KORG újdonságok

KORG újdonságok

RSS   AUDMAX   2019-08-11 19:10   2019-08-25 19:20

 

 

Az új hangszerekre folyamatosan egyre nagyobb az igény világszerte. Megváltozott, felgyorsult a világ, az új és még újabb iránti igényt folyamatosan gerjeszti a piac, a gyártók pedig igyekeznek lépést tartani az igényekkel. Nincs ezzel másként a KORG sem, még akkor is, ha a megtervezett hangszer vagy legalábbis a hardver abszolút időtálló és sikeres. Ezen új készülékeket általában a NAMM Show keretein belül mutatják be, hiszen az a seregszemle minden hangszeres és hangtechnikai gyártó fókuszában van, az egyéb tradicionális nagy kiállítások területén ellenben zajlik egy átrendeződés.

 

 

Erre az évre a KORG sok újdonsággal készült, ezeket mutatom be ebben az írásban.

Amikor kiszivárgott a készülék neve, felpezsdült a szintis világ, miszerint új KRONOS érkezik az SE családdal. Amikor kiderült, hogy a hír nem igaz, legalábbis nem a várakozások szerint, kapott a gyártó hideget-meleget az internet népétől. A gyártó álláspontjával teljesen egybevág az én személyes véleményem, miszerint a vas annyira jó és megbízható, hogy nincs szükség új csúcshangszer bemutatására, hiába várja ezt a felhasználók egy része. A nagy többség teljesen elégedett a hangszer tudásával, főként azt tudva, hogy a hangbankok harmadik fél által gyártott csomagokkal szabadon bővíthetők. Tíznél több cég gyárt és árul hangbankokat, melyek a vintage szintiktől a gitárokon keresztül a zongorákon át egészen a nagyzenekari hangszercsoportokig bezárólag, nagyon széles választékban telepíthetőek a hangszerekre, szabva azokat a felhasználó igényeire. A KRONOS SE nem meglepően ezekből táplálkozik. A piros átmenetes ház mellett a hangszerbe bekerült egy a Grandstage zongorában bemutatott Italian Piano zongorahang, valamint a KApro sounddesign csapatának száz darabból álló válogatott hangszíncsomagja. Ezek a hangok a filmes és reklámzeneszerzőknek, valamint a klasszikus zenei hangszínek szerelmeseinek lesznek első sorban kedvencei.

 

 

Újdonság a Sonic Bar is, ami a folyamatosan növekvő Sequenz választék része. A Sequenz egy új márkanév a KORG égisze alatt, állványai és tokjai meglepő dizájnjukkal és kiváló minőségükkel kápráztatják el a felhasználókat. A Sonic Bar egy sztereó billentyű erősítő és hangfal kombó. Azért a Sequenz sorozatba sorolták, mert első sorban a Sequenz billentyűállványokra lehet installálni oly módon, hogy a felhasználó kiváló minőségű sztereó hangképet kapjon játék közben. Van rajta két sztereó bemenet, tehát a kétszintes állványon helyet foglaló hangszereket tudjuk erősíteni vele, de tovább is fűzhető a hangosítás felé. Adott esetben akár még egy monitorládát is kiválthat.

 

 

Megújult tudásában a KROME is. A legtöbbet eladott KORG szinti kapott új nevet és ezzel egyetemben megújult belsőt is. A KROME EX fejlesztés a „Future Basics” hangszínekre fókuszál. A kedvenc hangszínek melyek beépültek a köztudatba, mindenki által ismertek. A KORG próbál az új generációhoz szólni azzal, hogy a friss hangszínkészlet nekik is szól. Úgy programozták a hangszínkészletet, hogy instant használhatóak legyenek a behívott hangok. Feltették maguknak a kérdést, miszerint: Milyen hangszínekre van szükség egy új, hordozható workstationben? Az EDM-hez társított hangszínekkel kezdtek, feszes lead hangok, dobok, effektekkel megpakolt polifónikus hangok kaptak helyet a friss hangszínkészletben, de a világzenei és a filmiparban használt hangok is újak. Nem mehetünk el az alaphangok mellett sem, hiszen a zongorák, elektromos zongorák is megújultak, valamint a dobkészletek is frissültek. A Drum Track funkció is frissült, új a KRONOS-ból származó patternekkel. Mindezek mellett két polifónikus arpeggiator tud párhuzamosan futni Combi és Sequencer módokban, ahol a patternek szabadon szerkeszthetőek.

