Mindent, vagy semmit!

Mindent, vagy semmit!

RSS   AUDMAX   2018-09-14 22:34   2018-10-08 10:26

 

 

- Felteszem a forduló utolsó kérdését: Hol járunk? A mindössze 9800 körül lélekszámmal rendelkező települést az adott ország legdélebbi városai közé soroljuk. 1216-os alapítása óta fontos vallási központ, híres épülete az 1374-ben átadott Szent Tamás templom. Kikötője miatt a kalózok egyik kedvence a 16. század közepétől, egészen a 17 század derekáig. Ipari fejlődésének egyik csúcspontja, hogy itt található a világ egyik legnagyobb, főként keverőpultokat gyártó cége, az  Allen&…(duda)
- Penryn, Cornwall megye
- GRATULÁLUNK, a válasz helyes!

 

 

Az ipari fejlődés csúcsaként aposztrofált Allen&Heath már sokadjára is megmutatja nekünk, hogy mindig van hova fejlődni a termékek terén és ahogy általában lenni szokott, odafigyeltek a vásárlói igényekre, óhajokra. A nagy képből tisztán látszik, hogy elég speciális keverővel van dolgunk, akinek fenntartásai vannak a DJ-világgal, az ne is hezitáljon tovább! Olvassa el és tanuljon, mert rengeteg ismerős dolog köszön vissza az élőzenei felfogásból.

Az A&H nem számít újoncnak a DJ-mixerek terén, Xone néven futó eszközeik ipari sztenderdnek számítanak, különösen ha azt mondom, hogy Xone:92, egészen biztos vagyok benne, hogy még az is hallott róla, aki csak érintette az iparágat. Gyakorlatilag minden második DJ rider-jében ő szerepel, a 2000-es évek óta csak a színén változtattak, szürkéről-sötétszürkére, technikai megoldásai annyira kézenfekvők és előremutatóak voltak, hogy másra nem is volt szükség. Eddig.

2018-ban egy teljesen analóg eszköz már kissé furán hat, mindenki laptopozik, kontrollerezik, Stem-eket játszik, sávonként remixel, etc. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy keverőnek fel kell adnia analóg lelkét, mindössze annyit kell tenni, hogy digitálisra cseréljük bejárati ajtaját, vagyis megtartjuk a kiváló és dinamikus jelfeldolgozást, csak az RCA-k helyett már engedünk az USB erős nyomásának is, persze méltó szinten.

A névnek persze így már muszáj volt változnia és az, hogy az új terméket Xone:96-nak hívják, nem jelenti azt hogy a Xone:92 nyugdíjba megy. Aki ragaszkodik a bevált formulához, vagy egyszerűen nincs szüksége digitális ki- és bejáratokra, mert mondjuk szerelmese a fekete lemezeknek, továbbra is megtalálja a kínálatban a kilencvenkettest. Legalábbis egyelőre biztosan…
De térjünk is rá új delikvensünk kivesézésére, mert van miről beszélnünk.

 

 

Távolról nézve, ami rögtön szembe tűnik az a klasszik szín. Igen, újra ezüsthátú lesz a DJ-pultok masszív alapköve, azonban első ránézésre is világosan látszik, hogy több a kezelőszerv is. Ennek oka, hogy a funkciók is bővültek, a Xone:96 képes a harmonikus torzításra is a filterek túlvezérlésével, amit egy gitáros azonnal ért, egy DJ-ben azonban kérdéseket vethet fel. Technikailag nem részletezem a dolgot, de például ettől szól úgy a torzított gitár, ahogy. Képzeljük kedvenc lead-hangunkat, a kedvencben klub-himnuszunkban ezen analógián elindulva. Tetszeni fog. Pont.

Át is térünk a démoni digitális részre, ami bőven túlszárnyalja elvárásainkat. A pult két USB aljzattal érkezik, így egyszerre két laptop használhatja hangkártyaként, megkönnyítve az átszerelést, kinyitva a világot a teljesen digitális B2B szettek felé ( 2 DJ párhuzamosan játszik, mindkettő saját laptopról), és erős redundanciával is fel vagyunk vértezve általa. Maga a processz 32-biten történik, így összesen 24 csatornát (12 sztereó) használhatunk, 96 kHz-en. Ez több mint elég, a tervező itt is arra törekedett, hogy újabb 20 éves sikertörténetet alapozzon meg, időtálló technikával. A piac persze nem sok választást hagyott, aki valaha látott laptoppal DJ-t, tudja mi az a Traktor Scratch szoftver. Jó hír, hogy a Xone:96 hangkártyája már alapjáraton kompatibilis a világ vezető DJ-szoftverével.

Ha már szóba jött az előbb a B2B-szettek egyszerűsödése, akkor leleplezek még egy funkciót. A mixer két teljesen független CUE-rendszerrel bír, tehát mindkét fejhallgatóban külön mixet szólaltathatunk meg, ízlés szerint.

Aki számára fontos a monitorok és a PA kordában tartása és persze személyre szabása, az bátran   EQ-zhatja a BOOTH kimenetet, de akár a MASTER inzert-en egyéb processzálást is fűzhet a kimenetbe. Apropó csatornák, erről még nem esett szó. A Xone:96 4+2 sztereó csatornával bír, 4-en 4 csatornás, speciális EQ-val, a plusz 2-n pedig paramterikus, 3 sávossal. Ezen felül, ugye beválaszthajuk rájuk a hangkártyánk kimeneteit és persze aki az effektet hiányolja, annak sem kell csüggednie, két sztereó effekt send is rendelkezésre áll, az már rajtunk áll, hogy mit fűzünk bele, már ha bárki effektelni akar még pluszban a harmonikus torzító és a 92-esből örökölt, duple, analóg filter-ek mellet…

Ne felejtsük el, hogy az előd által kivívott tisztelet jórészt a professzionális, mégis puritán felépítésnek köszönhető, jórészt emiatt a szellemiség miatt lett az a DJ iparban az Allen&Heath, aki. A 96-os fejlesztésénél minden jó dolgot átemeltek a méltó elődből, de nem estek túlzásba, hiszen az elsődleges szempont mindig is a „sound” volt, abból pedig nem engedünk.

Aki esetleg a cikk elején elgondolkodott, hogy honnan lehet ismerős ez a felvezető, minden idők egyik kvízműsorából.
„Jelöljük meg, Vágó úr!”

Gergics Attila
www.audmax.hu

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020