VÓTMÁ?! - KORG EK50

VÓTMÁ?! - KORG EK50

RSS   AUDMAX   2018-12-22 21:47   2019-01-05 17:32

 

 

A KORG billentyűs választékában az automatakíséretes hangszerek mindig fontos helyet foglaltak el. Az 1980-as évek elején piacra került SAS-20-tól kezdve az ezredforduló környékén a zenészek kezei alá kerülő PA sorozattal minden magára valamit is adó vendéglátós rendelkezett a KORG valamelyik automatikás hangszerével. Jobban mondva rendelkezik ma is, hiszen a Professional Arranger sorozat sikere töretlen a világban.

 

 

Két kérdés tisztázatlan. Mi is a Professional Arranger, illetve miért volt már? Az arranger, azaz kíséretautomatikás – más néven szórakoztató vagy vendéglátós - hangszerek azok, melyek egymagukban képesek egy teljes zenekari hangzást megszólaltatni gombnyomásra. A zenész bal kezének játékát követve a beállított zenei stílus megszólalása a lefogott harmóniától függ, azt követi. Miért is a cím? Az avatottak a hangszer típusszámából következtethetnek, hogy a 2004-ben megjelent és egy ráncfelvarrást követően 2016-ig gyártásban lévő PA50 hangszer sikerét és az általa hagyott űrt hivatott követni és betölteni.

Miért volt sikeres a PA50? Mert „A zene mindenkié!” alapelv mentén készült. Olyan tulajdonságokkal, mint a nagyobb testvérei. Beletalálva azokba a pontokba, melyekkel meg lehetett nyerni a szórakozni és szórakoztatni vágyó, vékonyabb pénztárcájú vásárlókat is. Stílusok, hangszínek és szolgáltatások tekintetében.

Milyen lesz az EK50? Ne gondolja a kedves olvasó, hogy egy régi hangszer új változatát dobja piacra a KORG. Új hangszer ez, annak minden modern követelményével. Egy újabb mérföldkő, azoknak is szeretnék elérhetővé tenni a muzsikálás örömét, akik nem ismerik a KORG hangszereket.

 

 

Mit kell tudnia egy ilyen hangszernek?

Szóljon jól. Ez minden hangszernél alap, az alacsonyabb kategóriában is. Itt sincs másképp, 2db 10W teljesítményű hangszóró szólaltatja meg a hangszíneket és stílusokat.
Legyen benne sok hangszín. 720 hangszín, melyek oszthatók és rétegezhetők a billentyűzeten.
Sok, jól használható stílus. Van. 280 zenei stílus, mindegyik négy variációval, introval és befejezéssel.
Legyen egyszerűen kezelhető, ne rettentse el a bonyolult hangszer a kezdőket sem. A stílusokhoz az STS funkció több hozzáillő hangszínt rendel, ezzel is megkönnyítve a beállítást és a játékot. Ezt könnyítik továbbá a világító gombok és jól érthetően felosztott kezelőfelület.

 

Játszhassunk le vele zenét. Természetesen a beépített stílusok megszólaltatása mellett a készülék lejátszik MP3 és WAV formátumú audio fájlokat oly módon, hogy a billentyűzet működik. Ilyenformán lehetőség nyílik a kedvenc zeneszámunkra rájátszani. Emellett természetesen MIDI fájlokat is kezel. A lejátszás mellett természetesen felvételre is van mód, a kiválasztott stílussal eljátszott dal egy gombnyomással rögzíthető.
Összeköthessük a számítógépünkkel, így teljes értékű MIDI billentyűzetként funkcionál, de egy későbbi frissítésben USB audio interfészként is funkcionál az EK50.

Ezek az adatok nem sokat mondanak az egyszeri olvasónak, de a lényeg az, hogy a KORG EK50 egy remek, belépő kíséretes hangszer, ami tudásában kiemelkedik a korábban említett PA50 és a ma a piacon kapható kategóriatársak közül.

Ára előreláthatólag 150.000,- forint körül lesz a hazai hangszerboltokban.

Hajdu Zoli
www.audmax.hu

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020