Bilincs

Bilincs

RSS   AUDMAX   2018-08-18 21:33   2018-08-26 17:51

 

 

Genelec. Tulajdonképpen ennyi elég is lehet magyarázatnak, ha megnézzük az új reklámvideót, ami augusztus 7-én látott napvilágot. Hatásos képek, zseniális hang és olyan hangulat, ami egyszerre borzolja az idegeinket, mégis jól esik. Akár egy északi bűnügyi thriller. Áthúzott „O” betű nélkül.

 

 

Az Immersive Sound-ot nehéz jól fordítani, de a legtöbb szótár valóban a lebilincselő szót használja, ami így már tényleg legitimálja az újabb filmes hasonlatomat, még ha most nem is konkretizáltam. Mit is jelent pontosan ez az irány a finneknél? Olyan térhatású élmény létrehozását, ami valóban arra készült, hogy odaszegezze a hallgatót/nézőt a székhez. A sok hangsugárzó azonban nem elég egy ilyen feladathoz. Pontosabban valóban szükség van rájuk, de ahhoz, hogy megkapjuk az élményt, „olyan” hangsugárzók kellenek. Például, mint a Genelec termékei. Nézzük a videót:

 


A hangok forrásának érzékelése tulajdonképpen az első emberi reakciónk. Születésünk után, amikor a látás még egyáltalán nem nevezhető tökéletesnek, fülünk már szolgálatban van. Az újszülött arra néz, ahonnan hallja a hangot. Ez a képességünk segít a tájékozódásban és a világ megértésében, felfogásában. Arra is most derült fény, hogy felnőtt korban nagyságrendekkel romlik stressztűrő képességünk az egyoldali hallásvesztéssel. Tény, hogy a fülünk, illetve a hallásunk az egyik legnagyobb segítségünk.

Tisztában vagyok vele, hogy nem ez az első cég a világon, aki feltalálta a térhatású hangélményt, de azt bátran állítom, hogy nagyon-nagyon kevesen ugrották meg eddig azt a lépcsőt, hogy ilyen minőségben prezentáljanak. Nem akarok nagy szavakat használni, de szerintem még senki.
Az Immersive Sound lelke – a legmagasabb szintű hangsugárzók mellett – az ezekből épített rétegek használata és természetesen a SAM technológia. A hangfalak mérése és korrekciója teszi lehetővé, hogy a már megfelelően pozícionált sugárzók annyit és úgy közvetítsenek a hallgatóság felé, amennyi valóban kell. Azonban az előbb említett rétegek azok, amik megkülönböztetik ezt a típusú térhatású hangot a klasszikus surround-rendszerektől.
Ehhez a típusú rendszerhez több szabvány is tartozik, a legismertebb ezek közül talán a Dolby Atmos, de ide tartozik az Auro-3D, a DTS:X, a 22.2, az MPEG-H 3D és az ITU-R. Nem szeretnék ebbe mélyebben belemenni, alapvetően a processzálásban és a jelátvitelben különböznek. A legkevesebb 12 darab sugárzóból álló szett-től, akár a 80 önálló csatornáig is felmehetünk velük, csak győzzük hellyel és árammal. Nyilván minél több különálló sugárzóval dolgozunk, a hangkép annál részletesebb, egyenletesebb lesz.
Persze ezen rendszerek kiépítése nem kimondottan a nappalinkban fog megtörténni, a Genelec itt most leginkább a filmes világot célozza, ebben dolgozó hangmérnökökkel és mozitermekkel a fókuszban.

Azonban szomorúságra semmi ok, hiszen van itt még két dolog, amiről mindenképpen említést kell tennünk, ugyanis a jeles napon (2018.08.07) bejelentésre került két új termék is, melyek részben illeszkednek az Immersive Sound kampányhoz, hiszen az eddigi közeltéri monitorok közé egy megemelt hangnyomással ellátott páros érkezik. Megszokhattuk, hogy a Genelec hangsugárzói között csak az igazán méretes darabok voltak azok, melyeket több méterről is tudtunk élvezni, hiszen ezek hangnyomása nem csökkent drasztikusan a távolság növelésével. Tehát az igény adott volt, nézzük mit főztek ki nekünk a finnek!

 

 

Elsőként egy merőben új koncepciót tárgyalunk, ami nevében is visszautal kicsit a múltra, de kiválóan illeszkedik az Immersive Sound felfogásába is. Az S360 egyszerre tiszteleg a cég első termékeként aposztrofált S30 nevű hangsugárzójának, de a 360-as szám már a teljes surround-ra utal. Ami azonnal feltűnik, az a doboz formája. Az eddigi alumínium hegemóniáját megtöri a magas minőségű fából készült kivitel, ami a formájából fakadóan új Iso-Plate-et igényelt. Szintén új technológia a LIP (Laminar Integrated Port) bassz-reflex port, melyet alul találunk.
A hangszórók tekintetében egy 10 colos mélyet és egy 1.7 colos titánium diafragmás, kompressziós magasat találunk benne, természetesen utankénti meghajtással (250 + 100W) és SAM képességgel, hogy a GLM rendszer segítségével könnyen a szobára szabható legyen a hang.  A technikai adatok közül első körben a már beharangozott hangnyomást emelném ki, mely 118 dB SPL, így az S360 hangja akár 10 méteres távolságból is bőven élvezhető.
A gyártó által ajánlott felhasználási területek közül külön kiemelendők a nagy méretű surround-rendszerek, illetve a modern EDM zenék keverése és készítése is.

Következő újdonságunk is az előző szellemiség jegyében készült, mondhatni kiegészítve a nagy méretű monitorok családját némi mélytartománnyal. Ő a 7382.
129 db SPL hangnyomásával messze a leghangosabb mélysugárzó a Genelec történetében. Ehhez persze szükség van három darab 15 colos hangszóróra és egy külön rack-es házba épített, 2500W teljesítményű, D-osztályú végfokra is.  15 Hz-ről indul (-6 dB), és természetesen SAM-kompatibilis, már csak a vakolatot kell valaminek a falon tartania. Tekintélyt parancsoló méretei mellett súlya is igen kellemes, 145 kg, a végfok nélkül (ami plusz 11.3 kg).

Nem hiszem, hogy újat mondok azzal, hogy a Genelec megint akkorát lépett, hogy jó idő fog eltelni mire utolérik a többiek, de ez már nem újdonság. Töretlen sikerük kulcsa továbbra is az elszántság és a maximalizmus. Csak hagyjuk, hogy lebilincseljen.

Gergics Attila
www.audmax.hu

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020