Fedőneve: S

Fedőneve: S

RSS   AUDMAX   2015-09-02 19:20   2016-01-25 11:52

 

 

Történt egyszer, úgy 2007 környékén, hogy megjelent egy apró sárga doboz, némi ezüstös beütéssel, amire rámondták, hogy szintetizátor. Lett is nagy felháborodás a zeneiparban. Irgumburgum, a szintetizátoron billentyűk vannak, vagy ha nem, akkor legalább sok tekerő! De ahogy telt-múlt az idő, a zenészek helyett a geek-világ mutatta meg a hitetlenkedőknek, hogy igenis hasznos egy ilyen apró szerkezet, ráadásul kiválóan moddolható és nem egy hátrány ha a farzsebben is elfér.

5 év után aztán a kis nápolyiformát felváltotta a szappanforma, amit stílusosan Kaossilator 2-nek neveztek el és az alapgondolat, valamint a sárga szín kivételével szinte mindent megváltoztattak, úgymond a felhasználók igényeire szabtak. 4 helyett már két ceruzaelem is elég lett, SD-kártyára lehetett menteni a loopokat, és a beépített mikrofon, illetve külső bemenet segítségével bármit loopolhattunk. A hangszínek modernebben lettek, az eszköz kisebb és könnyebb, a felhasználhatóság pedig rengeteget javult a digites kijelző grafikus OLED-re cserélésével.

A fogadó oldal máris toleránsabb volt, hála a sok őrültnek, akik az előző típussal is csodákat tudott művelni, így a KO2 start-ja sokkal jobban sikerült az elődjénél. Aki esetleg nem ismerné a készüléket, annak segítek egy kicsit.

KORG Kaossilator 2

A Kaossilator 2 (ahogyan az első verzió is) egy touchpad-del vezérelhető loop-szintetizátor. Működése az egyszerű ún. overdub-on alapszik, tehát játékunkat az előre beállított hosszúságú loop-ra folyamatosan rögzíti, majd újrajátsza. Hatalmas segítség ebben a 150 kiváló minőségű hangszín, valamint az előre beállított alaphanghoz rendelhető skálák, melyekkel sosem nyúlunk mellé egy dallam, vagy szóló ötletelése közben. A loop-ok alapvetően két „szólamba” menthetőek az SD kártyára, de menet közben az egész performansz is rögzíthető a Master Record funkciónak hála. A hangszínek a kor szellemének megfelelően nem kizárólag PCM, vagy modelezett hangok, ezeket vegyesen találhatjuk meg az eszközben, hogy minél több stílusban tudjunk alkotni. Az ún. effekthangok, mint például a sziréna, vagy egy „swoosh” a DJ-szettben is jól jönnek, de a kütyü előzenei környezetben, egy jammelés alkalmával is megmosolygtató dolgokra képes. Már csak ezt az „S” betűs rejtélyt kell megfejtenünk valahogyan...

A Kaossilator2 új fázisba érkezett, a betűjelölés egy olyan funciót takar amitől legfőképp az Ableton-arcok fognak hanyatt esni. Miután megvan életünk loopja, a mentésnél ezt ALS formátumba is tudjuk menteni, tehát az SD-kártyáról a gépünkre másolva a loopok külön sávonként egy-egy Ableton track-ben jelennek meg, amivel a Kaossilator kilép a zsebszinti kategóriából. Természetesen azoknak sem kell elkeseredniük, akik nem Live felhasználók, a KO2S képes multitrack WAV mentésre is, ami bármilyen DAW-be behívható, szeparált sztereó sávokat jelent.

A Kaossilator 2S természetesen az idei Budapest Music Expo-n kipróbálható!

A cikk megjelent a Music Média magazinban.

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020