Elérhető a Pro Tools 2022.9 - Nézzük az újdonságokat!

Elérhető a Pro Tools 2022.9 - Nézzük az újdonságokat!

RSS   AUDMAX   2022-11-09 14:49   2022-11-09 15:13

 

 

A Pro Tools 2022.9 verzió frissítése számos jelentős új funkciót és fejlesztést kínál minden előfizetéses vagy aktív támogatási időszakkal rendelkező örökös licencfelhasználó részére. Az őszi verziófrissítés mellett az Avid bemutatta a Pro Tools család ingyenes verzióját, a Pro Tools Intro-t.

 

Milyen újdonságokat hoz a Pro Tools 2022.9?


•    A Pro Tools Intro egy teljes értékű ingyenes verzió, mely ideális azon felhasználók számára, akik DAW-on keresztüli zeneszerzéssel, hangeditálással ismerkednének. A szoftver alapvető audio- és MIDI-eszközöket, 36 effektet és virtuális hangszereket tartalmaz. Minden előfizetéses felhasználó, aki nem újítja meg licencét, a jövőben automatikusan Pro Tools Intro verzióban továbbra is elérheti projektjeit. További részletekért olvasd el a Pro Tools Intro blogot!
•    Az ARA 2 Melodyne támogatás integrálja a “time and pitch” eszközkészletet a Pro Tools Edit ablakba. További információért tekintsd meg az ARA Melodyne blogot!
•    Az Aux I/O lehetővé teszi a Pro Tools szoftver és más audioalkalmazások (mint például a Zoom, az Apple Music, a Dolby Atmos® Production Suite stb.) közötti belső hangösszeköttetést, valamint az elsődleges Playback Engine mellé egy további audio hardver megcímzését (csak macOS esetén).
•    A SoundFlow Cloud Avid Edition mostantól elérhető a Pro Tools Studio éves előfizetésével, valamint az aktív támogatási időszakkal rendelkező örökös licencfelhasználók részére is (a SoundFlow korábban csak a Pro Tools Flex éves előfizetéshez és az aktív támogatással rendelkező Pro Tools Ultimate örökös licenchez járt).
•    Egyéb funkciók és fejlesztések:


o    timecode overlay X/Y beállítások a timecode overlay pozíció finomhangolásához a video ablakban,
o    a markerek száma 999-ről 32 000-re nőtt,
o    kvantálási eszköztár vezérlői a szerkesztés és a MIDI szerkesztő ablakokban,
o    és még sok más.


Nézzünk meg ezek közül néhányat közelebbről! Tekintsd meg a Pro Tools 2022.9 újdonságai című dokumentumot is, ahol részletesebben megtudhatod, hogyan használd ezeket az új funkciókat.

 

AUX I/O


Az Aux I/O a Pro Tools macOS rendszer alatt elérhető extra funkciója, amely lehetővé teszi, hogy bármely Core Audio eszközt hozzáadjunk extra be- és kimenetként az aktuális fő Playback Engine-hez. Ezek, mint bármely más interfész, további eszközökként jelennek meg az I/O beállításban. Ez a funkció változó csatornaszámmal érhető el a Pro Tools Ultimate, a Studio és az Artist esetében.

 


 
Az ötletet a szükség szülte a koronavírus-járvány kezdetén. Számtalan történet szólt már akkoriban is felhasználókról, miként integrálták Pro Tools munkafolyamatokban a Zoom, a NoMachine, az Evercast stb. platformok oda-vissza hangkommunikációját. A fejlesztés során rájöttek, hogy az AUX I/O segítségével sok más probléma is megoldható. Alkalmazások közötti hangtovábbítás mellett lehetőség van több hardveres interfész kezelésére is ugyanazon a gépen. Használhatod egy a könyvtárból kiválasztott hangfájlba való gyors belehallgatásra vagy az Apple MainStage AU Plug-inek kimeneteinek visszacsatolására is. Dolby Atmos® Production Suite-ból egyszerűen megvalósítható a binaurális renderelés lehallgatása, akár még a rendszerhangot is könnyedén átirányíthatod a Pro Toolsba. Számtalan ötlet és megoldás rejlik benne.
Az Aux I/O is rendelkezik egy saját „Hibák figyelmen kívül hagyása lejátszás közben” üzenetablakkal, így a fő Playback Engine nyomon tudja követni a kritikus fontosságú audio lejátszást, míg az Aux I/O toleránsabb lehet, és lehetővé teszi a pillanatnyi kiesést, amennyiben ezt engedélyezzük neki.
Az eszközöknek két fő osztályát kell figyelembe venni: az interfészek és a virtuális eszközök csoportját. Az interfészek fizikális be- és kimenettel rendelkeznek, míg a virtuális eszközök egyszerűen olyanok, mint egy belső busz, mely rendelkezik további be- vagy kimenettel. Gondoljunk rájuk úgy, mint az operációs rendszer audiobuszára. A Pro Tools a saját virtuális eszközeit telepíti, amelyek 64, 32, 16, 6 és két 2 csatornás Core Audio eszközként jelennek meg. A Pro Tools Reference Guide részletes útmutatást ad, hogyan módosíthatjuk az eszközök mennyiségét és csatornaszámát, amennyiben ez szükséges.
Az interfészek használatakor rendkívül fontos tényező a közös órajel alkalmazása a fő Playback Engine és az Aux I/O eszközök között. Ameddig ez a belső szinkronlehetőség nem állt rendelkezésre, a különböző interfészek órajelei elmozdulnak, és idővel előfordulhatnak anomáliák a hanganyagban. Az Aux I/O fejlesztése során a fejlesztők egyik legnagyobb kihívása a fő Playback Engine-nel való szinkron volt, mivel a virtuális eszközöket nem lehet külső órajellel ellátni, ezért egy belső mechanizmust építettek a Pro Tools Audio Bridge órajelére. Ez azt jelenti, hogy a Pro Tools Audio Bridge minden olyan hardverrel szinkronban marad, amelyre a fő Playback Engine van beállítva. A Dolby Audio Bridge ezt a belső timecode-ot ki is tudja használni. Más virtuális eszközök nem rendelkeznek ezzel a mechanizmussal, így idővel valószínűleg órajel anomáliákkal találkozhatunk. Javasoljuk, hogy amikor csak lehetséges, használd a Pro Tools Audio Bridge-et.
Íme néhány videó az Aux I/O használatáról különféle munkafolyamatokkal:
*Insert video*

