Location: Helsinki

Location: Helsinki

RSS   AUDMAX   2019-12-14 18:06

 

 

Van a finn fővárosnak egy olyan múzeuma, ami nálunk egyelőre csak terv szinten létezik, de ha megvalósulna, hasonló technikai tartalommal szeretnénk megtölteni. A Finnish Music Hall of Fame mind építészetileg, mind megoldásaiban zavarba ejtően modern, mondhatnám, hogy fel van adva a lecke. Remélem senkinek nincsenek kétségei afelől, hogy temérdek Genelec hangsugárzóval fogunk a mai, rövid cikkben találkozni.

 

 

A projekt kivitelezői nem gondolkodtak sokat, hogy melyik gyártót válasszák az épület hangosítási megoldásaihoz, hiszen adott a lehetőség. Hazai gyártású és világszínvonalú termékek állnak rendelkezésre a Genelec kínálatában. A mottó ennyi volt: „A legjobbat akarjuk!”

 


Mivel a gyártó termékei gyakorlatilag végig kísérték az elmúlt 40 évben a finn előadók/zenészek/producerek munkáját, így nem csak elvárásbeli, hanem történetbeli jelentősége is volt a választásnak. A múzeum éppúgy teret enged egyébként a szimfonikus zenétől, a reppen és a népzenén keresztül a rock-ig, minden műfajnak, ezért olyan lesugárzási minőség kellett, ami minden stílusnak és előadónak egyformán jól áll. Mivel a kiállítás teljesen interaktív, ezért az sem volt elhanyagolható tényező, hogy a hangsugárzók vezérlése hogyan történik. Az egyik fő attrakció az a karaoke-szimulátor például, ahol a látogató kipróbálhatja, hogy a saját hangja hogyan is szólalna meg Finnország leghíresebb előadótermeiben.

 

 

A gyár mérnökei együtt dolgoztak projekt tervezőivel és tartalomgyártóival, így a legjobb megoldás az új, PoE képes 4430-as típusa lett. Ebből 124 darab került installálásra és mivel ennek a sugárzónak mindössze egyetlen CAT-kábelre van szüksége a működéshez (tápfeszültség, jel és konfiguráció), így könnyen összerendezhetőek lettek a csoportok és zónák a Genelec Smart Active Manager szoftverrel. Minden egyes sugárzó akár külön a feladathoz/szobához illesztett EQ beállítást kaphatott, ugyanis egy zenei múzeumnál alapvető igény a pontos zenei reprodukció. Ebbe természetesen az is beletartozik, hogy a lejátszott hang és kép is totális szinkronban legyen, vagy éppen hogyan térjen el mégis, ha arra van szükség. Ehhez természetesen rengeteg szenzorra és tervezésre volt szükség.

 

 

A 4430-asokon kívül természetesen egyéb Genelec termékek is beépítésre kerültek, íme a teljes lista:

124 db     4430A (Smart IP sugárzó)
2 db     AIW25 (falba beépíthető sugárzó)
2 db     S360A (SAM monitor sugárzó)
1 db    7380A (SAM monitor szubsugárzó)
1 db    7350A (SAM monitor szubsugárzó)
3 db    7360A (SAM monitor szubsugárzó)

 


    
Búcsúzóul álljon itt a múzeumról készült rövid videó, amely szépen megmutatja, hogyan is kell egy hasonló projetkhez nekiállni és végigvinni!
 

 

Gergics Attila / www.audmax.hu

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020