Eden a rengetegben

Eden a rengetegben

RSS   AUDMAX   2019-12-08 19:58

 

 

A patinás nevű, forradalmi berendezéseket gyártó Eden újragondolta magát és termékeit, teszi ezt termékcsoportonként folyamatosan, évek óta. Ennek okait és a termékeket taglalom itt.

 

 

Történelemórával kezdünk azok kedvéért, akiknek a gyártó neve nem sokat mond. A gyártó 1976-ban kezdett PA hangfalakat gyártani az USA-ban, ezek hamar sikeresek lettek mind a hangosítók, mind a zenészek között. Egy oldalági fejlesztés után döntöttek úgy, hogy basszusládák fejlesztésére és gyártására specializálódnak. A név legendás, ahogy a kialakulását is legendák övezik. Az első telephely Minnesota állam fővárosának egy városrészében, Eden Prairie-ben volt, az alapítót hívták Davidnek. Innen a korábbi David Eden elnevezés, illetve a top kategóriás ládák neve is D sorozat.
Hányatott sorsú cég több tulajdonosváltáson ment keresztül, amíg 2011-ben megvásárolta a Marshall, aki korábban nem volt kimondottan erős a modern basszushang erősítésében.

Innen a felszerelésekre, melyek kategóriák szerint a következők. Erősítő fejek, kombók, pedálok és ládák. Tovább bontani a főcsoportokat lehet még, ahogy fogom is, de lényegében az Eden a basszus-szakkörnek minden szegmensébe kínál berenezést.

Minden basszusgitáros a zászlóshajókat nézi meg először, kezdjük mi is ezekkel. De leginkább azzal, hogy manapság mit tekint a basszusgitáros a legfontosabbnak. Először minden ismerkedő a nagyágyút nézi meg. Ez az Edennél legenda, hiszen a World Tour sorozat az elsők között hozta a brutális teljesítményt és a tiszta hifi jellegű hangot, sok-sok extra szolgáltatással. Kb. 20 évig hozzá sem nyúltak a sorozathoz, a Marshall akvizíció után viszont ez volt az első, amihez hozzányúltak és jött a World Tour Pro.
A zászlóshajó, ahogy a neve is mutatja nagy és tekintélyt parancsoló. Minden szükséges szolgáltatással, és még többel.

 

 

A nagyformátumú erősítők mellett, a technika fejlődésével és a digitális végfokmodulok könnyebb elérhetőségével megjelent egy kisebb, hordozható formátum. Ami akár egy hangszertokban is hordozható, könnyű, de jól szóló és kielégítően hangos erősítőfej. Ebben is élen jár az Eden a kezdetektől. A WTX sorozat az első ilyen formátumú erősítők közt volt megjelenésekor. Sikere megkérdőjelezhetetlen, hiszen a világ erősítő gyártói szépen beálltak a sorba és mutatták be kis és kisebb méretű cuccaikat.
TerraNova néven jelent meg az Eden új, kisebb formátumú feje, ami gyakorlatban minden szükséges szolgáltatást nyújt, amit el tudunk képzelni. Jó az előfok, széles gain átfogással. Kiválóan illeszkedik az aktív és passzív hangszerek fogadására kész bemenetekhez. Kapcsolható kompresszor, az Enhance névre hallgató EQ sweep / Tone poti és egy bitang négy sávos, középen parametrikus hangszínszabályzó. Ehhez effekt loop és lábkapcsolhatóság is társul. 225 és 500W teljesítménnyel kapható, létezik belőle kombó verzió is. Kiváló rohamcuccok. De ha valaki ezt a hangzást keresi még kisebben, készített az Eden egy Terra Nova Module nevű előfok pedált is, ezekkel megegyező tulajdonságokkal.

A pedál fontos kérdéskör. Egyre fontosabb, hiszen egyre több basszusgitáros használ valamilyen pedált a hangszer tiszta hangjának módosítására a különböző torzító pedáloktól kezdve a mindenféle effektekig. Az Eden palettája nem fed le mindent, hiszen a pedálok hívek az eredeti koncepcióhoz, miszerint a hangszer hangja a lényeg.
A korábbi időkből származó WTDI előfok DI pedál (ami azóta is választékban van) formavilágát idézi az a négy további pedál, ami az Astroflange flanger, az I-90 kórus, a CaliforniWAH autowah és a Glowplug torzító. Ezek megérnek egy teljes cikket, megtaláljátok a magazin online kiadásában.

 

 

Mostohagyermek a basszuskombó, ha mindig mindenki a nagy cuccokat nézi. Könnyű elszaladni mellettük. Az Edennek mindig is voltak kombói több szériában, manapság a fent említett Terra Nova mellett az E sorozat kombói szolgálják a gyakorlást, próbát és kisebb koncerteket a 20W EC8-tól a 180W teljesítményű EC210-ig bezárólag.

A basszushangzás végpontja, már ami fölött hangszeresként rendelkezhetünk, a láda. Mint minden korábbi elem, ez is kardinális pontja a hangzásnak. Az Eden sztorija itt kezdődött, ezért is került ez a szegmens a cikk végére. Két kategória volt hozzáférhető korábban is, a közé és felsőkategóriában. A középkategóriában a Terra Nova sorozatban kínál a fejekhez illesztett ládákat az Eden, egyszer, kétszer és négyszer tizes verziókban, kapcsolható tweeterrel.
A ládák ládája a D sorozat. Legendák övezik. Hangját, súlyát és árát is. Az első két paraméteren nem változatnak, hiszen a jól bevált modelleken nem variálnak. De a Marshall belépése a képbe olyan előnnyel jár, amibe nem sokan gondoltunk bele korábban. A Marshallnál több ládát ebben az iparágban nem sokan gyártottak többet, így számukra adekvát az ügy, miszerint a D ládák gyártását áthelyezték a Marshall gyárba. A hangszórók és a tervek maradtak a régiek. Ennek a számunkra a fontos vonzata, hogy a D ládák ára jelentősen csökken, köszönhetően az átszervezésnek és a szállítási útvonal rövidülésének.


Ezek a ládák az év végén, de leginkább a jövő évben lesznek elérhetőek a hangszerüzletekben.

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020