Internetes közvetítés Tascam-streamerekkel

Internetes közvetítés Tascam-streamerekkel

RSS   AUDMAX   2020-07-05 15:44

 

 

A 2020-as év tele van új kihívásokkal, meg kellett tanulnunk home office-ban dolgozni, ki kellett kísérletezni, hogyan tudunk együtt dolgozni anélkül, hogy fizikailag egy térben tartózkodnánk. Most, hogy a szigorú korlátozások enyhülnek, azok a céleszközök, amik olyan hasznosnak bizonyultak, most már nem csupán az egyetlen lehetőségeink, hanem bekerülnek a hétköznapi megoldások közé.

 


A tömegrendezvények még mindig embargó alatt állnak, így a találkozók, értekezletek, tájékoztatók és összejövetelek igénylik az új munkamódszereket, hogy az üzenet eljuthasson a célközönséghez – emiatt az Internetes közvetítés, más néven streaming egyre nagyobb szerephez jut.

 


Ha van egy capture (videó digitalizáló) kártyánk és egy szoftver alapú enkóderünk, akkor választhatjuk a natív irányt, ha viszont szofisztikáltabb megoldásra lenne szükség, olyankor jönnek a képbe a hardver-streamerek, amik az audio és videó jelet video streammé (en)kódolják és automatikusan továbbítják például Youtube-ra vagy más valamilyen platformra. A hardveres megoldás elvitathatatlan előnye, hogy a rögzítés a számítógépünk erőforrásait nem használja, de használhatunk dedikált streamer megoldásokat amiatt is, ha egyszerre több helyszínen vagy helyszínről szeretnénk közvetíteni.  


A japán Tascam márka a mobil rögzítésben jól csengő név. Két eszközt is kínál a gyártó ezekre az alkalmazási területekre: A VS-264-et, ami egy full HD streaming enkóder/dekóder/felvevő és a VS-265, ami ugyanennek az eszköznek az UHD (vagy más néven 4k) változata.

 

 

 


A berendezés önállóan működik, egyedül a beállításhoz van szükség számítógépre, (vagy valamilyen mobil eszközre) hogy a Tascam Discovery nevű programban beállítsuk, hogy hova szeretnénk streamelni (YouTube, Facebook, DaCast Wowza Streaming, Ustream, Cloudfront stb. vagy más RTMP platformra).


A két eszköz dekóderként is használható, képes fogadni egy kompatibilis streamet és a HDMI jelet szimmetrikus, aszimmetrikus vagy beágyazott audioként kiküldeni.
A VS-264/265-öt enkóderként használva pedig módunkban áll a streamet SD kártyára, vagy az eszköz USB3 portján fileként rögzíteni, de akár az élő közvetítés után fel is tölthetjük a jelfolyamot FTP tárhelyre!
A két Tascam streamer használata pofonegyszerű, az előlapon a "Record" és a "Stream" gombokon kívül egy LED világít, ha az audiót túlvezéreljük.
A szimmetrikus ki/bemenetek Euroblock / Phoenix szabványúak (csatlakoztathatunk a tüskékhez egyedileg forrasztott XLR kábelt is), míg az unbalanced ki/bejáratok kis-jackesek (3.5mm). A video ki- és bemenet sztenderd HDMI szabványú - nincs is szükség speciális kábelekre - sőt az Ethernet csatlakozóról (ha erre alkalmas PoE+ kompatibilis switch-csel van összekötve) az eszköz a működtetéséhez szükséges áramot a CAT5 csatlakozóból is fel tudja venni (a tápcsatlakozót használhatjuk biztonsági /redundáns tápként is)

A Tascam VS-R264 és VS-R265 az Audmax Kft.től és szerződött partnereitől megvásárolható.

Palkó Péter
Audmax

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020