Komputermikrofon - Audio-Technica ATR4650USB

Komputermikrofon - Audio-Technica ATR4650USB

RSS   AUDMAX   2020-10-08 19:00   2020-10-08 19:01

 

 

Ma már talán nincs is olyan mobil eszköz, amelyik ne rendelkezne beépített mikrofonnal. Ez a megoldás rendkívül kényelmes, de az elmúlt kovidos videokonferenciák fényében erősen korlátozott minőséget produkál. Persze, ha csak hallgató vagy, miért is érdekelne? De ha te vagy az előadó???

 

 

A videokonferenciák, podcastok, digitális oktatás kulcskérdése, hogy az előadó mennyire hallható jól. Az első maradj otthon hullám alatt minden órám hírtelen „zoomos” lett, és már a próbák alatt (igen, mi felkészültünk rá) kiderült, hogy a laptop beépített mikrofonja, hát, hogy is mondjam csak, korlátos. Főként akkor, ha az ember több képernyőt használ, és forgatja a fejét. Kellett valami megoldás, és lett is: az Audio-Technica AT2020USB+ tökéletes hangot produkált. Egyszerű volt installálni, csak be kellett dugni a számítógépbe és kiválasztani. Az „operatív törzset” az étkezőasztalon tudtam felállítani, és bizony a két képernyő, gép, Genelec monitorok, na és az AT2020USB+ elfoglalta a hely nagy részét, amit családom erősen nehezményezett, bár a többi asztalról pont ők szorítottak ki. De eltekintve a millió kábel civil kívülállók számára átláthatatlan és ronda mivoltától, a rendszer kiválóan működött az vírusban aktív hónapok alatt végig. Kollégáim irigyelték a remek hangminőséget, én meg tőlük a helyet az asztalukon.

Éreztem, tudtam, hogy valami megoldás kell az őszi folytatásra (most tényleg volt valaki, aki azt hitte nem lesz?), így kíváncsian vártam az Audio-Technica új ATR sorozatának darabjait. Láttam már a terméklapokat, ígéretesnek tűntek, de a puding próbája az evés. A nyár közepén meg is érkezett az első szállítmány, amire rögtön le is csaptam. Kisméretű, a laptop táskában hordható mikrofont szerettem volna, széles karakterisztikával, hogy nyugodtan mozoghassak előtte. Na és persze USB-set.

Természetesen kipróbáltam az összes szóba kerülő ATR mikrofont, de csak egy akadt fent a követelményrendszer szűkre szövött listáján: az ATR4650USB.

Szerelem volt ez kérem első látásra! Kicsi, hüvelykujjnyi méret, kétféle rögzítés és az ígéretes gömb karakterisztika. Egy maroknyi méret kábellel és csatlakozóval együtt. Pedig kapunk hozzá egy USBA/USBC átalakítót is, ami majdhogynem nagyobb, mint maga a mikrofon.

Az ATR4650USB egy határfelület mikrofon, kondenzátor kapszulával. Ez kvázi annyit tesz, hogy az asztalra helyezve az asztallap feletti térrészből minden irányból érkező hangot vesz. Mintha egy félgömb lenne a karakterisztikája. De venni fogja az asztal nemkívánatos hangjait is, a kopogást, egérmozgást, stb. Így nem ez az ideális elhelyezése. A hozzá adott bepattintós kengyellel (tartóval?) viszont felragaszthatjuk a monitor peremére, így a monitor felénk eső térrészéből veszi a hangokat, ami ideális hangzást eredményez. Laptopon nem szerencsés, mert soha többé nem tudjuk összehajtani a ráragasztott foglalat miatt. De minden hangosító titkos fegyvere a TAPE segített: egy kis hurkot gyártottam belőle, majd ezt ragasztottam a laptop képernyőjének szélére. a mikrofon kivéve a foglalatból ugyanis találunk a hátán egy kis kampót, amivel a ruha hajtókájára csíptethetjük, mondjuk egy podcast bejelentkezésnél. Ezt akasztva a kis hurokba stabil rögzítést kapunk, ami a laptop becsukásakor már össze tud nyomódni, így nem zavar. (Annak, aki nem hangosító: a TAPE egy széles, erős ragasztószalag, szövet erősítéssel, szinte mindenhol kapni.) Mondjuk egy öntapadós tépőzár innovatív gyári segítség lett volna… (Hátha olvassák az AT-nál a cikket…)

Persze az is lehet, hogy ez csak az én problémám, de miután két perc alatt orvosolható volt, és a ragasztható foglalat is megmaradt, nem vont le semmit a mikrofon használati értékéből. Az 1,8 méter hosszú kábel laptophoz sok, de egy mobilos podcasthoz már elegendő szabadságot ad.

 

 

A Windows azonnal felismerte az ATR4650USB-t, csak ki kellett választani. A nekem legjobban bevált Zoom-ban teszteltük, s bizony beszédhangon nem, vagy alig marad el az AT2020USB hangjától. Zenei felvételeket nem készítettem vele, természetesen nem is erre való, de nincs olyan szakmabeli, aki ki ne próbálná. Találtam viszont a neten néhányat, amik egészen jól szólnak. Úgyhogy ha lesz még valaha is koncert, mindenképpen ki fogom próbálni telefonnal mit produkál, hiszen van rajta USB C dugó is.

A cikk írásának a pillanatában 8900 Ft az ára, így nem kérdés a szokásos kérdés: Vegyem, vagy ne vegyem? – Feltétlen vedd meg, ha szükséged van rá: kompromisszum mentes, kimagasló ár/érték arányú mikrofon. És Magyarországon én vettem meg az első darabot…

 

Hermann János
szgyf.hu

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020