dB Technologies megoldások színházi környezetben

dB Technologies megoldások színházi környezetben

RSS   AUDMAX   2024-08-13 00:00   2024-07-12 19:14

 

 

Újra van forgalmazója az dB Technologies olasz gyártónak. Néhány év kihagyás után az Audmax Kft. vette át a márka hazai forgalmazását. A dB 1990 óta tervez és gyárt hangfalakat, jelentős tudás halmozódott fel náluk a hangsugárzók és erősítők tervezése és rendszerbe foglalása tekintetében. Installációs megoldásaik, kiegészítőik minden alkalmazási területen kínálnak professzionális megoldást. A színházi alkalmazhatóság tekintetében Ditzmann Tamás kollégánk, egy tartalmas olaszországi bemutató után foglalja össze a lehetőségeket.

 

 

Ditzmann Tamás: Nyugodt szívvel állíthatom, hogy kellemes meglepetés volt tapasztalatokat szerezni a gyártó főhadiszállásán. Olasz vendégszeretet, ételek, italok és nem elhanyagolható, hogy nagyon jól felszerelt, professzionális gyár és fejlesztő csapat várt.
A bemutatókat mindig kétkedve nézi az ember. Itt mindig a legjobb arcát mutatja mindenki, most viszont szabad kezet adva nekünk, a saját fejünk után menve tesztelhettünk és te ttük is.
A paletta hatalmas, de mindennek meg van a maga helye. Érezhetően alapos, átgondolt tervezés eredményeit tapasztalhattuk meg, mind a mechanikai elemek, mind pedig az elektronikai téren igényes eszközök tekintetében. Meglepő és örömteli tesztelésen és „oktatáson” estünk át.
Szoftveresen a Windows preferált platform, de pl. Az Aurora működik osx alatt is.
Ez már nem mondható el a Composer rendszertervező alkalmazásról. A gyártó ígérete szerint a következő update az Aurora szoftveren egybe foglalja a tervezés és a manage funkciókat. A tervezéskor megálmodott processzálási beállításokat pedig azonnal fel tudjuk majd tölteni a rendszer elemeire. De ez egyelőre csak a jövő.
Azért persze a jelen sem hányatott sorsú. Az Apple felhasználók, kis erőszakot téve magukon és a gépükön, Paralellsen keresztül teljes funkciókat tudhatnak magukénak. Természetesen a szofisztikált felhasználók, installerek más szoftvereket is használhatnak. Ease és Ease Focus is remekül kezeli a termékeket.
A magyarországi színházak, művelődési intézetek és koncerthelyszínek is jól tervezhetőek ezekkel a szoftverekkel.

 


Az Aurora nevű alkalmazással uralhatjuk hálózatban a rendszerünket.

 

Elérhetjük az eszközöket csoportokban és természetesen egyesével is.
Beépített rutinokkal könnyíthetjük a telepítéseket. Tipizálhatunk, készíthetünk a helyszínekhez mentéseket stb. A programozóknak sikerült egy igen egyszerű és könnyen átlátható szoftvert csinálniuk.

Néhány példát engedjetek meg. Ferdinand Fellner és Hermann Helmer építészeknek köszönhetően viszonylag egyszerű színházi alapot találni! Miben is gondolkodhatunk? Megoldhatjuk a feladatunkat pontsugárzókkal is és line array rendszerrel is, vagy ezek kombinálásával. Én az utóbbira szavaztam.

Érdekes a nagy belmagasság, a bázistávolság és az összes paraméter. Ezek a méretek nem igazán kedveznek az első sorokban helyet foglaló nézőknek. Ők a legtöbb esetben maradnak csak nézők, hallgatókká lenni nincs lehetőségük, hiszen ezeken a helyeken a line array még nem érvényesül - érvényesülhetne, de ennek megoldása sok pénzbe kerülne, így általában elengedik ezt a problémát, persze csak a vásárláskor. Felhasználóként később már hiányolják, és a megoldást a hangosítóktól várják. Ezért a fiktív rendszeremben szereplő frontfill sugárzóval próbálom valóban értékessé tenni az első sorokban ülő vendégek számára az élményt, segítem őket, hogy hallgatóság is legyenek. Gondot jelent még, hogy az első sorokban az előszínpadi monitorokat hallgatják az emberek. Az előszínpad monitorozására kerestem megoldást, erre az írás végén teszek ajánlást. Végül a VIO L210-re esett a választásom VIO s118 subokkal és VIO X205/100∘ közeltéri sugárzókkal.

A részleteket tekintve:
VIO L210, 16 db (2 x 8db)
VIO S118, 4db (2 x 2db)
VIO x205/100∘, 5db
És a végeredmény képekben:

 

 

 

 

De ne ragadjunk le a konzervatív szituációknál. A következő fikcióm egy klub vagy kis terem. Lehet ez egy művelődési ház terme vagy akár egy kisebb színpad is. Itt szeretnék több alternatívát is modellezni, hogy lássuk az egyéb elérhető lehetőségeket is. A terem mérete 14 x 16 x 5m. Könnyű, függesztett megoldásokat kerestem egy kissé félkör formájú nézőtérhez. Az első két rajzon az INGENIA család az IG3T, a következőkön pedig az IG4T modellből tevődik össze.

 

 

 

 

Ugyanez a nagytestvérrel:

 

 

 

 

Jelenleg az Ingenia család alap kiszerelésben a saját DSP-jén keresztül manipulálható, de az új modellekben már RDNet-en is elérjük. Használhatjuk ezeket a termékeket pontsugárzóként, egyesével és vonalsugárzóként is. Vonalsugárzóként két hangsugárzót gyári ajánlásban, összefordítva használjuk. A két egység infraporton kommunikál egymással, és így egy egységként használhatjuk. Amennyiben így használjuk, akkor számos előny mellet élvezhetjük azt az opciót, hogy dekoratívan, egyenes vonalban telepítve lehetővé teszi, hogy a lesugárzást (magas tartomány nyalábját) keretek között, de fizikai mozgatás nélkül ún. „DIGITAL STEERING” segítségével ±10∘-ot mozgathassuk javítva a lefedettséget. Ez is elvégezhető a készülék hátulján és RDNet-en keresztül is.
Látható a vezérlő ablakban, ha 2 db összefordított állapotban van, akkor elérhető ez a funkció, egyéb esetben pedig nem.

 

 

 

Modelleztem a VIO X310-et is. Ez egy kis erőmű. Itáliai termékek esetén megszokott, kifinomult megjelenés (ez igaz az összes termékükre), elegancia és funkcionalitás társul az erővel.
Persze kiegészítve a VIO S118 subbal, ebben az installációban.

 

 

 

 

 

Akár egy kisebb szabadtéri rendezvényt is kiszolgálhatunk vele, nem fog cserben hagyni.

És a végére a személyes kedvencem, a VIO W10 monitorláda, amelyik számos színház, illetve olyan rendezvény monitorozását fogja segíteni, ahol fontos szempont, hogy a színpadi képet ne a monitorládák robusztus jelenléte határozza meg, valamint az első soroknak ne az előszínpad monitorát kelljen hallgatnia.
Érdekessége, hogy nagyon lapos, de ezen felül a lesugárzási tartományát is változtathatjuk. Létrehozhatunk egy szép és egységes lefedettségű/hangzású előszínpadot amellett, hogy nem takarunk ki semmit a színpadi történésekből.

 

 

A felsorolt esettanulmányok csupán példák arra, hogy a dB Technologies hangsugárzói milyen széles körben használhatóak fixen installált körülmények között is.


Ditzmann Tamás, Hajdu Zoltán
Audmax Kft.

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020