Új képességekhez új köpeny is dukál

Új képességekhez új köpeny is dukál

RSS   AUDMAX   2022-12-15 17:17

 

 

    Képzeljük el, hogy akik kedvenc képregényhőseinket anno papírlapra álmodták, most egy új hőst hoznak el nekünk felvértezve olyan klasszikus képességekkel, amiket a régiektől át tudtak emelni és néhány újat is adtak neki, amiket a mai mozinéző szívesen látna a vásznon. Szerencsére ez manapság már nem ritka jelenség a moziiparban sem, és egészen hasonló szimmetriát fedezhetünk fel a Pro Audio területén is, például az újonnan megjelent Avid MBOX Studio interfész esetében is. A név sokaknak ismerős lehet, ugyanis régebben Digidesign MBOX néven már láthattunk ilyen USB hangkártyát debütálni, azóta pedig rengeteget fejlődött a szakma és nőttek az elvárások is, amiket a felhasználók támasztanak egy ilyen eszköz felé. Azóta a gyártó termékei már Avid néven hódítanak, nézzük hát, hogyan kíván megfelelni a mai igényeknek az Avid MBOX Studio!

 


    Már első ránézésre sem egy szokásos interfésszel találjuk szembe magunkat. Kicsit mintha a DJ látványvilágból is átemeltek volna ennek az egyébként mini digit keverőpultot idéző hangkártyának a megalkotásához. Egyszerű fizikai felosztást követve az MBOX Studio bal oldalán találjuk a bemenettel kapcsolatos beállításokat, a jobb oldalon pedig a monitor és kimeneti funkciógombokat és szintjelzőket. A rengeteg lehetőség ellenére is gyorsan ki fogunk tudni igazodni rajta, bármilyen munkafolyamatba is fogjunk az eszközzel, legyen az élő felvétel, editálás, masterelés vagy akár egy podcast adás streamelése.

 


    Az MBOX Studio 21 be- és 22 kimenettel és a nagytestvér Carbon-tól örökölt stúdió sztenderd professzionális A/D és D/A konverterrel rendelkezik, ami megannyi lehetőséget rejt magában. Fizikailag négy kombo Jack/XLR bemenetet fogunk látni rajta, kettőt hátul, kettőt pedig elöl kivezetve. Különlegességük, hogy Vari-Z magasimpedanciás bemenetként gitár jelszintet is tudnak fogadni, amit az elől és hátul is megtalálható Hi-Z kimeneteken módosítatlan jelként továbbíthatunk a fizikai erősítőnkbe, ha például a bemikrofonozott kombónk jele mellett a nyers gitárt is szeretnénk szimultán rögzíteni. Gitárosként azt gondolom, ez egy remek kiegészítő lehetőség azoknak, akik otthon szeretnek kísérletezgetni. Az egymástól függetlenül szabályozható, sztereó fejhallgató kimenetek is az eszköz elején kaptak helyet, azonban ki- és bemenetek egész tárházával találjuk szembe magunkat, ha megforgatjuk a pultot. Azért merem pultnak nevezni, mert ebből a szögből ismét egy digit keverő látszatát kelti az MBOX Studio, ami őszintén szólva elég jól áll neki. Hátul tehát van két további vonalbemenetünk például szintikhez, FX loopból és returnből is kettőt kapunk külső effektek használatához, és az új generációs hangkártyák körében külön pozitívum, hogy régi MIDI-s eszközöket is rá tudunk csatlakoztatni, ugyanis van MIDI ki- és bejáratunk is, ami ma már egyre ritkábban jön szembe velünk. Mivel sokunk szeret egynél több monitorrendszert használni visszahallgatáshoz, az MBOX ebből a szempontból is kényelmesen kiszolgálja az igényeinket, ugyanis két pár monitor kijárat mellett S/PDIF csatlakozáson keresztül egy harmadikat is meg tudunk hajtani. Nem feltételezem, hogy kellene otthonra ennél több. A csatornaszám matekja pedig úgy fog kijönni, hogyha hozzáadjuk az optikai ki- és bejáratot is, ekkor használhatjuk ki a maximális 21/22 csatornát. Kiegészítésképpen pedig kettő lábkapcsolót is beköthetünk; munkafolyamatainkat így is felgyorsíthatjuk. USB-C csatlakozású eszközről beszélgetünk egyébként, aminek külön tápellátásra is szüksége van a működéshez, de különlegessége, hogy nem minden esetben van szükség számítógépünk vagy laptopunk futtatására az MBOX használatához. Nem elfelejtve a Bluetooth csatlakozást, ha jammelni vagy gyakorolni szeretnénk telefonunkról bejátszott zenénkre, akkor gitárosként például Kemperünket S/PDIF-en bekötve az interfészt önállóan is tudjuk használni ilyen célokra. A Bluetooth pedig nemcsak egyszerűen egy külső eszközről való bejátszást tesz lehetővé, hanem itt már kétirányú forgalomról beszélhetünk, ugyanis vezeték nélküli fejhallgatónkat is csatlakoztathatjuk az eszközhöz, ha azzal szeretnénk munkánkat monitorozni.

