Korg NuTekt OD-S Nutube Overdrive készlet - az Ikeás torzító

Korg NuTekt OD-S Nutube Overdrive készlet - az Ikeás torzító

RSS   AUDMAX   2020-12-25 11:44   2020-12-25 11:44

 

 

A KORG már több úgynevezett DIY, - szabad fordításban: „szereld össze magad” - típusú hangszerrel jelentkezett az elmúlt évek során és nemrégiben egy gitárpedál is napvilágot látott ugyanezen koncepció égisze alatt, mely Nu:Tekt OD-S névre hallgat.

 

 

A Bergendy zenekar már a 70-es évek közepén megénekelte, hogy „Hadd főzzek ma magamnak!”, mert szuper dolog étteremben kajálni, de sokszor lényegesen nagyobb élmény, amikor a saját magunk által készített ételt fogyaszthatjuk el. Hát valami hasonló a helyzet ezzel a torzító pedállal is! Teljesen más érzés, amikor saját magad szereled össze. Bár elsőre ez elég nehéz feladatnak tűnhet, különösen egy nem kifejezetten bindzsizős beállítottságú gitárosnak, valójában azonban rendkívül egyszerű a dolgunk.

Az első és legfontosabb, hogy nincs szükség forrasztásra a szerelés során. Minden elő van készítve és az egyes elemek gyorscsatlakozókon keresztül illeszthetők rá a fő panelra. Csupán egy csillag csavarhúzóra, egy kisméretű egyenes csavarhúzóra és egy laposfogóra (vagy egy 10-11-es és egy 14-es kulcsra) van szükségünk az összerakáshoz. A Korg oldalán található összeszerelési útmutató videó segítségével pedig tényleg gyerekjáték az egész. Maximum 45 percet írnak az összerakásra, de szerintem ezt kicsit túlméretezték és ebben benne van az is, hogy szomszédtól kérünk szerszámokat.

Ennyit az összeszerelésről és akkor nézzük meg, mit is kapunk a befektetett munkáért cserébe. Először is a Nu:Tekt OD-S egy igazán kiváló hangú overdrive pedál, természetesen True-Bypass üzemmóddal. A hangzása alapján leginkább a tiszta, crunch típusú pedálok családjába sorolható, ami kiválóan működik mindenféle hangszedő típussal és erősítővel, no és persze elképesztően dinamikusan szól. Ez a dinamika és a felharmonikusokban gazdag hangzás elsősorban a benne található Nutube 6P1 analóg trióda vákuum-csőnek köszönhető. A Nutube 6P1 2016-os megjelenése óta számos Korg hangszerben megtalálható és mivel alacsony feszültségen is remekül működik, így ideális választás egy gitárpedálba.

Mielőtt rácsavarozzuk a pedálra a hátlapot, érdemes rákötni egy erősítőre és bedugni a gitárunkat a bementre, mert két paramétert is saját szájízre szabhatunk és mindkét opció a fő áramkör-panelen található. Az egyik egy mini kapcsoló „Wide” felirattal. Ezt bekapcsolva vastagabb hangzást kapunk, míg kikapcsolt állapotban magasban dúsabb, presence-es sound-hoz jutunk. A beállítás ízlés dolga, de amennyiben egy torzító, vagy egy erősítő drive csatornája előtt használnánk az OD-S-t booster pedálként, akkor érdemes a kikapcsolt állapotot választani, klasszikus overdrive-ként alkalmazva viszont nagyon jót tesz, ha bekapcsoljuk. A panelen található egy mini trim poti is, mellyel a hangerőt tudjuk szabályozni.

 

 

Az OD-S fedlapján négy potit találunk: egy Volume (hangerő), egy Tone (hangszín), valamint két GAIN szabályzót. Ez utóbbiak közül egyik egy sima Gain, amivel a torzítás mértéke állítható, a másik viszont az úgynevezett Tube Gain – és valójában ez a fűszer az ételben! A Tube Gain szabályzóval állítható ugyanis a Nutube vákuum cső erősítő áramkör bemeneti jelszintje. Gyönyörű, dús felharmonikusokban gazdag hangzást érhetünk el vele, ráadásul ez nem vész el akkor sem, ha a normál Gain potit kitekerjük a maximumra. Pontosan úgy működik, mint egy csöves erősítő!

Egyébként, a technikai megfejtő felhasználók akár még tovább alakíthatják az OD-S hangzását saját ízlésük szerint, és tetszés szerint kicserélhetik a panelen található eredeti diszkrét alkatrészeket – a pedál kapcsolási rajza letölthető a Korg oldaláról.

Összességében a Korg Nu:Tekt OD-S egy igazán kiváló és rendkívül sokoldalú overdrive pedál, ráadásul remek móka az összeszerelése is. Jó alapanyagokból jót lehet főzni – jöhetnek a Michelin csillagok!

Hajdu Zoli
www.audmax.hu

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020