Jobb, mint az eredeti - az új Korg ARP 2600 FS 2. rész

Jobb, mint az eredeti - az új Korg ARP 2600 FS 2. rész

RSS   AUDMAX   2023-05-10 19:54

 

 

Korábbi cikkünk folytatása, melyben az ARP2600FS analóg szintetizátorát mutatja be Janca Ákos.
Az első rész ITT található.

 

 


BILLENTYŰZET

 

 

Balra lent a Pitch Bend forgópotméter

 

Duofonikus: A négyoktávos billentyűzet az autentikus 3620-as modell, ez már duofonikus. Négyféle feszültséget ad (gate, trigger és a két hangmagasság CV). Újítás, hogy a billentyűzet kábelén mindkét CV átjön a főegységbe, és ott külön kimeneteken hozzá is férhetők. A két hangmagasság kezeléséhez az eredeti mellett egy új Voice Assign mód is van. A billentyűk egyszerű rugós mechanikájúak, de jó minőségűek, kellemes tapintásúak és kényelmesek.

Extra LFO: Az ide beépített plusz LFO nagyon hasznos (mert nem kell feláldozni egy VCO-t, hogy azzal modulálhassunk). Be van kötve vibrátóra, különböző hullámformákat tud kiadni, és egy bemenetről modulálni is lehet.

Oktávváltás, hajlítás: Van rajta egy +/– 2 oktávos kapcsoló és egy Pitch Bend forgópotméter(!) +/– 1 oktávos terjedelemmel. A kapcsoló nagyon hasznos, mert az oszcillátoroknál a nagy szabadság, a folyamatos hangolhatóság érdekében nincsenek oktávváltók.

Portamento, triggerek, bemenetek: Van még Portamento, aztán Single és Multi triggerelés (utóbbi az ADSR burkológörbe-generátornak) és két bemenet külső kontrollpedáloknak.

(A billentyűzet újításait lásd külön fent.)


EREDETI EGYSÉGEK

Oszcillátorok: 3 ugyanolyan, szabadon hangolható oszcillátor van, mint régen, ugyanolyan hullámformákkal és 8 jelkimenettel. A külön finomhangolók segítségével akkordokat, többszörös oktávpárhuzamokat, jó kövér unisono hangokat is könnyen megszólaltathatunk. Mindegyik VCO használható LFO-ként is, így pl. egyoszcillátoros hangokat két LFO-val is modulálhatunk. (Plusz a billentyűzetben is van egy extra LFO.) A CV bemenetek is az eredetik, oszcillátoronként 4–4 van, változatos frekvenciakontrollra, modulációra adnak lehetőséget audio és LFO módban egyaránt. A VCO–2-nél a négyszögimpulzus szélességét is vezérelhetjük.

Szűrőmixer és -moduláció: Az 5-csatornás audio keverőbe (mely a szűrő előtt van) ugyanazok vannak bekötve, mint eredetileg: a 3 oszcillátornak, a ringmodulátornak és a zajgenerátornak a kimenete, és ezek kábelezéssel felülírhatók. A szűrő törésponti frekvenciájának modulálása egy 3-utas CV-keverővel lehetséges (bár csak 2-nek van saját tolópotmétere). Gyárilag a burkológörbe általi vezérlés mellett Filter FM-re is van lehetőség a VCO–2 jelével, és mindkettő felülírható. Ez az egység lehetne bővebb, hiszen a hangszerben több CV-forrás is rendelkezésre áll, de manapság könnyen rendszerbe lehet illeszteni az új ARP-ot pl. Eurorack-modulokkal, CV-keverőkkel stb. (A szűrő újdonságait lásd külön fent.)

Ringmodulátor: Ugyanaz a ringmodulátor van, mint az eredetiben (AC/DC csatolt, tehát audio- és CV-jeleket is tud modulálni). Gyárilag az 1-es és 2-es oszcillátor jele van bevezetve, de ez felülírható. A bevezetett frekvenciák összegét és különbségét megszólaltatva érdekes inharmonikus hangszíneket és effektusokat szolgáltat (titkos fegyver az elektroakusztikus zenében).

 

 

Előerősítő, envelope follower, ringmodulátor és oszcillátorok

 

Zajgenerátor: Ugyanaz a kitűnő zajgenerátor, mint az eredetiben, folyamatos átmenettel alacsonyfrekvenciás zaj, rózsazaj és fehérzaj között.

Burkológörbék: Ugyanolyan ADSR és AR generátorokat tartalmaz, mint az eredeti, és ezek még kicsit hosszabb idejű fázisokra is képesek. Vezérelhetik a VCA-t, az ADSR a szűrőt is, és különböző Trigger/Gate lehetőségeik vannak.

 

 

Szűrő

 

Sample & Hold: Az eredeti egység, mely alapesetben a zajgenerátorból vesz mintát, de ez felülírható. Saját és külső órajellel vezérelhető, külön órajelkimenete is van, könnyen köthető a burkológörbékhez vagy a szűrőhöz, és egy érdekes elektronikus kapcsolót tartalmaz, mely két belevezetett tetszőleges jelforrás között tud váltogatni.

Előerősítő: Az eredeti, független egység, maximum 1000-szeres erősítéssel. Bármi beleköthető, a szinti saját hangja vagy külső hangforrás is pl. mikrofon, gitár, dobgép. Torzításig meg tudja emelni a jelszintet, ami nagyon hasznos lehet.

Envelope follower: Az eredeti egység gyárilag az előerősítő után kötve, de bármi belevezethető. CV-t generál a bemenő jel dinamikája alapján, amivel minden vezérelhető.

Feszültségprocesszorok, inverterek: Az alsó szekcióban található, eredeti, nagyon hasznos kiegészítők, melyek a bevezetett audio- vagy vezérlőjeleket összeadni, megfordítani (invertálni) és késleltetni tudják.

Multiple: Az eredeti jelsokszorozó aljzatok, melyek a bevezetett jelből több másolatot (maximum 3-at) készítenek.

VCA: Ugyanolyan audio- és kontrollbemenetei vannak, mint régen (kétféle burkológörbével is vezérelhető egyszerre), és ugyanazokat a keverő és zengető egységeket hajtja.

 

 

Burkológörbe-generátorok és erősítő

 

Mixer: A lánc végén van egy külön keverő két független bemenettel, ahova gyárilag a szűrőből közvetlenül kijövő audiojel és a VCA kimenete van kapcsolva, de ez felülírható. A keverő után még közvetlenül is lehet audiojeleket bevezetni a jelútba a két oldalon egymástól függetlenül.

Zengető: Beépített valódi rugós zengető. Nagyon kellemesen szól. A mostani tisztább, gazdagabb hangszínű és hosszabb lecsengésű.

 

 

Keverő és zengető

 

Sztereó kimenet: A hangszer mono, de kétcsatornás kimenete van. A panorámát kézzel is lehet állítani és bármelyik CV-forrásból vezérelni. A két beépített hangszórónak külön hangerőpotmétere van, akár mikrofonozni is lehet őket érdekesebb hatásokért.

 

Korszakok találkozása – virtuális dobgép torzul a preampon


Folytatása következik.

 

Janca Ákos
zeneszerző, médiaművész
akosjanca.com

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020