Kábel a rengetegben

Kábel a rengetegben

RSS   AUDMAX   2021-10-09 06:23   2021-10-09 09:43

 

 

Szakmánk szépsége az örökös fejtés és a hangszerek hangjának ízlésünk szerinti tökéletesítése. Hangszer, erősítő és effekt szentháromságban gondolkozunk. Ezt a szentháromságot köti össze képletesen és gyakorlatban is a kábelezés, amiről gyakran megfeledkezünk. Ez a kérdéskör legalább olyan fontos, mint a három főcsoport, hiszen a megfelelő kábelezés hiánya kellően sokat képes rontani a gitárhangon. Lehet bármilyen felszerelésünk, a kábel mibenléte legalább olyan fontos.

 

 

Ezen írás a gitárkábellel foglalkozik, ami a lánc első fontos eleme, hiszen ez közvetíti a hangszer hangját az effektbe/erősítőbe.

A csatlakozó adott, hiszen iparági sztenderd a 6,3 milliméteres TS jack. Ez nem a világ teteje, hiszen a csatlakozófelület, ahol az aljzat és a dugó találkozik, meglehetősen kicsi. Az ezen a felületen áthaladó jel minősége és változása a kérdés.
Ha itt kezdtem, nem mindegy, hogy a létrejövő pici kontaktus milyen anyagokkal történik, hiszen az anyag tisztasága és milyensége nagymértékben befolyásolja az átvitel minőségét. Itt a gyártók többségében aranyozott csatlakozókat használnak a minőségi kábeleknél, nincs ez másként a VOX gitárkábeleknél sem.

A következő pont a kábel és a csatlakozó kapcsolata és annak biztonsága. Két lehetőség van, ami a következő három. A kábelt a gyártó beforrasztja a csatlakozóba. Erre vagy ráöntik a csatlakozóházat, vagy összetekerik a tehermentesített csatlakozót. A harmadik lehetőség ennek a kettőnek a hibridje, miszerint a forrasztás után az üreget kiöntik műgyantával, így téve időtállóbbá a kapcsolatot. A VOX kábeleknél az összeöntött csati és a kiöntött ügy is játszik, függően a kábel kategóriájától.

Az utolsó és legfontosabb elem maga a vezeték. Itt történik a legtöbb dolog és ezt övezi a legtöbb legenda. Valójában a legendák alapja nem más, mint a fizika. A fizikai törvények feltalálói (ugye) gyakran forognak a sírjukban, hogy miket állítanak egyesek, illetve milyen jelzőkkel illetik a kábeleket. Vannak ilyen és olyan hangú kábelek, vintage sound, rockos hangú és mindenféle egyéb ügyek.
Boncolgassuk ezt egy picit. Mitől is jó, vagy más a kábel hangja? Hiszen a kábel belseje csak réz. Mitől más vagy jobb az egyik kábel a másiknál?

Miből is áll egy jelkábel? Vezető, árnyékolás és külső védőbevonat. Ezek összessége kihat a jelre, az esetleges zavarokra, a viselkedésére és az élettartamára.

 

 

Megy a hype már egy ideje a gitárosok háza táján is (nem csak audiofil hifista körökben), hogy ilyen, vagy olyan kábel és csakez vagy csakaz. Csakezért meg csakazért. Rendszeresen jelennek meg kijelentések, miszerint az adott kábelnél jobb nincs.
Na ezt a hype-olást lovagolja meg – mintegy szürke eminenciásként, évek óta - a VOX a kábeleivel. Nem véletlenül. Aki egy kicsit is jártas fizikából és villanytanból (tehát nem én) az tudja (legalább is sejti), hogy a különböző frekvenciák máshogy terjednek a különböző vezetőkben. Nem mellesleg, az embernek van egy drága gitárja, drága erősítővel, közé meg berak valami drótot és néz, hogy miért nem szól jól. Kell a jó kábel, mert megérdemli a publikum és a mi fülünk.
Az első kategória a VOX VGS kábelcsaládja. Ez a legkedvezőbb árú család, de a minőségre itt sincs panasz. Annak ellenére, hogy egyszerűnek néz ki. Sodrott vezető, minőségi dielektrikum és árnyékolás, strapabíró házban öntött csatlakozókkal

A másik vonal, hasonló felépítésű kábellel készül, de a vintage vonatra felülve ezek spirálosak. A régi spirálos kábelek esetében a kábel tekercs mivolta miatt volt jelentős magasvesztés, de ahogy az A osztályos kábeleknél (lásd lentebb), úgy itt is fonott a vezető, így ezt kompenzálja.

Kilenc méternyi spirálos kábel. Atom jól néz ki, ahogy lebeg a hangszer és az erősítő közt. Először ilyet (a NAMM-ot leszámítva) 1990-ben EDDA koncerten láttam Balassagyarmaton. Ebben a tekintetben is nagyon vintage, ahogy lassan én is vintage leszek.

Az ezüst és a fekete mellett kék, piros és fehér színekben létezik, jön vele egy tok is, ami valljuk be jól jön, ha a gitártokba kell beszuszakolni. Viszont soha nem gubancolódik össze.

A harmadik, egyben a legtöbb szót érdemlő kategóra, a VOX „A osztályos” prémium kábelcsaládja.
Hogy miért? Íme a magyarázat a dobozon. Lényegében egyeres kábel többrétegű vezetővel, mivel a vezető köré egy rakat másik vezetőt csavarnak. Mivel a skin hatás miatt a vezető felületére korlátozódik az áramvezetés, a sok vékony ér összes felülete nagyobb, mint az azonos keresztmetszetű tömör vezetéké. Ezáltal a kábel jobb minőségű jelátvitelt ígér. Az ezt körülvevő polipropilén dielektrikum is segít a jobb jel és magas átvitelen. Ezt veszi körbe a fonott árnyékolás.

 

 

A basszus és az akusztikus kábelnél hasonló a helyzet, azzal a kivétellel, hogy ezesetben két ér fut a kábelben. Hasonlóan a gitárkábelhez, itt is a skin effektet lovagolja meg a kábel olyan formán, hogy mindkét ér köré fonnak további vezetőket. Az akusztikus kábel felépítésénél a litze huzalra kísértetiesen hasonlító felépítésű kábelt használnak, különféle átmérőjű egymás köré sodort, eltérő átmérőjű vezetékekkel. Kikísérletezték, hogy az adott hangszerek jele milyen kábelben terjed legjobban, így mindhárom hangszercsalád más-más paraméter szerint készült.

A vezeték szórt elektromos paraméterei (lásd induktivitás és kapacitás) frekvenciafüggő változásokat generálnak, azaz befolyásolják a hangképet. Ennek mértéke nehezen pontosítható, hiszen a kábelhossz mellett függ a használt hangszedőtől és az erősítő vagy effekt fogadó fokozatától is.

Végül, mert a kinézet és az élettartam is fontos, a külső szigetelés köré húztak egy fonott szövet burkolatot. Így nem tapad, könnyű összetekerni és szép. A gitárkábel fekete, a basszus sötétkék, az akusztikus barna. Minden kábelhez csomagolnak egy szép VOX logós tornazsákot is.

A mechanikai és elektronikai humbug mellett nem lehet más választás, mint kipróbálni egy hangszerboltban és örömmel hazavinni a nektek leginkább tetszőt.

Hajdu Zoli
www.audmax.hu

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020