Megnyitott az ISE - nem haboztunk mi se

Megnyitott az ISE - nem haboztunk mi se

RSS   AUDMAX   2023-02-17 14:28   2023-02-17 14:29

 

 

Spanyolország, Barcelona, 15 fok és napsütés. Ezen keretek között került megrendezésre az idei Integration Systems Europe kiállítás, melyen startup vállalkozásoktól a legnagyobb világmárkákig szinte minden gyártó képviseltette magát összesen több mint 60.000 négyzetméteren. Ha a bejutást jelentő kígyózó sorokat túléltük, akkor a kiállítói standok végeláthatatlan sora tárult elénk, amiken végigfutni sem volt elég egy nap. Érthető okokból standjaikat a gyártók a pavilonok közepére, a legforgalmasabb folyosókra próbálták lefoglalni, de a fent említett újdonságok tükrében azt tapasztaltam, hogy akik ide kilátogattak, mindenképpen végig akarták nézni a teljes felhozatalt, így a legeldugottabb standok is megkaphatták a termékeiknek kijáró figyelmet!


Az idei expo szakágak tematikája szerint próbálta összegyűjteni az egyes gyártókat a különböző pavilonokba, melyik milyen visual, audio, lighting és szoftveres megoldásokat képvisel, illetve live, home vagy rendszerintegrátori install felhasználásra tervezett eszközöket mutatnak be. A kiállítói és érdeklődői oldal egyaránt hatalmas érdeklődésének köszönhetően teltházas kiállítást láthattunk, egyetlen üresen hagyott stand sem maradt a kiállítótérben. Idén a nagy márkák standjainak méretén és rendkívül igényes megjelenésén lehetett érezni, hogy ez a kiállítás a részvételnél jóval többről szólt. Itt már komoly hangsúlyt fektettek a gyártók az új termékek bemutatására, kiemelt partnereikkel való személyes találkozókra és az érdeklődők állainak leejtésére. Az Audmax Kft. büszke lehet képviselt márkáira, hiszen a legtöbb gyártó megmutatta magát az ISE-n, akiket partnertalálkozókkal fűszerezve végig is látogattunk.


A Symetrix stand hagyományainak megfelelően családias hangulatú volt, akár egy amerikai konyha. Lehetett beszélgetni a tulajdonossal, az új regionális kereskedelmi igazgatóval, de a két munkaállomáson komoly technikai kérdésekre is választ adott a profi mérnökcsapat, élükön Stuart ’Stu’ Pattersonnal. A Composer 8.4 verziójának megjelenését is ekkorra időzítette a cég, amely a kiállítás nyitónapján már letölthető volt a weboldalukról (symetrix.co). A nulladik nap estéjén megrendezett disztribútortalálkozón számos hardware újdonságot is belengettek, de ezek az információk egyelőre nem publikusak! Szóval érdemes lesz a közeljövőben figyelemmel kísérni a Symetrix háza tájáról érkező híreket, mert sok érdekességet és újdonságot fognak tartalmazni.

 


    A Genelec már messziről látható logója mellett nem standjának méretével, hanem otthonos hangulatával és színeivel vonzotta a látogatók tekintetét. Egyedi RAL színekben feltűnősködő monitorsugárzói mellett Smart IP termékpalettájuk régi és új tagjai is megcsodálhatóak voltak. Az ISE második napján a percre pontosan délre időzített bemutatón rántották le a leplet a 4435A és 4436A típusú mennyezetbe építhető és mennyezetről belógatható, új Smart IP hangsugárzóikról. Attól a perctől kezdve már közelről is megtekinthetőek voltak forgatható bemutató-platformjukban, aki pedig kérdéseire szeretett volna választ kapni, annak a Genelec Technológiai menedzsere, Markus Kahelin és AV Sales menedzsere, Sami Mäkinen tudott válaszolni a helyszínen.

