Csináld magad overdrive rovat

Csináld magad overdrive rovat

RSS   AUDMAX   2020-02-02 11:46

 

 

A Korg sem hagyta üres kézzel hazamenni a rajongóit az idei téli NAMM showról, több újdonságot is bemutattak, amelyek közül most a számomra legizgalmasabbal kezdeném. Előző cikkeimben már olvashattatok a NUTUBE-ról, mely az elektroncső technológiáját kicsinyíti le, ezúttal pedál méretre, megtartva annak hangzását, hiszen egyazon fizikai elven működnek.

 

 

Az utóbbi időben rengeteg butik pedálgyártó bukkant fel, köztük egyre több a műszaki affinitással is rendelkező zenész, annyira könnyen elérhetővé vált a tudás és az alkatrészek, hogy a gitárosok nekiálltak saját pedált építeni, ha nem találták meg a soundjukat, vagy ha a kivitel nem volt az ő szájuk ízére formálva. Jómagam is szórakoztam ilyesmivel, tulajdonképpen a gimiben, fizika órán készített egyszerű fuzz pedál nagy mértékben meghatározta a későbbi karrieremet, a gitározás, az erősítők, és a pedálok tereltek engem a műszaki pályára, ezért különösen nagy örömmel és izgalommal számolhatok be a KORG NUTUBE OD-S pedáljáról.

 


Miről is van szó? Bizony a cég kiadott egy kit-ként csomagolt pedált, amelyet nem csak, hogy nekünk kell otthon összerakni, mint a lego csillagrombolót, vagy a második világháborús repülőgépmakettet, de a hangját is mi tudjuk belőni otthon, egyszerűen, forrasztás nélkül, a legalapabb, minden háztartásban megtalálható eszközökkel. És ami igazán izgalmassá teszi, hogy ebben is NUTUBE van, tehát csöves pedált építhetünk rögtön, ám van benne műveleti erősítős fokozat is, amelyben egy kézmozdulattal tudunk integrált áramkört cserélni (ez adja a pedálok hangjának lelkét). A műveleti erősítőknek van jópár pedálokban előszeretettel használt kivitele, ezeket mind végigpróbálgathatjuk ebben a pedálban, ezeknek darabja pár száz forint manapság, bármely elektronikai boltban megtalálhatóak. Apró kis potikkal tudjuk finomhangolni a pedál karakterét, melyeket csavarhúzóval lehet állítani. Ez szinte kimeríthetetlen mókatár, az összes fajta overdrive pedált kitekerhetjük otthon, ezzel óriási csapást mérve a pedálok piacára.

 


Nem is tudom felsorolni mennyi mindent besűrítettek ebbe a kis dobozba, egyszerre csöves és tranzisztoros, saját magunknak alakíthatjuk, és mindennek a tetejébe még felhasználóbarát is, hiszen két féle gain fokozat között vált a lábkapcsoló, tehát tökéletes szólókiemelésre például, az csak hab a tortán, hogy még szép is. Egyszerűen imádnivaló cucc, én tuti beszerzem és elszórakozom vele, mindenkinek tudom ajánlani, és ki tudja hány leendő mérnököt fog műszaki irányba igazítani a jövőben. Annyira ügyesen kitalálták, hogy megunni sem lehet, hiszen rengeteg kapcsolási rajzot lehet letölteni az oldalukról, ezzel végtelen berhelési útmutatást szolgáltatva, már csak az a kérdés merül fel bennem, hogyha ennyire jól szolgálnak ki minket, ki fog overdrive pedált eladni ezek után? Beleértve őket magukat is, hiszen nem tudnak új verziót eladni, ha meg tudod építeni magadnak az előzőből. Nagyon kíváncsian várom, hogy a zenészek hogyan reagálnak, én már várom hogy visszarepítsen engem a gyermekkoromba, igazi szenzációs újdonság, amire nagyon vártam, csak nem tudtam róla, hogy egyáltalán lesz ilyen valaha. Érdemes meglátogatni a cég honlapját, a letöltések szekcióban, illetve fórumok végeérhetetlen áradatában fogjuk fellelni a jobbnál jobb kapcsolási rajzokat a pedálhoz, illetve az összeszerelési instrukciókat is ott találjuk meg.

 

 


A KORG a hangolók terén sem maradt tétlen, bár azt sokan tudják, hogy ezt a dolgot már eléggé kigyúrták, itt inkább kivitelben lehet újat mutatni, ők éltek is ezzel a lehetőséggel, megjelentettek három vadonatúj színű pitchblack minit:
egy zöldet

 


egy narancssárgát

 


és egy lilát

 


A hagyományos szériát sem hagyták szárazon, szintén három sohanemlátott színnel fújták le őket, név szerint:
csillámkék

 


csillámpiros

 


és csillámfehér

 


Így mindenki biztosan megtalálja a boardjábavalót, még az is, akinek caddilac-je van, és párducmintás nagybundában jár, glamrockerekről nem is beszélve.

 

Soltész Péter

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020