 

TIMECODE OVERLAY X/Y CSÚSZKÁK


A Pro Tools 2022.6 lehetővé tette a timecode átfedést a videón. Hat előre megadott beállítást használtunk, hogy gyorsan elhelyezzük az átfedést a kulcspozíciókba a kép szegélye körül. Hamar rájöttünk azonban, hogy 6 méret nem felel meg mindenhez, ezért a 2022.9-ben hozzáadtuk az átfedés finomhangolását X/Y csúszkákkal. Ily módon, ha számolnunk kell a képernyő maszkolásával, vagy ha az átfedés nem egészen a kívánt helyre kerül, akkor lehetőségünk van a megfelelő helyre tolni.

 


 
Egy dolgot szem előtt kell tartani. A csúszkák 0-ra állítása nem azt jelenti, hogy a szöveg közvetlenül a képernyő közepén lesz. A csúszka koordinátái az előre beállított értékeken alapulnak. Például, ha a „Bal felső” lehetőséget választjuk, majd az X/Y csúszkákat 0, 0 értékre állítjuk, a szöveg bal felső sarka a képernyő közepén lesz. Ezt azért tesszük, mert sokkal egyszerűbb kiszámítani az előre beállított helyeket az összes különböző képarány és a szöveg betűméretének kombinációjával. Mindez azt jelenti, hogy egy előre beállított érték segítségével gyorsan beállíthatjuk az átfedést a nagyjából kívánt pozícióba, majd az X és Y csúszkákat pontosan a számunkra legmegfelelőbb pozícióba tehetjük.

 

32.000 MARKER


Miért 32.000? Miért ne?! Tudjuk, hogy néhány ember számára a 999 nem elég. A 32 000 volt a legközelebb a végtelenhez, amit extra kódolás nélkül elérhettünk. Remélhetőleg egy kis munka a jelölőterületen előrevetítheti a további dolgokat.

 


 
KVANTÁLÁSI VEZÉRLŐK A SZERKESZTŐ ABLAKBAN ÉS A MIDI SZERKESZTŐ ESZKÖZTÁRAKBAN


A kvantálási funkció 2022.6-os fejlesztéseire építve a Pro Tools 2022.9 kvantálási vezérlőket ad a szerkesztési ablakhoz és a MIDI-szerkesztőkhöz, hogy sokkal jobb hozzáférést biztosítsanak ehhez a kulcsfontosságú zenekészítési funkcióhoz.
 

 

 

A Pro Tools korábbi verzióiban az összes kvantálási függvény az eseményműveletek ablakban volt. Bár a 2022.6-os verzió telepített parancsikont adott (Mac esetén Command + Option + 0, Windows rendszeren pedig Ctrl + Alt + 0) a kvantálási művelet elindításához, az eseményműveletek ablakot továbbra is meg kellett nyitni, hogy láthassuk és módosítani tudjuk a beállításokat. Az új kvantálási vezérlők a legfontosabb kvantálási beállításokat közvetlenül a szerkesztőablak és a MIDI-szerkesztők (dokkolt és ablakos) eszköztárába helyezik, így mindig láthatóak és elérhetők (természetesen elrejthetjük, ha akarjuk), ezáltal segíteni fognak a MIDI funkciók gyorsabb és egyszerűbb rögzítésében, szerkesztésében.
Az új eszköztár ablakban láthatjuk és beállíthatjuk a kvantálási rács értékét két elsődleges paraméterrel együtt. A „Q” gomb a kvantálást hajtja végre, a gear/cog gomb pedig megnyitja az eseményműveletek kvantálása oldalt a további paraméterek gyors eléréséhez. A gear/cog gomb azt is megmutatja, hogy ezen további paraméterek bármelyike engedélyezett-e vagy sem. Vegyük figyelembe, hogy a Pro Tools egyetlen kvantálási beállításkészlettel rendelkezik, amelyek az eszköztáron jeleníthetők meg és módosíthatók a vezérlők kvantálása és eseményműveletek kvantálása oldalon. Emiatt a paraméterek változásai ezen helyek bármelyikén azonnal tükröződnek mindenhol máshol is.

