Natal Arcadia bemutató videó Garami Gáborral

Natal Arcadia bemutató videó Garami Gáborral

RSS   AUDMAX   2019-10-09 23:53   2019-11-07 19:18

 

 

A Natal középkategóriás komplett dobfelszerelését néztük meg Garami Gáborral. Korábban készült egy hosszabb szöveges beszámoló is Tóth Tamással, amely szintén elolvasható ebben a cikkben.  

 


Korábbi tesztünk Tóth Tamással...

Nem olyan rég az a szerencse ért, hogy kipróbálhattam a Natal új közepes árkategóriát képviselő Arcadia szériájából két hangszert. Anyagban ugyan teljesen egyformák voltak, azonban a teljes kép kedvéért az egyikre coated a másikra pedig clear bőröket tettünk. A teszt során különböző hangolásokban próbáltam ki a dobokat, és egyéb dolgokra is fordítottam figyelmet. A következőkben erről olvashattok egy kicsit bővebben.

 

 

Megjelenés és anyag

Az Arcadia szériára minden mondható, csak az nem, hogy csúnya. Ha először ránéz az ember, nem egy olcsó kategóriás dob jut eszébe. A babák a felsőbb kategóriák megjelenését tükrözik a napmotívumokkal. A hangszereket két féle anyagból készítik. Az általam kipróbáltik változat nyárfából készült a másik pedig akrilból, amivel sajnos még nincs személyes tapasztalatom.  Öt színben lehet kapni a poplar (nyár) kivitelt. Két lakkozott, Translucent Black és Sunburst színek, valamint három fóliával borított (Black Sparkle, Burgundy Sparkle, Grey Strata). Az akril kivitel pedig három változatban elérhető (Clear Trans, Orange Trans, Red Trans). Az általam kipróbált két hangszer a két lakkozott modell volt. Mindkettőn igen szép a lakkozás, és nekem külön tetszik, hogy a lábdobok kávái csak egy külső csíkban vannak a dob színéhez igazítva a többi részük natúr.

Hardverek

Hardverek tekintetében sem panaszkodhat az Arcadia. A dobokra ugyanolyan kerek nap logóval ellátott szerelvények kerültek, mint az original szériás hangszerekre, azonban ezek egy gyengébb és könnyebb anyagból készültek. A tomok és a pergő 2 mm-es krómozott kávát kaptak. A lábdob káváját tartó karmok alá gumi távtartók kerültek, melyek megakadályozzák, hogy azok megsértsék a lakkozást. Az állványok közül a gémes és egyenes állványok elég masszívak. Nagyon szélesre lehet őket terpeszteni, ami stabillá teszi őket és mindenhol memóriabilincsekkel vannak ellátva. A gémes állványt egy csavarral tudjuk állítani ami, egy félkört szorít a szárhoz. Ez is jól meg lett oldva, nem mozdult el egy kicsit sem a próba során. A lábcinállvány egy átlagosabb darab. Tulajdonképpen nincs gond vele, elég jól működött, bár nehezebb tányérok esetén egy kicsit gyengének bizonyulhat benne a rugó, aminek erősségére viszont nincsen állítási lehetőségünk. Az Originals sorozattal ellentétben itt a lábdob nem fúratlan, így a tomok egy T-modul segítségével kaptak rajta helyet. A T-modul a gyártó profi állványszériából lett átvéve. A Natalnál megszokott fém gömbcsuklós megoldás, amit nagyon kényelmes beállítani. A hátulján egy plusz hely van, ahová egy gémes szárat tehetünk plusz cintányéroknak, kolompnak vagy bármi egyébnek. A lábgép ebben az árkategóriában kiemelkedően jó konstrukció. Először is telitalpas, ami nagyon masszívvá teszi az egészet. A rugó-állítás és a lábdobra való elhelyezés nagyon egyszerű és kényelmes, valamint az ütőfej mind a négy oldalát tudjuk használni attól függően, hogy mennyire kemény hangot szeretnénk kicsikarni a lábdobunkból. A játékérzete is nagyon jó. A felsőbb kategóriákhoz hasonlóan nagyon könnyen mozog, és gyorsan reagál minden mozdulatra. Az új szériához egy új dizájnt találtak ki a pedálok tekintetében, ami a lábgép és a lábcin pedálján is megjelenik, és nagyon jól sikerült. A pergődob új sodronyváltót kapott, ami a többi szériával szemben csak egy állású, viszont nem is hiányoltam egy ilyen árba tartozó dobnál. Nagyon könnyű kapcsolni, és elég halk, ami szerintem nagyon fontos, viszont a dob játékérzete kevésbé jó, mint a gyártó felső kategóriás pergődobjainál megszokott. (Mondjuk két Natal Originals pergő árából kényelmesen kijön egy ilyen komplett cucc.) Egy kicsit olyan érzés mintha kevés lenne benne az anyag, annak ellenére, hogy elég jól megszólal. Ami viszont sajnos nem sikerült ennyire jól, az a pergőállvány, szinte lehetetlen teljesen vízszintesre beállítani. Ez azért van, mert annak ellenére, hogy csak egy tengelyen tudjuk állítani a szögét, valamilyen irányba mindig dől az ütőbőr síkja. Ez persze nem mindenkit zavar, nekem azonban nehezemre esett megtalálni (sok-sok forgatás és mozgatás árán) azt a pontot, ahol viszonylag kényelmesen tudok rajta játszani. Egy szó, mint száz a pergő állvány nem sikerült túl jól, az összes többivel viszont meg voltam elégedve.

 


Hangolás

Az Arcadia meglepően jól reagál a hangolásra, és a különböző hangmagasságokban sem fedeztem fel túl sok zavaró felhangot a dobok hangjában. A coated bőröket egy kicsit jobban meg kellett húznom, hogy magasabb hangokat kapjak, de szerencsére a szerelvények jól bírják a kiképzést. Ami feltűnt és egy kicsit zavart is, hogy a coated lábdobbőr jelentősen elvesz a lábdob hangerejéből, így egy kicsit kiegyenlítetlenné vált a hangkép. A clear bőröknél ellenben ez nem mondható el, és már pici feszítés is elég volt ahhoz, hogy jókora hangmagasságbeli különbségeket kapjak. A tomok – főleg a kisebbek – szinte minden hangolásban nagyon szépen szóltak. Az álló-tomoknál viszont mély hangolásnál előjöttek zavaró frekvenciák. A pergő eléggé érzékenyre sikerült. Már a nagyon kis ütéseket is átviszi a sodronyra, így a szellemhangok gyönyörűen megszólalnak rajta, és nekem mindhárom hangolásban meggyőző volt a hangja. Kicsit ugyan hiányzik belőle az az anyagérzet, amit a felsőbb kategóriánál megszoktam, azonban elég jól lehet játszani rajta.

Játékérzet és összegzés

A tesztelést nagyon élveztem. A kisebb hibák és kellemetlen beállítások után jó érzés volt a dobon játszani. Jól reagál az ütésekre halk és hangos dinamikai tartományban is. Könnyen kezelhető és élvezet hallgatni a hangját. Összességében ebben az árkategóriában egy nagyon jó választás, pláne, hogy az ár tartalmazza az állványzatot és a pergő dobot is, így már csak cineket kell szerezni és rögtön a szomszédok agyára lehet menni!

Tóth Tamás

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020