 


    Az MBOX Studio leglátványosabb felületét tekintve a két legnagyobb végtelenített tekerőpotméterrel a bemeneti és kimeneti jelszinteket tudjuk állítani. Ezek felett balra találjuk a bemeneteink beállításaira szolgáló gombokat, mint a +48V fantom táp, Bluetooth, Link, Pad és végül a Z gomb, ami pedig a gitárosok kedvence lesz. Újfent a pengetősöket említve egy beépített hangolót is kapunk grátiszként a kivezérlésjelzők mellett, hogy még ehhez se kelljen külön eszközt használnunk. A kimeneti gomboknál böngészve találunk egy Talk gombot, ami egy utasító rendszert hoz működésbe a hangfelvevő és a művész között. Újabb adaléka az MBOX Studio-nak, hogy utasító mikrofont is találunk az eszközben a kimeneti hangerőpoti mellett látható piktogram alá rejtve, így megspórolhatunk még egy csatornát, amit erre kellett volna beáldoznunk.

 


    Nemcsak Pro, de már Home Audio szinten is rengetegen szeretik otthonosabbá és könnyebbé varázsolni munkakörnyezetüket, amihez pedig a programozható gyorsgombok nyújtanak lehetőséget. Ebből négyet találunk különböző színekkel jelölve az interfész kellős közepén, amiket használhatunk például felvétel indításra, Plug-in könyvtár megnyitására vagy például MBOX Studio szoftveres keverőnk előhívására, és ez csak néhány dolog, ami hirtelen eszembe jutott; a lehetőségeknek igazából csak a felhasználó fantáziája szabhat határt.

 


    Win, Mac és iOS rendszerekkel is kompatibilis az MBOX STUDIO, illetve sokféle DAW-val, Pro Tools mellett például Logic Pro-val, Cubase-szel, Reaper-rel, Albertonál is tudjuk használni. Számítógépünkön vagy mobil eszközünkön egy saját MBOX Control applikációs keverőpulton is tudjuk akár 12 féle DAW-független monitor mixünket szimultán keverni, ha pedig streamben gondolkodunk, akkor Zoomot, YouTube-ot és Spotifyt is integrálhatunk munkafolyamatainkba, tehát továbbra is azokkal a szoftverekkel és felületekkel dolgozhatunk, amiket már megszoktunk korábban. Másrészt egy ilyen sokrétű interfésznél nem szabad félvállról vennünk a szoftveres tárlatunkat sem, amit kísérőként kapunk az Avidtől. Az interfész DSP-je azonnali jelprocesszálást és effektezést tesz lehetővé, amihez pedig megannyi eszközt bocsát rendelkezésünkre a gyártó. Ennek a csomagnak a része az egyéves Pro Tools Studio és Sibelius Artist előfizetés, illetve a Celemony Melodyne 5 Essential és a SoundFlow Cloud Avid Edition is. Plug-inek terén egy még nagyobb listával találjuk szembe magunkat. Azokon kívül, amiket a Pro Tools Studio tartalmaz, jónéhány olyannal is rendelkezünk majd, amit kizárólag az MBOX felhasználók kapnak meg. Ilyen a Baby Audio Vibe Box, a BPM Create hangtár, a Gauge Lush Vox vokálprocesszor és a következő Brainworx szimulációk: A/DA Flanger, Ampeg SVT-VR Classic, BX Bluechorus2, BX Console N, BX Greenscreamer, BX Megadual és a BX Opto Comressor.

 


    Az Avid MBOX Studio interfésze tehát egy régi és új képességekkel egyaránt agyon upgrade-elt szuperhős, ami elé producer legyen a talpán, aki nehéz feladatot tud állítani!
    

Zagyva Tamás
Audmax Kft.

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020