 


Barcelonában ez évben az L-Acoustics standján a hiperreális immerzív térhatású technológia kapta a fő hangsúlyt. Nem meglepő ez, hiszen a neves francia gyártó a kiállítás több díját is elnyerte idén térhatású technológiájával és hangtérszintetizáló eljárásával (Ambiance), illetve az ezeket támogató termékeivel (pl. Soka co-lineáris hangsugárzó). Az L-Acoustics standján a látogatók interaktív munkaállomásokon ismerkedhettek meg az immár MacOS és Windows operációs rendszeren is elérhető, magával ragadó L-ISA Studio hangkeverő szoftverrel. Az L-ISA Studio egy innovatív szoftveres implementáció a térbeli audio tartalom létrehozásának munkafolyamatához, mellyel a sound-designerek L-ISA hardverek nélkül is el tudják kezdeni a produkció előkészítését. Az L-Acoustics Creations standján inkább már a prémium installációs/konzumer közönséget célba vevő hangrendszerek vonzották a kíváncsi szemeket: a Fiji 5.1, a Tahiti 2.1 vagy a Soka - X4i – SB6i hangdoboz trió.
 A kiállítás két standján túl a Hilton Barcelona is népszerű célpontnak bizonyult, ahol az L-Acoustics az aktív akusztika következő generációját, az Ambiance-t mutatta be, mely egyesíti a prémium akusztikát a magával ragadó hang valósághűségével. Aki kíváncsi volt, egy vonósnégyes és egy spanyol gitáros élő előadásán élhette át a díjnyertes Ambiance akusztikajavító élményt.


Egyszerű, letisztult dizájn, natúrfa-hatás fekete-fehér színvariációkkal és növényzettel. Megérkeztünk az Audio-Technica standjához, ahol az egyik szárnyban egy kis elkerített bemutató tárgyalóterem lett kialakítva a gyártó legmodernebb eszközeiből álló rendszerrel, melynek rendszerrajzát a falra festett dizájnon is végig lehetett követni. Középen kiállítva láthattuk az idei év ott megjelent újdonságát, az ESW DECT installmikrofon rendszert, mely tökéletesen áthidalja a konferencia- és tárgyalótermek installációs szükségleteit vezetékek nélkül. Mellette kapott helyet az ATUC50 konferenciarendszer, amely már sokszor bizonyította rendkívüli minőségét és könnyű kezelhetőségét hatalmas cégek hatalmas installációiban. Ez a bemutatótér a másik szárnyban ért véget. Itt egy kellemes lounge rész és egy kis bár kapott helyet, ahol a látogatóknak egy kávé kíséretében felvázolhatta a gyártó, miként tudja az Audio-Technica install termékpaletta 2023-ban megoldani szinte az összes felmerülő igényt és akadályt.

 


A tvONE az idei évben kompakt, de minden márkájukat (tvONE, Green Hippo, Magenta) magában foglaló standdal jelent meg a kiállításon. Számos újdonságot mutattak be, ahogy ez egy a ProAV piacon meghatározó szereplőtől elvárható. A Green Hippo bemutatta a Hippotizer v4.8 szoftverfrissítését médiaszervereihez, amely rengeteg új és továbbfejlesztett funkciója révén egy következő szintre emeli a felhasználói munkafolyamatokat. A tvONE elhozta a zászlóshajójának számító CORIOmaster2 népszerű videóprocesszorát számtalan új funkcióval felvértezve (például az új kulcsolási funkció, szinkronizált médialejátszás vagy akár az AES IP adatfolyam-dekódolás), de az igazán nagy dobás részükről az itt bemutatásra került, új fejlesztésű kompakt videóprocesszor, a CALICO PRO volt, amely már a tvONE legújabb, ötödik generációs 4K/8K 10-bites feldolgozómotorjára épült. Ez a rendkívül nagy teljesítményű videóprocesszor kiválóan alkalmas LED falas, többprojektoros, sokképernyős (vagy akár mindhármat tartalmazó hibrid) események lebonyolítására.

 


    A Roland ProAV is elhozta néhány vezető termékét a látogatóknak. Közelről is meg lehetett csodálni, illetve kipróbálni a VC-1-DMX fényvezérlő videó-dmx konvertert, a P-20HD lassító és visszajátszó eszközt, az SR-20HD Direct Streaming lehetőségét is magában rejtő AV mixert, a tavaly bemutatott V-160HD rengeteg effektet és makrót tudó, sokcsatornás streaming keverőt, illetve a pár hete bemutatott VR-120HD nagyágyút, amibe jónéhány eszközét összegyúrta a gyártó!

