NATAL lábgép a Fussmashine multiplikátor

NATAL lábgép a Fussmashine multiplikátor

RSS   AUDMAX   2015-10-24 14:48   2015-10-24 14:49

 

 

Nem olyan régen a kezeim – illetve ha pontos akarok lenni, akkor a lábaim alá – kerülhetett egy nem csak gyönyörű, de kiváló duplázó, mégpedig egy Natal Pro Sereies Fast Cam pedál.

 

A doboz kinyitása előtt is feltűnt, hogy jó kis súlya van a pakknak így biztos voltam benne, hogy nagyon masszív az egész. Kibontás után először a kardántengely került a kezeim közé, ami nagyon masszívnak tűnt (és természetesen nem csak tűnt). Miután megmozgattam a kardán két végét kiderült, hogy a holtjátéka gyakorlatilag a nullával egyenlő. Tüzetesebb szemügyre vétel után észrevettem, hogy a csuklók sem épen hagyományosak. Egyrészt nagyobbak, mint egy átlag pedálnál – ami egyébként is egy nagyon masszív kinézetet kölcsönöz neki – másrészt a csuklók forgásának megoldása valami zseniális. Aki a szegecselt megoldáshoz van szokva – vagyis szinte mindenki – az most eldobja az agyát, ahogyan én is tettem. A csuklók minden nyelve kicsi távtartókkal van a kockához fogatva és minden oldal csapágygolyókon forog. Ezáltal miután összeraktam a pedált és rátettem a lábam olyan érzésem volt mintha repülne. A pedálok mozgása elképesztően sima szinte semmi ellenállást nem érez az ember, a fej súlya mégis érezhető és nagyon könnyű játszani vele. A bal pedál is olyan mintha csak két lábdobom és két pedálom lett volna, az egyetlen dolog, ami miatt éreztem, hogy ez egy duplázó, hogy a bal pedálnak jobbról érezhető a fejsúlya, ami viszont természetesen nem zavar.

 

 

A másik dolog, ami levett a lábamról az a cucc iszonyat ereje. A fast cam-nem köszönhetően olyan erővel küldi a fejeket a bőrbe, hogy valami gigantikus hangja lesz tőle a lábdobnak. Rövid groove-olás után érezhető volt, hogy fele annyi energia szükséges ugyanahhoz a hangszínhez és hangerőhöz. Aztán kicsit odaléptem a gyorsabb témáknak és szinte repült a pedál a lábam alatt. Sokkal kevesebb befektetett energiával szólaltak meg a gyors váltott lábas témák és a progresszívebb muzsikához szükséges technikákat is sokkal egyszerűbb volt megoldani. A hatalmas ereje ellenére, ha jazz-t vagy egyéb halkabb muzsikát kell játszani is tökéletes választás ez a pedál. A halk dolgokat is nagyon könnyen erőlködés nélkül lehet megszólaltatni vele és a halk dinamikai tartományban is megmarad a hang konkrétsága. Szépen kivehetően indul el és érthetővé válik a zenében.

A többi kis „apróság” is nagyon megkönnyíti az életünket: memóriabilincsek az ütőfejeken, a fejek és pedálok szögének könnyű állíthatósága, rugóerősség könnyű szabályozhatósága és dobkulcs a jobb pedál alatt. Még egy zseniális kis apróság van elrejtve a pedál és a lábdob kávájának találkozásánál. A pedál azon része, ami felülről szorítja a kávát egy távtartón helyezkedik el és jobbra-balra forog, ha szükséges. Ezáltal ha egyenetlen padlón kell összeraknunk a dobot, vagy csak szimplán gyorsan kellett felrakni mindent a színpadra és nem a legoptimálisabb szögben sikerült a duplázót a lábdobhoz illeszteni sincs gond. A forgó rész követi a káva ívét így nem fog az egész elemelkedni a földtől.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a pedál nagyon szép. A Natal a doboknál is mindig adott a részletekre miért ne tette volna ezt meg a lábgépnél is. Az ütőfejek hátulján megtaláljuk a jellegzetes nap motívumot, a sarok részeken szintén. A pedálokon is egy szép minta foglal helyet illetve egy Natal feliratot is találunk. Egy szó, mint száz ez a pedál világbajnok, mindenféle stílusban megállja a helyét így csak ajánlani tudom mindenkinek.

Egy baj van vele….Vissza kellett adnom…..:)


©Tóth Tomi / Wisdom, Mytra

 

Megjelent a Music Média Magazinban.

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020