Matrjoska Roland módra

Matrjoska Roland módra

RSS   AUDMAX   2023-04-13 00:00   2023-04-12 17:21

 

 

A Roland 2020 októberében mutatta be HD videókeverőik V-szériájának legújabb tagját, a V-1HD+ típust, mely a V-1HD alapjaira készült, de helyet kapott benne megannyi extra funkció is. Alapvetően egy négycsatornás HD videókeverőről beszélünk, mely már egy audiokeverőt is tartalmaz a sokoldalú felhasználás érdekében, mégis meg tudta őrizni kompakt méretét és könnyű kezelhetőségét.

 

 

Ennek a pultnak a sokoldalúsága a részletekben rejlik. Négy HDMI bemenete közül az első három a 720-as és 1080-as interlace és progressive felbontásokat tudja fogadni, melyek jól bevált sztenderdek napjainkban, míg negyedik bejárata scalerrel is rendelkezik és 480-tól a WUXGA felbontásig mindent kezel. Ezekkel a bemenetekkel laptopok, kamerák, táblagépek és még játékkonzolok képeit is tudjuk fogadni. A kimenetek szintén kiszolgálják a legtöbb felhasználó igényét, két független HDMI kijárata variálható, választhatunk Program, Preview és a nagy Roland pultokból már jól ismert MultiView nézetek közül. Kiküldhető felbontásokat tekintve pedig 720i, 720p, 1080i és 1080p közül választhatunk 50, illetve 59.94 hertz-en. Természetesen HDCP támogatás is van a be- és kijáratokon egyaránt.

 

 

Áttérve a pult kreatív eszközeire szinte mindent sikerült megörökölnie nagytestvéreitől; érdemes ezeket végig böngészni. Still image funkcióval videóforrásaink és USB-s külső meghajtónk jeleit el tudjuk menteni állóképnek, mely jól jön, ha hátteret vagy menekülő diát kell biztosítani, de szükségünk van mind a négy bejáratunk élő képére. Mellette megtalálható a Picture in Picture mód is, amivel pedig a kép a képben funkció lesz elérhető és teljes mértékig testreszabható képünk helye, mérete, sőt még keretének színe és vastagsága is. A legtöbb videós kolléga örömére a DSK képkulcsolás is belefért a repertoárba, ráadásul az élő munka megkönnyítésére a Still image, a PinP és a DSK is külön dedikált gombot és potmétert kapott a pulton. Elérésükhöz nem kell a menüben bóklásznunk, amikor szükségünk van ezekre, egy gombnyomásra előhívhatóak és változtathatóak akár élő közvetítés közben is. Klasszikus videokeverőket idézve a pult jobb szélén megtalálható a T-bar is, amivel manuálisan végezhetjük a transition/fade képátúszásokat. Azok számára pedig, akik a kar használatát mellőznék, gombnyomásra tudnak képet váltani Cut vagy Auto módban. Mondanom sem kell, hogy az Auto gombbal indítható Mix és Wipe képátúszások módja és ideje is tetszőlegesen állítható.

 

 

Méretéhez képest meglepően sok audio jelet tud kezelni a V-1HD+. HDMI bemenetein keresztül meg tudja kapni videóforrásaink hangját, ezen felül pedig csatornánként kapcsolható fantom tápellátással két XLR bemenetet szolgáltat mikrofonjainkhoz, egy sztereó RCA bemenetet nyújt vonalszintű eszközeinkhez, illetve egy 3,5 mm-es jack bemenetünk van, ha például telefonunkról szeretnénk bejátszani zenét. Audio csatornái 24 bit/48 kHz mintavételezésűek, így a minőségre sem lehet panasz. Minden bemenet 3 sávos EQ-val, felüláteresztő szűrővel, kompresszorral és zajzárral rendelkezik, ezeken felül pedig delay is beállítható, hogy hibátlanul tudjuk a képanyaghoz illeszteni audio sávunkat. Mikrofon bemeneteihez de-esser is kapcsolható, HDMI-n és jacken érkező sávjainkhoz pedig limiter és kompresszor is elérhető az adáskész hangminőség érdekében. Bejövő és kimenő jelünk monitorozása is fontos feladatunk, ezért MultiView nézetben minden csatorna kapott egy saját jelszintmérőt is, továbbá egy elhagyhatatlan fejhallgató kimenetünk is van a precíz munkához.

 

 

Még a legkisebb audio keverőpultokhoz képest is apró a Rolandon található fizikai kezelőfelület, ezt viszont ügyesen ellensúlyozza menürendszerével. Végtére is a pultnak az a célja, hogy nagy tudást kis helyen is elérhetővé tegyen, ez pedig maradéktalanul sikerült.

Kompakt mérete és alacsony súlya a mindennapi hordozást is kényelmessé teszi, így természetessé válik, hogy nem szabad csupán fix install eszközként tekintenünk erre a pultra. Több helyszínen történő használata pedig a korábban az adott setup-hoz elmentett beállítás betöltésével gyorssá és kézenfekvővé válik. Memóriáján 8 szabadon felhasználható helyet találunk egyéni beállításaink tárolására.

Egyre gyakoribb az igény a stream lehetőségére is. Ehhez a külön kapható Roland UVC-01 kiegészítő termék javasolt, mely a HDMI kimenetet alakítja át USB 3.0 webkamerajellé, így könnyen tudja fogadni a kép és hanganyagot bármilyen eszköz, amin a webes közvetítést végezzük.

A Rolandtól már megszokott masszív fémházat, minőségi műanyag és gumi borítású gombokat kapott kezelőfelületére. Nem egy könnyen összetörhető darab, láthatóan a mindennapi munkára és hordozásra lett kitalálva. Logikusan felépített menürendszere és gyorsan tanulható kezelése is arra hivatott, hogy akár kezdők is gyorsan kiismerhessék magukat rajta.

Kezdőknek és profiknak is, otthoni, illetve stúdió munkakörnyezetben egyaránt kompromisszumok nélkül használható a Roland V-1HD+ keverőpult, mely az előre editált anyagok készítésén túl az élő rendezvények és közvetítésük munkafolyamatában is hibátlanul alkalmazható.

 

Zagyva Tamás

Audmax Kft.

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020