 

 


Mivel a kvantálási vezérlők egyszerűen tükrözik az eseményműveletek kvantálása oldalt, a műveletek és a beállítások azonosak.
A rácsérték lehet hangjegyérték, például 1/8 vagy 1/16 hang, groove, vagy beállítható „Follow Bars|Beats Grid”-re (az opció 2022.6-ban lett hozzáadva).

 

 

 

Az utolsó lehetőség az aktuális idővonalrácsot használja kvantálási rácsként, és nagyon intuitív lehet, mivel az idővonalrács gyakorlatilag vizuális iránymutatásként működik a jegyzetek kvantálási helyére vonatkozóan. Tovább egyszerűsítheti a munkafolyamatot, ha a Shift + -/+ billentyűparancsokat használjuk az idővonal rácsértékének csökkentésére vagy növelésére – további információért tekintsd meg a Pro Tools 2022.6 blogot!

 


 
Két fő paraméter áll rendelkezésre a kvantálási művelet testreszabásához. A hangrács vagy a „Follow Bars| Beats Grid” segítségével beállíthatjuk a Strengh és a Swing, a groove segítségével pedig beállíthatjuk a Time és Velocity értékeket.
 

 


 
A gear/cog gomb megnyitja (és bezárja) az eseményműveletek ablakot, ahol még több paraméter érhető el. Természetesen továbbra is használhatjuk az Option + 0 (Windows rendszeren Alt + 0) billentyűkombinációt, ha szeretnénk. Ez a gomb kéken világít, amennyiben a további paraméterek bármelyike engedélyezett.

 


 
Ha készen állunk a kvantálásra, válasszunk ki néhány MIDI hangot, és kattintsunk a „Q” gombra, vagy használjuk a Command + Option + 0 billentyűket (Windows alatt Ctrl + Alt + 0). Ne feledd, hogy az Elastic Audio események kvantálhatók is.
A kvantálási vezérlők alapértelmezés szerint megjelennek, de bármikor elrejthetjük őket az eszköztár menüjében.

 


 
Az eszköztárak kvantálási vezérlői apró kiegészítésnek tűnhetnek, de a közös lépésben történő MIDI funkciók rögzítésének és szerkesztésének egyszerűsítésével reméljük, hogy a pozitív hatás sokkal nagyobb lesz, mint az apró megjelenés.


A SOUNDFLOW CLOUD AVID EDITION-T MOST MÁR A PRO TOOLS STUDIO IS TARTALMAZZA


Korábban csak a Pro Tools Flex éves előfizetésekhez és a jelenlegi Pro Tools Ultimate örökös licencekhez tartozott, ám a SoundFlow Cloud Avid Edition mostantól az összes Pro Tools Studio éves előfizetéshez, valamint az aktív támogatással rendelkező Pro Tools Studio örökös licenchez is jár. A SoundFlow Cloud Avid Edition egy munkafolyamat-automatizálási platform, amely lehetővé teszi bonyolult, kattintásigényes feladatok elvégzését egyetlen billentyűleütéssel, gombnyomással vagy parancsikonnal. A SoundFlow Cloud Avid Edition segítségével több mint 1600 előre beépített makróhoz és parancshoz biztosíthatunk hozzáférést a Pro Tools számára, amelyek egyénileg hozzárendelhetők és kiválthatók billentyűparancsokkal, MIDI-vezérlőkkel, HID-eszközökkel és OSC-kompatibilis vezérlőkkel. Tudj meg többet a SoundFlow-ról itt!


ELÉRHETŐSÉG


A Pro Tools 2022.9, valamint a mellékelt ARA 2 Melodyne integráció és a frissített Melodyne telepítő mostantól elérhető minden jelenlegi Pro Tools felhasználó számára, akik aktív előfizetéssel vagy állandó szoftverfrissítési és támogatási csomaggal rendelkeznek. Ezeket frissítheted az Avid-linken keresztül, vagy megtalálhatod Avid-fiókodban. Ha meg kell újítanod a Pro Tools szoftverfrissítési és támogatási terved, vagy szeretnél naprakész lenni a legújabb verzióval kapcsolatban, itt találhatsz erre vonatkozó lehetőségeket. Ha pedig még nem ismered a Pro Tools szolgáltatást, kipróbálhatod a legújabb verziót ingyenesen 30 napig. A kiadással kapcsolatos további részletekért tekintsd meg az Avid-fiókodban már elérhető új dokumentációt!

Hunyad Attila
Audmax kft.

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020