NUTUBE - Új típusú elektroncső?

NUTUBE - Új típusú elektroncső?

RSS   AUDMAX   2016-06-20 21:48

 

 

Előttem van a kép, ahogy két japán szomszéd leül sörözni (szakézni/sushizni) és munkáról beszélgetnek. Az összes Japánról és a japánokról berögzült sztereotípiámmal együtt ez teljesen elképzelhetetlen. Mi is? Hogy két, az ipar teljesen más szegmensében dolgozó japán nagyvállalat mérnökei véletlenül kitalálnak valamit, aminek előállítására az egyiknél, felhasználására pedig a másiknál van meg a tudás... Háttértörténetet nem költök hozzá, de a kép előttem van. Képzelje hozzá mindenki magának a saját sztoriját.

 

 

A másik kérdés a minek?  Minek új elektroncsövet készíteni? Amúgy is, hogyan, minek, miért, kinek és hol? A hol a legegyszerűbb, hiszen egyértelműen Japánban, a KORG és a Noritake Itron vállalatok közös gyártmányaként. A KORG-ot nem hiszem, hogy be kell mutatnom az olvasóknak, a Noritake neve sokkal kevésbé ismerős. Termékeik és a cikk tekintetében fontos termékeik annál ismerősebbek, hiszen ők a VFD, azaz a vákuum fluoreszcens kijelző kifejlesztői. Ezek többek közt pénztárgépek, autórádiók és videomagnók kijelzői voltak, a zsebszámológépek forradalmával terjedtek el világszerte.

A VFD működése gyakorlatban megegyezik az elektroncsövekével, így a lehetőség benne van, csak a megvalósítást kell kidolgozni.

Előnyei:
Kompakt méret. Kisebb, jóval. Kb. 5x2x1cm a lapka mérete, ami megközelítőleg 30 százaléka az eredeti csőméretnek. Kis méretéhez minimális hő kibocsájtás társul, beépítéséhez nem szükséges foglalat, bármilyen áramköri lapba beültethető.

 

 

Sokkal kevesebbet fogyaszt egy hagyományos elektroncsőnél, hiszen 5V és 80V közötti feszültség felvételére alkalmas, modern technológia, nem termel értékelhető mennyiségű hőt, így sokkal kisebb, akár elemmel működő készülékekben is felhasználható. Megbízható és hosszú életű. A várható élettartama 30.000 (!) üzemóra. Ami valljuk be, megnyugtató.

 

 

 

De mire lesz ez jó? Ha csak szabadon engedem a fantáziámat és egy 12AX7 elektroncsövet veszek alapul, valamint azokat a cuccokat, amibe a KORG eddig csövet épített, akkor lehet ebből bármi. Fejleszthetnek hibrid gitárerősítőt, dj eszközt, szintit, színpadi zongorát, multieffektet. Gyakorlatilag amihez felharmonikus dúsításra van szükség, ott jöhet szóba. Az pedig majdnem minden elektromos hangszerben jól jön.

https://www.youtube.com/watch?v=m2RhMHCSNaw
https://www.youtube.com/watch?v=xZTclrlq6jI

Hajdu Zoli
http://audmax.hu/

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020