Monitor a színpadon

Monitor a színpadon

RSS   AUDMAX   2024-10-08 00:00   2024-10-07 19:10

 

 

Örök dilemma, hogy milyen monitor lehet a színpad elején. Nyilván nem minden produkció esetén merül fel ilyen kérdés.
A színházi és táncos események esetén mindig, hiszen fontos látnom a színészt, táncost teljes formájában, és egy monitorláda sehogy nem idomul a díszlet és jelmez stílusához. Kitakarja a táncosok mozdulatait és persze vicces, ha a színész leül egy díszletre – padra, lépcsőre - és a derekáig ér a monitorláda, ami ugyanakkor fontos eszköz, mert mindent hallania kell.

 


Különböző megoldások születtek. Ha van rá lehetőség, a padlóba süllyesztik a ládákat. Kőszínházi felhasználásnál ez ritkán jöhet számításba, mert az előszínpad alatt zenekari árok „lakik” és benne a zenészek elég nagy zsúfoltságban. Innen nem lehet még teret elvenni, mert így is az élhetőség határán mozognak.


Másik megoldás, hogy kisebb sugárzókat alkalmaznak, de ezek is útban vannak, főleg a világításnak - halkan jegyzem meg, hogy amíg egy monitorláda stílusidegen, ronda és mindent kitakar, addig a világítás különböző elemei senkit nem zavarnak.
Képzeljünk el egy előadást sérült világítással vagy hiányos hangosítással. Nálunk a hanghoz szinte mindenki ért, így az utóbbibból számos bejegyzés fog születni, míg az előbbi senkinek nem fog feltűnni.
Kínos próbálkozások eredménye, hogy side fillt vagy magasra függesztett ládákat alkalmaznak a játéktér legtöbbet használt területén, hogy megfelelő monitorozással lássák el a kollégák.


Nézzük ennek a problémáit:
-    nagy távolság mindkét esetben, ezzel együtt késik a hang (6-8 méter – cca. 15-25ms)
-    a távolság másik problémája, hogy a színész megfelelő komfortérzetének eléréséhez növelni kell a hangerőt, amivel elérjük, hogy a díszletelemek, főleg az olyan falak, amik a hátsó változásokat hivatottak elfedni, iszonyatosan verik vissza a hangot a nézőtér felé. Így ismét sok nézői panaszra számíthatunk.
Felmerül a kérdés, hogy mi lehet a megoldás!?
A dBTechnologies kínál erre egy ígéretes megoldást, a VIO W10 monitor sugárzót.

 

 

A 16.5 cm-es magasságával semmilyen körülmények között nem mondhatjuk, hogy bármit is kitakarna!
Ok, de ilyen fizikai paraméterek mellett, mire képes? Hasznos lehet-e számunkra?
Abszolút igen!
A benne található hangszórók DSP vezérléssel képesek változtatni a láda karakterisztikáját, és ezt akár programozhatjuk is (pl. ha a díszletfal lent van, akkor közelebb szól, ha fent van, akkor pedig távolabb...stb). De hogy is történhet mindez?
RDNettel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a ládák egyesével vagy akár csoportba szervezve is állíthatóak.

 


Négy opció lehetséges, amivel igazodhatunk a felmerülő problémákhoz.
1.    sztenderd monitor állapot
2.    szűk sávban, maga elé (egy énekes az előszínpadon, fix helyen)
3.    nem nagy mélységben, de igen széles sávban (egy leengedett fal esetén igen hasznos)
4.    nagyobb távolságra sugároz (nyitott színpad esetén)


Ezen állapotok menet közben változtathatóak. OSC parancs kiadására képes hangbejátszók esetén, akár dal közben, program szerint változtathatóak. A QLab, amit sok színházban használnak, képes erre, de számos más programmal megoldható, akár midivel is.
A VIO W10 monitor sugárzó természetesen rendelkezésre áll, bővebb információért keresd az Audmax munkatársait. Előre egyeztetett időben a monitorláda tesztelhető is, akár „saját” környezetben is. Várjuk megkereséseiteket!

 

Ditzmann Tamás
Audmax Kft.

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020