Dokkmunkás

Dokkmunkás

RSS   AUDMAX   2016-01-24 15:44   2016-01-24 15:47

 

 

Kétféle ember létezik. Akinek van iPad-je és akinek lesz. Sokan hajlamosak azt hinni, hogy az Apple táblagépe a sznobok és felvágósok játéka, de egyáltalán nem így van. A tervezőmérnöktől, a fotóson át, a zenészig mindenki számára létezik rá olyan applikáció, ami megkönnyíti a munkáját. Igen, jól olvasta a kedves olvasó, a MUNKÁJÁT. Ezt jól bizonyítja, hogy 3 méretben is elérhető a hardver, attól függően, hogy mire akarjuk használni. Mi most elsősorban zenei oldalról közelítünk az eszközhöz, pontosabban a Pro Tools és annak vezérlésének szemszögéből.

 

 

Az AVID Artist-szériás kontrollereit talán már nem kell bemutatni, az Eucon-rendszerű, Ethernet-csatlakozású felületek kiválóan beépülnek a gyártó szoftvereibe, és kifogásolhatatlan minőségben végzik a dolgukat, és mind videós, mind audió körökben, meglehetősen népszerűek. Ezért is csodálkoztam, hogy az AVID úgy döntött pár hónappal ezelőtt, hogy a széria egyike, név szerint a Transport kikerült a gyártó listájából. Már ekkor sejthető volt, hogy valami komolyabb, bővített eszközzel térnek vissza, a kornak megfelelő funkciókkal, hiszen olyan nincs, hogy a Pro Tools-nak ne legyen dedikált transzport-kontrollere.

 

 

Itt már több mint gyanús, hogy a cikk elején felvett iPad-szál, hol találkozik a kontroller témával, hiszen mivel lehetne jobban felbővíteni egy szoftver központi vezérlőegységét, mint egy nagyfelbontású érintőkijelzővel. De ha ezt beleépítjük az eszközbe, akkor drága lesz és kizárólag egy funkciót tölt be, ezért induljunk ki abból, hogy a Pro Tools gazdájának van iPad-je is. Alakítsunk ki ennek egy dokkolót a kontrolleren és kész is, megkaptuk az AVID Pro Tools Dock -ot.

Most már csak mindössze annyira van szükségünk, hogy feltelepítjük az applikációt és az iPad-del rácsatlakozunk ugyanarra a hálózatra, amin a gépünk is van. Így számtalan funkció válik elérhetővé a dedikált applikáció segítségével, sok programozható, az alkalmazásban hozzárendelhető gombbal, de közben ne felejtsük el, hogy a Dock leginkább a navigációt és a paraméterek gyors elérését teszi egyszerűbbé.

 

 

A hardveres felülelet első ránézésre is a régebbi típus, a Transport funkciót adja a kezünk alá, JOG-tárcsával és a szokásos PLAY/STOP/stb. gombokkal. Ami azonban újdonság, az a két egymásra merőleges touchstrip, vagyis érintőfelület, ami szabadon programozható. A készülék bal oldalán a rendelkezésünkre áll egy motoros fader is, és az automatizációk elkészítéséhez rengeteg kapcsoló. is. Ahogyan az a kontroller jellegéből is adódik, csatlakozása Eucon rendszerű és a táblagép ezt egészíti ki a vezeték nélküli csatlakozással.  Az így kapott kombináció egy kiváló vezérlőfelület, ami rengeteg "melós" éjszakán és nappalon át lehet a Pro Tools társa, így a miénk is.

Gergics Attila
Audmax

A cikk megjelent a musicmedia.hu-n is.

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020