Kék villám

Kék villám

RSS   AUDMAX   2019-10-24 22:47   2019-11-07 19:11

 

 

Gyermekkori nosztalgiahullámmal átitatott retro-future, libabőr és kék fény, ennyi elég is, hogy szerelembe essen az ember, legalábbis az én generációm biztosan. És hát mi lenne erősebb a szerelemnél, ha nem egy harci helikopter, amin gépágyú van? A Roy Scheider főszereplésével, 1983-ban készült film története igen pörgős, kevesen tudják, de 1984-ben Oscar-t is nyert, a legjobb vágás kategóriában. Valószínűleg ebből a gyermekkori emlékből eredeztethető a kék szín iránti szeretetem, ugyanis a filmet elég sokszor láttam, igaz német szinkronnal, VHS-ről, mert nem volt más. Az élmény után jó 25 évvel most újra szembe jött ez a szín és sok más érzés is. Fejlett technológia, vibráló kékség, kompakt méret, könnyű kezelhetőség. Igaz, ezt az eszközt nem Frank Murphy vietnámi veterán vezeti, és a tervezését tekintve inkább Japán jut eszünkbe és nem az Egyesült Államok. Rövidebben: megjelent a KORG Volca Nubass!

 

 

„Ha már egy kis basszusmodulban két cső is elfér, használjuk fel őket okosan!” -kiáltott fel a japán mérnök. Így is történt, az egyik egység az oszcillátor meghajtásáért felel, a második pedig az egy oktávval mélyebben elhelyezkedő szub-oszcillátor hangját adja. Utóbbi szaturációja ízlés szerint szabályozható is egyébként!

Tehát egy OSC-SUBOSC kombó áll rendelkezésre négyszög és fűrész jelek formájában, és ha követjük a jelvezetés útját, máris a tranzisztoros felépítésű ladder filter-nél találjuk magunkat. Ez adja a készülék tipikusnak mondható „acid-os”, analóg basszus szinti hangját, hiszen nem csak egy sima szűrővel van dolgunk. A gazdag, analóg hang itt kapja meg végső formáját, a szűrő/LFO (háromszög, négyszög) modulációk segítségével. Ez teszi igazán alkalmassá a Volca Nubass-t arra, hogy az acid house-tól, a techno-n át, egészen a dub-ig, sokféle zenében tudjuk hasznosítani úgy, ahogy a nagy könyvben ez meg van írva.

Utolsó lépcsőben még két lehetőségünk van, egy analóg torzító (DRIVE) és egy hozzá tartozó tónusszabályzás (TONE) használata. Utóbbi a torzított hang magasabb frekvenciát hivatott kordában tartani.

 

 

A hangszer követi a Volca-család filozófiáját. Egyszerű és jól szól, rendelkezik MIDI és SYNC IN bemenetekkel, hajtható elemről (6 db AA) és fejhallgató kijárata van. Ha a 16 lépéses step-szekvenszere rövidnek bizonyul, egyszerűen csak pattern-t kell váltanunk, illetve használhatjuk a TRANSPOSE funkciót, hogy 1-2 oktávval megemeljük az adott lépés(ek) hangját, hangsúlyossá tegyük ezeket (ACCENT), illetve egymásba fordulásukkal (SLIDE) komplexebb basszusfutamot dolgozzunk ki. Mindhárom lehetőség kapcsolható véletlenszerű módba is (RANDOMIZE).

Összességében elmondható, hogy megtört a jég, hiszen a Nutube már szintiben is elérhető, ez pedig egy egészen élhető jövőt vetít az elektronikus zenével foglalkozók elé. Már csak arra kell figyelni, hogy a fináléban ne egy tehervonat előtt landoljunk, még akkor sem, ha megelőzési célból tesszük mindezt.

 

Gergics Attila
www.audmax.hu

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020