KORG digitális zongorák

KORG digitális zongorák

RSS   AUDMAX   2023-03-30 00:00   2023-03-29 14:59

 

 

Évről évre napirendre kerül sok háztartásban a kérdés, miszerint szükség van-e egy új hangszerre otthon, próbahelyen vagy tanteremben. Mind más felhasználás és követelmények. De a lényeg a funkciónak leginkább megfelelő zongora megtalálása. Sok beszélgetés és vita zajlott a múltban a digitális és hagyományos hangszerek választása mentén, de kijelenthetjük, hogy a digitális hangszerek mellett több érv szól, mint ellenük. Térnyerésük teljesen érthető, hiszen a választék hatalmas. Sok gyártó kínál mindenféle kivitelben és szolgáltatásokkal hangszereket, ezzel próbálja kielégíteni a keresgélők igényeit.

 

 

Sokszor, sok helyen leírtuk már, hogy melyek is ezek az érvek, de most itt újra összefoglalom. Ideális esetben minden helyen, ahova zongorára van szükség, van elég hely egy akusztikus hangszer elhelyezésére, és ez mind hangjában és minőségében kielégíti a gyakorolni vágyók igényeit. De ha nem, mert nincs egy külön szobánk erre, vagy zavarjuk a környezetet, nincs rá keret, vagy neadjisten az elektromos hangszer adta extra lehetőségeket szeretnénk használni; pláne ha el szeretnénk vagy el kell szeparálódjunk a környezettől, például jó kis egy esti gyakorlás miatt, nem jöhet szóba más. Nem is beszélve arról, ha mozgatni kell egyik helyről a másikra.
Mik ezek az extra funkciók? Elmosódnak a határok a klasszikus zongora és egy szintetizátor között, hiszen a hangszínek választéka és a számítógépes kapcsolat lehetősége igazodik a modern körülményekhez. A hangszerekbe épített oktató funkciók pedig megkönnyítik az oktatást és a gyakorlást.
A billentyűzet és a megszólalás minősége ugyan eltérő az egyes modellek között, de minden hangszer alkalmas klasszikus zongorázásra is, nem kevésbé más billentyűs hangszereken történő játékra. A KORG alapvetően háromféle billentyűzettel szereli a hangszereit, ezek mindegyike kalapácsmechanikás, azaz a hagyományos akusztikus hangszerek billentyűzetét másolja. Az RH, azaz Real Hammer billentyűzet a legösszetettebb, ezekben a billentyűk hűen utánozzák a kalapácsok méretét és a billentés nehézségét a mély hangoktól a magasakig. Az NH, azaz Natural Hammer billentyűzet egy picivel könnyebb billentyűzettel teszik mindezt. Az LS billentyűk pedig átmenetet képeznek a kalapács és szintimechanika között oly módon, hogy könnyedén mozoghassunk a játékmódok között.
A kivitel nem kevésbé fontos, hiszen főleg otthoni használat esetén, hogy a hangszer hogyan illeszkedik az enteriőrbe. Lehet-e, kell-e mozgatni, félretenni a lakásban stb.
A KORG zongorák jelenlegi választéka leginkább az úgynevezett Lifestyle Piano kategóriába tartoznak, azaz könnyen illeszthetőek az otthoni környezetbe.
A fent felsorolt alaptulajdonságok mellett az egyéb kényelmi és oktatást segítő szolgáltatások is fontosak. Ilyenek a metronóm, a több fejhallgató kimenet, a konnektivitás, a hangolhatóság és a felvétel lehetősége. A metronóm a gyakorlásnál elengedhetetlen. A gyerek lehet, hogy nehezen fogadja el az állandó kattogást, de később belátja, hogy előnyére szolgált a használata. A fejhallgató kimenetet nem kell magyaráznom, hiszen áldás a lehetetlen időpontokban való gyakorlás lehetősége, ugyanakkor a családtól való elszigetelődésért is hálát kell adjunk a tervezőknek. A több fejhallgatóval viszont mi vagy a tanár/gyakorlótárs is becsatlakozhat. Ezt a legtöbb hangszerben a partner mód is segíti, ahol a billentyűzet középen kettéosztódik és mindkét oldalon identikus menzúrán haladhat a játék. A konnektivitás, azaz a hangszer valamilyen elektronikai rendszerbe csatolása parádés lehetőség. A hangszer USB vagy MIDI csatlakozóján keresztül összeköthető számítógéppel vagy akár okostelefonnal is. Az ezeken futó oktató alkalmazások segíthetik a zongoratanulást, de különféle felvételi rendszerekbe is könnyedén integrálhatók.


