Vezetéknélküli rendszerek kihívásai a közeljövőben

Vezetéknélküli rendszerek kihívásai a közeljövőben

RSS   AUDMAX   2018-12-16 22:44   2018-12-17 16:18

 

 

2015 óta a rendezvényhangosítás és produkciós cégek szakemberei a saját bőrükön tapasztalhatták milyen szűkössé válhat a rendelkezésre álló rádiófrekvenciás spektrum, ha az addig elérhető tartomány közel negyede elérhetetlenné válik. Az elmúlt évek technikai fejlődései lehetővé tették az addig analóg eljárással közvetített TV-csatornák digitális műsorszórását, ami kisebb sávszélességen több csatorna átvitelét teszi lehetővé. Ez a jelenség a TV-multiplexek megjelenését jelentette, illetve a teljes televíziós műsorszórás sávszélességének csökkenését. A felszabaduló frekvenciatartományok viszont az egyik legtöbb felhasználót érintő szolgáltatáshoz a mobiltelefon-szolgáltatók kezébe került, akik az adott spektrum-tartományt mobilinternet-szolgáltatások számára használták fel.  Az első Digitális Hozadék (Digital Dividend, alkalmanként DD betűszó által megnevezve) így, mégha közvetve is, de a TV-csatornák és rádiómikrofonok felhasználói által közösen használt 470 MHz-től 862 MHz-ig terjedő sáv felső szeletének átadását jelentette mobiltelefon-szolgáltatások számára.

 

 

Digitális jelátviteli technikák az elektromágneses térben gyakran jelentik egyes tartományok közel teljes foglalását, ez igaz a 4G technológia által használt 790-862 MHz-es sáv esetében is (ezt a sávot szokás 800 MHz-es sávnak, míg a 694-790 MHz tartományt 700 MHz-es sávnak nevezni). Ez több vezetéknélküli rendszer használatát tette lehetetlenné, illetve illegálissá, ami nem csak egyes rendezvények lebonyolításában okozott bonyodalmakat, hanem nagyértékű eszközparkokat tett használhatatlanná. Az Audmax Kft. ezért vezette be 2013-ban az egyes fent említett sávokban dolgozó eszközök Roncsprémium programját, ahol a 4G által használt sávban dolgozó eszközök beszolgáltatásával jelentős kedvezményeket kaptak a partnerek más tartományban működő rendszerek beszerzésére.

Miért beszélünk ismét erről?

Az egyes frekvenciatartományok használatának szabályait, és a tartományok felhasználók közötti kiosztását nemzetközi szinten az ITU (Nemzetközi Távközlési Hatóság), országos szinten az NMHH szabályozza. Az egyes tartományokat alkalmanként aukcióra bocsájtják, és ahogy ez 2007-ben a 800 MHz-es, úgy 2015-ben a 800 MHz-es sáv sorsa dőlt el és került távközlési szolgáltatókhoz. Várható, hogy a sáv ismét mobilinternet-szolgáltatás nyújtásához lesz felhasználva. 5G-nek nevezik a következő generációját az LTE technológiának, ami valószínűleg  a 700 MHz-es sávban fog üzemelni. A 4G-hez hasonlóan frekvenciaosztás elvén működő eljárásról van szó, így várhatóan nem csupán ezt a sávot fogja használni. Jelenleg is vannak tesztek folyamatban a technológia által használt más sávokon is (https://www.telekom.hu/rolunk/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2018/julius_02).

Ahogy a 800 MHz-es sávval kapcsolatos döntés esetén is évek teltek el a döntés meghozatala és a szabályozás életbe lépése között, úgy jelen helyzetben is ez várható. 2020-2022 között várható a 700 MHz-es sávban a mobilinternet szolgáltatások megkezdése, de az NMHH stratégiájában a 700 MHz-es sáv felszabadítása 2020-ig várhatóan megtörténik. (http://nmhh.hu/dokumentum/170744/rss_nmhh_2016_komm_fin.pdf).

 

 

A duplex rések felhasználási lehetőségéről szintén az NMHH dönt. A duplex rés a mobilinternet-szolgáltatások Downlink és Uplink tartománya közötti védelmi sáv. A 800 MHz-es tartományban ez (823 – 832 MHz) a PMSE (Program Makers and Special Events – vezetéknélküli mikrofonok, fülmonitor-rendszerek felhasználói) számára van fenntartva. A mérete a 700 MHz-es sávban még nem végleges, de katasztrófavédelmi felhasználásra már igény van rá Magyarországon, szóval nem várható, hogy felhasználható lesz.

Öröm az ürömben, hogy az NMHH a vezetéknélküli rendszerek felhasználóinak számára 2032-ig biztosítja a 470-694 MHz-es sávhoz való hozzáférést.

A frekvencia-tartomány ilyen jellegű csökkenése azt is jelenti, hogy a 6 MHz-es TV-Multiplexek is várhatóan a 470 – 694 MHz-es tartomány alacsonyabb frekvenciájú részeire „költöznek”. Ilyen helyzetben az olyan paraméterek, mint a hangolhatósági tartomány, Squelch-optimalizáció és az adott tartományban használható csatornák száma a legfontosabb paraméterekké válnak új vezetéknélküli eszközök vásárlásákor. Az Audio-Technica a folyamatosan változó RF-környezet kihívásaira felkészülve frissítette fel sikeres 3000-es szériáját. Most már 60 MHz-es hangolhatósággal, automatikus Squelch-beállítással, és ideális körülmények között akár negyven csatorna szimultán használatával árkategóriájának egyik legjobb készüléke.

A fentiek fényében az Audmax, mint az Audio-Technica márkaképviselete, ismét Roncsprémium programmal kíván segítséget nyújtani, ahol a változó RF környezet kihívásait kezelni képes 3000-es sorozat új generációjának, illetve a nagysikerű 2000es sorozat B generációjának eszközeit lehet kedvezményesen megvásárolni, (a problémás frekvenciatartományokban operáló készülékek beszolgáltatásával).

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020