 

Kis Itália Barcelonában – a B&C standján a cégcsoport mindhárom brandje reprezentálta magát: a B&C az EighteenSound és a Ciare hangszórók jól megfértek egymás mellett – kétség nélkül állítható, a legtöbb világszerte ismert európai vagy amerikai hangrendszergyártó termékét szétszedve a fenti három brand valamelyik OEM terméke fog ránk mosolyogni. Kifejezetten érdekes volt a B&C új 18HTX100 tri-axiális hangsugárzója, mely a gyártó nagy sikerű koaxiális közép-magas hangsugárzójának és egy nagy teljesítményű 18”-es mélysugárzónak a tökéletes „házasságaként” született meg. Az B&C komolyan foglalkozik az utóbbi időben rohamosan dráguló ritkaföldfém mágnesek okozta kihívásokkal a hangszórógyártásban, ezért időről időre olyan új modelleket fejleszt és kezd el gyártani, melyek bevált és népszerű neodímium mágneses hangszóróik alternatív kiváltói lehetnek a hangdobozgyártásban. Ilyen újdonságokat (8FMB51, 12FW88, 15FW88) is mutattak az olasz kollégák, miközben egy visszautasíthatatlan kávé mellett ismertették elképzeléseiket a professzionális hangszórógyártás jövőjéről.

 


Néhány folyosóval odébb, egy központi standon audio megoldások széles skálájával mutatkozott idén az Allen&Heath. A kiállítás nyitónapján debütáló Custom Control V1.3 új dimenziókat hoz el az AHM audio mátrixok területén. Az új funkciók a teljesség igénye nélkül: egy érintőpanel segítségével immár több eszköz vezérelhetősége, idő és naptárfunkció, TCP/UDP üzeneteken keresztül harmadi-fél eszközeinek vezérelhetősége, új ikonkészlet és grafikai kezelőfelület. Az AHM audio mátrixok, I/O boxok és megannyi keverőpult közepette számunkra a legnagyobb öröm mégis egy régi ismerős bemutatkozása volt. Igen, immáron büszkén rázhattuk meg kezét, és hivatalos formában is köszönthettük az EMEA területek új Kereskedemi Igazgatóját, Vass Tamást.

 


              A Tascam letisztult standján a legnagyobb helyet a Sonicview névre keresztelt digitális keverőpultjuk uralta; a 16 és 24 csatornás kivitel is megnyomkodható volt a stand közepén, illetve 16 csatornás stagebox is ki volt állítva. A gyártó palettáján ezek a termékek igazán nagy újdonságnak számítanak, így a látogatók figyelmét ezek vonzották leginkább. Mögöttük a régi, jól bevált eszközök mellett természetesen a Portacapture X8 és a most megjelent kistestvére, a Portacapture X6 is helyet kapott. Őket is ki tudta próbálni bárki, aki arra járt és megállt a Tascam utcájában.

 


Az AudioPressBox nemcsak kiváló minőséggel és egyszerű funkcionalitással tud világelső lenni a sajtóbokszok világában, hanem széles termékkínálatával is. Legyen szó rackbe építhető, hordozható vagy épp hordtáskás verzióról, egy- vagy kétcsatornás, analóg vagy DanteTM-s verzióról, mindig meg lehet találni az aktuális feladatra tökéletes kialakítást, kombinációt. A gyártó a 2023-as és az ezt követő évekre sem kíván változtatni ezen hozzáállásán, így Barcelonában bemutatásra került a legújabb APB-320 C-USB immár négy darab USB-C kijárattal és egy USB-C I/O csatlakozóval is ellátva, melynek segítségével akár egy videókonferencia hangját is tudjuk több helyre továbbítani, ahogy a helyi hangot is be tudjuk küldeni a videókonferencia hangfolyamába. Az AudioPressBox kínálata egyre bővül, miközben a minőségből nem adnak lejjebb. Kell ennél több?


    A hihetetlen mennyiségű újdonság mellett egy ilyen expo a partnertalálkozókról is szól. Inspiráló és egyben hálás feladat ismerős és új arcokkal, hazai és nemzetközi partnereinkkel találkozni egy szakmai szempontból paradicsomi környezetben. Személy szerint először volt lehetőségem kilátogatni az Integrated Systems Europe kiállításra, de ha az elmúlt évek korlátozásai után ilyen nyitásra képes a szakma, akkor nagyon kíváncsi leszek, mit nyújt majd ugyanez 2024-ben! A gyártók mindenesetre már tervezik is a jövő évi részvételüket, sőt a legnagyobbak már el is kezdték a standok lefoglalását! Emiatt 2024-gyel kapcsolatban már most nagyon jó előérzetem van!


Zagyva Tamás
Audmax Kft.
    
    

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020