A G1B Air a legszebb, legjobb a sorban. Mindent tud, amit egy modern digitális zongorának tudnia kell. Kivitelének és színeinek köszönhetően könnyedén illeszkedik a lakásba. Hangszórói elképesztő élethűen reprodukálják a megszólalást, Bluetooth kapcsolatának lehetőségével okoseszközök hangja is megszólaltatható rajta. Real Hammer billentyűzete kiváló játékélményt biztosít, de a hangképzés olyan nüanszokat is tartalmaz, mint a key-off szimuláció vagy a damper rezonancia. A hangszórórendszer úgy van kiképezve, hogy a hangszer alatt található hangszórórendszer mellett vannak a hangszer belsejében is hangszórók, melyek hangja a billentyűfedélről verődik vissza egy búrát képezve a felhasználó körül.

 

 

A C1 a G1B kistestvére, ízig-vérig otthoni hangszer. Befoglaló méreteit tekintve némileg kisebb, mint a G1B, de hangképzése hasonló. RH billentyűzet minden extrával. Bluetooth-kapcsolattal és anélkül is elérhető, fekete, fehér és barna színben.

 

 

Az LP380U az arany középút a KORG zongorák széles választékában. Megkapó kivitel, kompakt méret, ami kiváló RH billentéssel és csillapított billentyűfedéllel rendelkezik. MIDI, fejhallgató kimenetek, oktatófunkciók, három pedál, japán gyártás. 2x22W teljesítményű hangszórórendszer szolgálja a realisztikus megszólalást. USB kapcsolattal bármilyen elektronikus zenei környezetbe könnyen illeszthetővé teszik. Színválasztékában mindenki megtalálja az otthonába leginkább illeszkedőt, hiszen kétféle fekete, rózsafa és fehér színben elérhető. Sőt, a D1 típusú modell praktikusan egy lecsupaszított LP380, szóval nincs láb és nincs hangszóró, csak egy jó hangú és billentésű hordozható színpadi zongora.

 

 

Az LP180 a legjobb ár-érték arányú tanuló hangszer. Könnyen mozgatható kabinetzongora, azaz egybe van építve a lábakkal a hangszer teste. Natural Hammer billentyűzete és 10 beépített hangszíne kiváló gyakorlóhangszerré teszik. Billentyűfedele csillapítva záródik, három pedállal szerelik és két fejhallgató kimenet található rajta. Stabil alapokat biztosít a tanuláshoz és gyakorláshoz.

 

 

A hordozható B2 és lábakkal szerelt változata, a B2SP az egyik legkedvezőbb árú digitális zongora napjainkban. Fekete és fehér kivitelben érhető el, a B2 egy pedállal, a B2SP három pedálos kivitelben. NH billentyűzete és hangszínei jól szolgálják a zongoratanulók igényeit, de USB MIDI kapcsolatának hála könnyedén csatlakoztatható bármilyen okoseszköz, melyekre tartalmaz a hangszer egy telepíthető szoftvercsomagot a KORG Module zongoramodul applikációval, a KORG Gadget Le felvételi appal és a Skoove online zongoratanuló applikációjával.

 

L1 Liano
A legújabb, hiánypótló hangszer a KORG zongorák széles palettáján. A Liano egy könnyű, de mégis ütőképes hangszer a mindennapokra. Gondoljanak bele, egy teljes zongoramenzúrás hangszer a KRONOS 88 LS billentyűzetével, ami mindössze 7cm magas és 6 kg tömegű. Ezáltal könnyen szállítható, de jól szóló billentyű áll rendelkezésre beépített hangszórókkal, melyekhez a kis térfogat miatt basszreflex nyílásokat képeztek ki. Nyolc alaphangszínnel rendelkezik, de jönnek vele a KORG Module és a KORG Gadget Le appok, melyeket az USB porton csatlakoztatott okoseszköz segítségével lehet megszólaltatni. Jár hozzá még egy Skoove oktató app is. Otthon vagy színpadon is kiváló alternatíva lehet.

 

 

 

 

Az SP280 egy klasszikus „roham” hangszer. NH kalapácsmechanika, harminc jól használható zongora és elektromos zongora hangszín, beépített hangszórók és a testbe becsavarható fém lábak, amivel stílusos része lehet bármilyen lakásnak vagy próbateremnek.

 

 

Ezek között bárki megtalálhatja azt a hangszert, amely elvárásainak és ízlésének a leginkább megfelel, ami akár a lakás dísze is lehet, vagy tesz jó szolgálatot a színpadon és felkészüléskor. Próbálják ki kedvenc hangszerüzletükben!

Hajdu Zoli
Audmax

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020