PRODIGY a Coldplay turnén

PRODIGY a Coldplay turnén

RSS   AUDMAX   2023-04-20 00:00   2023-04-19 14:55

 

 

A brit popzenekar, a Coldplay a sikeres „Music of the Spheres” turné folytatásaként 2023 márciusától újabb hosszú, világkörüli stadionturnéra indult. A FOH vezérlőrendszer 2021. februári megtervezése és kiépítése, majd a promóció és a 2022-es élő koncertszezon elindítása óta a DirectOut rendkívül stabil és nagy teljesítményű audió megoldásai maximális rugalmasságot és hatékonyságot biztosítottak. Négy PRODIGY.MP és egy PRODIGY.MC is fontos szerepet játszik abban, hogy a zenekar fenntarthatóbb turnézással kapcsolatos tervei maradéktalanul megvalósulhassanak.

 


 
„Már évek óta szoros munkakapcsolatot ápolunk Alex (Hadji) Hadjigeorgiouval és kollégáival. Szinte az összes termékünket használták már a Coldplay korábbi turnéin” - mondja Jan Ehrlich, a DirectOut ügyvezető igazgatója. „Számunkra, mint gyártó számára mindig különleges látni, ahogy a turné a műszaki stábbal együtt a határokat feszegeti. Kevés olyan komplex és kifinomult rendszer van, mint amit a Coldplay a turnén használ, amely turnéról turnéra elkápráztatja a rajongókat és általában a zenekedvelőket, és a mindig tökéletes minőséget garantálja.”

Tony Smith, a Coldplay vezető hangtechnikusa, FOH technikusa és hangzástervezője és Alex Hadji, a Hadji Audio digitális audió szakértője már idejekorán elkezdték keresni a rendszer EQ, az audiojel elosztás és a vezérlés továbbfejlesztésének lehetőségét, hogy a produkció az iparágban jelenleg elérhető legmagasabb szintű technológiát képviselje. Végül a teljes csomag volt az, ami a DirectOutot az audiorendszer nélkülözhetetlen részévé tette.

 

 

Coldplay FOH_I


A FOH-nál Dan Green, a Coldplay FOH hangmérnöke és Tony kinőtték a jelenlegi rendszer EQ és I/O AD eszközeit, és bővítési lehetőséget kerestek. A PRODIGY.MP és a PRODIGY.MC bőven megfelelt a feladatnak. A PRODIGY.MP rendszer EQ-ként biztosítja a szükséges funkciókat a hangszínek/EQ görbék, illetve a használhatóság szempontjából, sőt még túl is teljesíti az elvárásokat. A PRODIGY.MC I/O AD konverterként került a rendszerbe, amely lehetővé teszi az analóg eszközök rácsatlakoztatását a MADI streamre és a DiGiCo Optocore loopra. „Mindkettőt az alapfunkcióik miatt használom, de mindkettő azt teszi, amire szükségem van, és azt kiválóan. Emellett a rendszer kisebb és könnyebb lett, ugyanakkor bővült a funkcionalitása, és mindehhez kiváló technikai támogatás társul, ami szintén kulcsfontosságú" - mondja Tony.

 

 

Coldplay FOH


Coldplay rackek PRODIGY-val
A másik PRODIGY.MP-t Dom Thorne rendszertechnikus használja a PA rendszer drive rackjében, ahol Tony és Dan szintén előrelépést és nagyobb flexibilitást szeretett volna elérni az audiojelek elosztása és útválasztás mint elsődleges funkció terén. Ez 16 AES bemenettel és kimenettel, valamint 16 analóg bemenettel és kimenettel rendelkezik.

A FOH bemenetek Left, Right, Sub, Fill konfigurációban, valamint AES-en keresztül két előzenekari bemenettel állnak rendelkezésre, minden bemenetnél analóg tartalékkal. A PRODIGY flexibilitása lehetővé teszi, hogy ezek a bemenetek igény szerint bármilyen konfigurációban használhatók legyenek. A jelek ezután Left, Right, Sub, Fill és Delay 1-4 kimenetként kerülnek be a d&b SL Series hangrendszerbe, kihasználva a PRODIGY.MP széleskörű mátrix funkcióit. Ring delay alkalmazása esetén további kimenetek is használhatók a Ring delay-hez. Ezek a kimenetek AES-en keresztül biztosíthatók, és a jelek azután az Optocore üvegszálas gerinchálózaton át kerülnek elosztásra. Ezekkel párhuzamosan működnek ugyanezen kimenetek analóg backup kimenetei.
 
