyéni hangzásával meghatározó jelentőséggel bírt a VOX számára.

A másik erősítő, az AC30HW60 annak az 1964-es kiadású AC30-nak a mása, ami hat bemenettel rendelkezett, és megtalálható volt benne az a beépített Top Boost csatorna, amit egészen addig csak utángyártott formában, külön kérésre lehetett beszereltetni. Az AC30HW60 ennek megfelelően háromcsatornás példány, normál, a top boost-nak megfelelő Brilliant, illetve a már korábban említett Vib/Trem csatornákkal van ellátva. Mindkét modell aprólékos brit kézimunka eredménye, melyek eredeti brit alkatrészekből, illetve hajóépítéshez használatos nyírfa furnérlemezekből formálódtak autentikussá. Ezen túlmenően a barátaink a Celestion-nél egyedi Silver AlNiCo hangszórókat bocsátottak rendelkezésünkre, hogy a két sorozat még különlegesebb lehessen. Az eredmény önmagáért beszél, az erősítők csodálatosan szólnak és kívül-belül gyönyörűek!

Tonalitás szempontjából szerinted ezek az új Handwired-szériás példányok képesek konkurálni az eredeti 1957-es és 1964-es modellekkel, képesek ugyanolyan autentikusak lenni?

Dave: Abszolút! És ez még úgyis igaz, hogy az eredetiket alkotó bizonyos komponensek ma már nincsenek gyártásban, ebből kifolyólag egyszerűen fellelhetetlenek. Nyilvánvalóan ezeknél bele kellett vinnünk némi csavart az ügybe. Az így eszközölt változtatások terén azonban biztosra mentünk, kizárólag olyan alternatívákat valósítottunk meg, amelyek nem befolyásolták a tónust.

 

 

Míg a legtöbb cég tendenciózusan kiszervezi a gyártást a távol-keleti üzemekbe, addig a VOX éppen most indította újra angliai gyárát. Mi ennek az oka?

Dave: Ez is a hatvanadik évfordulóval van összefüggésben. Tizenöt éve nem gyártunk az Egyesült Királyságban, ezúttal viszont úgy éreztük, itt lenne az ideje újra feleleveníteni a hagyományokat. Ennek eredményeképpen a jubileumi modellek itt készülhettek, mégpedig aprólékos munkával, a legmagasabb minőségi kritériumoknak eleget tevő komponensekből, a legszigorúbb előírásoknak megfelelően, és nem utolsósorban olyan brit szakemberek keze munkája által, akik évtizedes jártassággal rendelkeznek a kézzel végzett erősítősítőépítésben. Elég ránézni ezekre a modellekre, a minőség ordít róluk!

Ami a brit gyártást illeti, további szériák újbóli angliai beindítását is tervezi a VOX?

Dave: Nos, az angliai gyárban az újraindítás óta a jubileumi modellek készültek el, mégpedig nagyon-nagyon limitált példányszámban. A további brit gyártásokkal kapcsolatban konkrétumokkal egyelőre nem szolgálhatok, de azt ajánlom, mindenki legyen résen, mert a közeli jövő akár hozhat is híreket ezt illetően!

A VOX márkanév mindig is a vintage tónus szinonimájának számított. E konzervatív tradíció mennyire engedi meg a cégnek, hogy modern technológiákkal kísérletezzen?

Dave: Erre azt mondanám, hogy a VOX mindig is az innováció zászlóvivője volt. Már a hatvanas években új technológiákat fejlesztett ki a gyár, elég csak a wah wah pedálra gondolni. Ez a szemlélet ma is releváns, és lehetővé teszi számunkra, hogy a kreativitásunk és a szakértelmünk szabadon szárnyalhasson, eközben azonban hűek tudunk maradni a VOX név örökségéhez. A csöves erősítők tervezése mellett forradalmi DSP-alapú erősítő modellezéssel is foglalkozunk, hogy csak két példát említsek. Ezek a technológiák ma már nem választhatóak szét. Arra kell törekednünk, hogy a két világ kiegészíthesse egymást, hogy a sokat próbált gitárosok mellett a következő generációt is meg tudjuk szólítani, hiszen ők azok, akik átveszik a stafétát, és életben tartják a hagyományokat!

www.voxamps.com

Danev György

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020