 

 

Az analóg szintetizátorok reneszánszukat élik, hiszen a technológia annyit fejlődött, hogy viszonylag kedvező áron lehet nagyon jól szóló eszközöket gyártani. Ezek a hangszerek már nem csak azoknak szólnak, akiknek kisdoktorijuk van hangkeltésből. Hiszen az új generációs digitálisan vezérelt, analóg szintik azoknak is instant élményt adnak, akik „csak” a preseteket hívják be és csavargatják kényük-kedvükre. Ez nagy dolog, hiszen az kitekert hangszín menthető is. A minilogue-gal kezdődött mindez, majd folytatódott a monologue-gal és csúcsosodott ki a prologue-ban. Most a minilogue kapott nagy tesót a minilogue xd formájában. Négy hang polifónia, valós analóg szintézis, 2 VCO + MULTI ENGINE, 1 VCF, 2 EG, 1 VCA. Ezek a rövidítések a szintik ismerőinek érthetők, kivétel a MULTI ENGINE. Az vethet fel kérdéseket. Ezt a prologue-nál mutatta be a KORG. Egy olyan digitális oszcillátor, melybe hozzáértők szabadon programozhatnak saját oszcillátort is, de a hangszer tartalmaz jópárat. Ennek a jelét keverve a 2 VCO hangjához elképesztőek lehetőségek. Ezeket a hangokat a beépített effektekkel tovább lehet szinesíteni a kitekert hangokat. Újdonság továbbá a személyre szabhatóság, 16 user oszci és 16 user effekt állítható be a kezelőfelületen azonnali elérésre, az új 16 lépéses step sequencer gombjaira. Új még az xd-n a joystick is, ami a pitch mellett paraméterezhető a függőleges tengely.

 

 

A frissítést nem igénylő hardverek sorában található a PA4x csúcs kíséretautomatikás hangszer is. A vas jó, a működést kiszolgáló számítási kapacitás is bőven elegendő a hangszer működtetéséhez. Viszont az operációs rendszer frissítésével új távlatokat lehet megnyitni. A NEXT névre keresztelt OS a harmadik generáció a PA4x történetében. A nagy tudású hangszerben a felhasználók visszajelzései alapján megváltoztatták a kijelző színösszetételét egy sötétebb hátterű, a szemet kevésbé fárasztó, a kontrasztokkal játszó összeállításra. Emellett a sampling memóriát emelték 3GB-ra a korábbi 800MB-ról, javítottak a mono legato és portamento paramétereken a szólóhangszerek esetében a még valósághűbb játék érdekében. Fejlesztettek a drawbar funkción, valamint a felvételi módokat egyszerűsítették. Újítás, hogy a KRONOS-hoz hasonlóan USB kapcsolaton keresztül egy KORG midi kontrollerrel bővíthető a hangszer eszköztára.

 

 

Ha a Sequenz márkanév eddig nem vésődött volna be a spéci állványok és tokok kapcsán, akkor most be fog. Készítettek egy jópofa színkombinációkból álló toksorozatot a VOLCA szintikhez és a nano sorozatú kontrollerekhez. Ugyanakkor bemutattak néhány nagyobb, igazán hasznosnak tűnő táskát is. Egy csinos sokfunkciós hátizsákot, amibe a laptop mellé akár egy kisebb szinti is elfér, egy kisalakú válltáskát a monologue-hoz, valamint egy DJ-knek szánt táskát, amibe vinylek, laptop, hangkártya és minden szükséges kiegészítő elfér.

 

 

Néhány bekezdéssel feljebb írtam az analóg szintetizátorok reneszánszáról. Ennek nagyban részese a KORG a VOLCA sorozattal, melyek ugyan nem mind analóg eszközök, de kis méretük, egyszerű kezelhetőségük és variálhatóságuk miatt sok eddig hangszert nem használót térített meg. Új modellek a sorozatban a volca modular és a volca drum. Ezekről egy egész cikk található az újságban, Gergics Attila billentyűzetéből.

 

 


A NAMM-on bemutatott eszközök már megérkeztek a hazai hangszerüzletekbe. Várják a kíváncsi érdeklődőket.

Hajdu Zoli
www.audmax.hu

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020