A Smaartot, a helyi playbacket és a Voice of God mikrofont szolgáló helyi I/O források teljes kontrollt biztosítanak Dom számára a stadion teljes d&b PA rendszere felett.

A PRODIGY.MP mester órajellel is szolgál a PA rendszer számára, amely a FastSRC-ket használja az egyes bemeneteknél, hogy minden egyes konzolnál független mintavételezési frekvenciát tegyen lehetővé.

„Eredetileg a DiGiCo FOH konzol AES bemenetéről vettük le az órajelet, de a biztonság érdekében és a folyamatos izoláció lehetősége miatt úgy döntöttünk, hogy a PRODIGY belső órajelét használjuk, annak megbízhatósága miatt” - teszi hozzá Dom.

Visszatekintve, röviden így összegzi a turnét: „Az év során a PRODIGY sokoldalúsága és könnyű kezelhetősége azt jelentette, hogy amikor nyilvánvalóvá vált egy probléma vagy a követelményektől való eltérés, könnyen és gyorsan át tudtam programozni az eredeti fájlomat, hogy az megfelelően működjön. Függetlenül attól, hogy extra bemeneteket vagy kimeneteket kellett-e találni vagy átcsoportosítani, vagy attól, hogy teljesen másképp kellett megoldani a PA rendszer felosztását, időzítését és EQ beállítását.  Ez még akkor is elmondható, ha a PRODIGY-t csak a potenciális képességének töredékéig használom ki a drive rackemben.”
 
Luca Giaroli, a DirectOut stratégiai és audió megoldásokért felelős vezetője gondoskodott a PRODIGY-k kiterjedt és komplex képességeinek bemutatásáról és elsajátításáról. Az online megbeszélések és a Solotech/Wigwam által tartott helyszíni képzés keretében Luca garancia volt rá, hogy mindenki készen álljon a PRODIGY-val való munkára, mire a nagyszabású produkció próbái elkezdődtek.
 
Dom emlékeztet arra, hogy „a PRODIGY-ban rejlő potenciális komplexitás eleinte nyomasztó lehet a terjedelme miatt, de Luca zseniálisan megoldotta, hogy a szerteágazó lehetőségek ellenére, megfelelő tudással és odafigyeléssel minden esetlegesen felmerülő problémát a flexibilitást és a kezelhetőséget szolgáló ismeretekké lehessen átváltoztatni.”  Ráadásul Luca minden támogatáskérésre reagált, így a csapat jól felkészült a közelgő turnéra.


Alex a következőképpen foglalja össze: „A Stephan Flockkal, a DirectOut társalapítójával és műszaki igazgatójával az EXBOX.BLDS fejlesztése terén való kezdeti együttműködéstől kezdve, az M1K2 eszközöknek a Coldplay-nél a MADI megosztás és formátum konvertálás céljából éveken át történő használatán keresztül, egészen az EXBOX.MD, több PRODIGY, SPLIT.CONVERTER és ANDIAMO használatát magában foglaló legutóbbi rendszerünkig terjedően minden ugyanazt az élményt nyújtotta – kiemelkedő minőségben elkészített berendezések, kiváló műszaki támogatás és az az érzés, hogy a termékek tervezése mögött álló emberek értékelik a véleményünket és reagálnak az új funkciókkal kapcsolatos kéréseinkre.
 
És itt meg kell említenem, hogy ugyanez a szellemiség jellemzi a forgalmazót, Chris Collingst is az Aspen Mediánál. Chrisszel csodálatos volt együttműködni, valódi értéket ad a termékekhez, mivel kiváló kapcsolatot biztosít a felhasználó és a gyártó között.”

A Coldplay Berlinben
 „Az ilyen szinergiák termékenyítően hatnak mindkét oldalra" - mondja befejezésül Jan Ehrlich, a DirectOut ügyvezető igazgatója. „Gyártóként értékes észrevételeket és visszajelzéseket kapunk a kreatív elméktől, akik a lehető legnagyobb flexibilitást és teljesítményt várják a megoldásainktól. Ügyfeleinknek azt is tudniuk kell, hogy mindig mellettük állunk, komolyan vesszük a javaslataikat, és a megvalósíthatóság keretein belül mindig meg akarjuk valósítani azokat. Ez a bizalmi alap vezéreli minden tevékenységünket - az új audió megoldások megtervezésétől kezdve az ügyfeleink támogatásáig.”
 
 
 
A hangrendszerben 5 db PRODIGY volt megadva.
 
2 db a FOH vezérlőrendszerében (1 MP és 1 MC)
3 db a Drive rendszerben - mindegyik MP egység - fő rendszer, fő rendszer backup és tartalék.

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020