Minden sarkon álltam már...

Minden sarkon álltam már...

RSS   AUDMAX   2017-03-29 13:47

 

 

Ahányan az Edda örök slágerét ismerik, lassan annyi féle monitorhangfal kapható, és ennek legalább a felét hallottam is eddigi életem során. A magyar rocktörténet klasszikusa szerint a tapasztalat nagyon fontos, bár Patakiék akkor még (1981) nem tudhatták, hogy Tascam hangfalakkal fogom gondolataikat párhuzamba állítani.

 

 

Tisztázzuk a legelején, mindig van jobb hangfal és mindegyik jól szól. Na persze ehhez szükséges az a szemlélet, amit sikerült az elmúlt 15 évben kialakítanom magamban. Tehát nincs rosszul szóló hangfal, csak akkor, ha nem éri meg az árát. Az ár-érték arány ugyanis egy stúdióhangfal legfőbb ismérve. Nyilvánvalóan - ha már csak házon belül körülnézek - a Tascam monitorok nem vethetők össze egy Genelec-kel, de mint írtam, nem is kell. Más kategória, és ezt még mindig nem értik sokan. Ha egy pár Genelec-et választ az egyszeri hangmunkás, akkor nagy valószínűséggel professzionális igényei vannak és elvárják tőle is, hogy a leadott hangzóanyag maximálisan visszaadja a rendeltetésszerű minőséget. De mi van akkor, ha egy alsó ligában játszunk, netán hobbizunk, ahol a keretek jóval szűkösebbek? Akkor olyan hangfalat kell választani, ami a büdzsénknek leginkább megfelel, de ezért az árért hozza a lehető legjobb minőséget.

A Tascam palettáján jelen pillanatban 2 különböző mérettel találkozhatunk, az 5,25 és a 3 inch-es kiépítéssel, vagyis a VL-S5 és a VL-S3(BT) típusokkal. Utóbbinak két különböző verziója van, a hagyományos vonalszintű illesztésű és ennek Bluetooth-szal bővített kiadása. A koncepció követi a gyártóknál már bevett szokást, a nagyobbik pár oldalankénti bi-amp erősítésű, a kisebbik pedig átkábelezős.

"Egész nap égett bennem, egy dal szüntelen."

A VL-S5 teljesítménye és frekvenciamenete alapján alkalmas zenei anyagok keverésére, lehallgatására. A mély hangszóró a jól bevált kevlárból készül, az erősítő pedig a neki való 40W-os teljesítményt képes átadni számára. Ezzel szemben a magasakért egy selyem dómsugárzó felel. Együttes átvitelük 60 Hz és 22,000 Hz közé esik, tehát nagy szubokra nem számíthatunk, de ebben a méretkategóriában így is tisztességes mélyekre képes. Hátlapján a szimmetrikus XLR és az aszimmetrikus 6,3 mm-es Jack bemenetet, illetve a hangerőszabályzót és a tápcsatlakozót találhatjuk meg. Természetesen mindkét láda mágnesesen árnyékolt és rendelkeznek túlhajtás és pukkanás elleni védelemmel is!
Elsősorban költséghatékony zenei produkcióknak ajánlom, illetve szobazenészeknek, akik szeretnének a pénzükért jó minőséget kapni.

 

 

Más azonban a helyzet, ha nem kimondottan zenei felhasználásról beszélünk, vagy csak szimplán kevés a hely az asztalon. Szinkronmunkák, videóanyag ellenőrzése, kisebb igényű, tehát szűkebb frekvenciamenetet igénylő projektekhez nincs szükség oldalanként 70 W-nyi összteljesítményre és 60 Hz-től induló mélyekre. Erre a VL-S3 alkalmas, hiszen méretei miatt jól elfér egy kisebb munkaasztalon is, mégis meglepően jó, dinamikus hangot produkál. Frekvenciamenete 80 és 22,000 Hz között van, teljesítménye pedig oldalanként 14 W. Mint említettem a Tascam sem tért el a megszokottól, a kialakítás az átkábelezős formát követi, tehát az erősítő, így a bemeneti csatlakozások (RCA, és 3,5 mmJack) és a hangerőszabályzó is az egyik ládában helyezkedik el. Ehhez képest plusz szolgáltatás a monitorpár "okosabb" verziója a VL-S3BT nyújt, ahol a két típusú analóg bejárat mellett egy Bluetooth modul is képes fogadni jelet. Ez megadja a vezeték nélküliség szabadságát, tehát elsétálhatunk a laptoppal az asztaltól egészen nyugodtan.

"Mögöttem már annyi érzés,
előttem még oly sok év."

A cikk elején már beszéltünk a túlkínálatról, mégis arra bíztatok mindenki, hogy ne legyen rest tapasztalni, és ha lehetősége adódik, adjon egy esélyt a VL-S szériának, hiszen a Tascam monitorok a piac egyik legjobb ár-érték arányú hangfalai, áruk abszolút versenyképes saját kategóriájukban. Elsősorban hobbizenészeknek és egyszerű médiafelhasználásra ajánlom őket, ahol cél a dinamikus, jó hangkép, elérhető áron. Sajnos jós ugyan nem vagyok, de az előttünk álló években nagyon remélem, hogy a paletta frissülni fog, esetleg kiegészítő szubbal, vagy nagyobb méretű lehallgatópárral. De addig is, jó hallgatózást mindenkinek!

Gergics Attila
audmax.hu

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020