Bigyó felügyelő

Bigyó felügyelő

RSS   AUDMAX   2017-08-16 00:00   2017-08-13 17:16

 

 

Biztosan sokan emlékeznek még a balfék, kalapos nyomozóra a rajzfilmből, akinek rengeteg képessége volt, mégis olyan esetlenül használta őket, mintha őt magát is meglepné saját funkcionalitása. Soha nem értettem, hogy ugyan azt a feladatot miért nem tudja másodszorra már rutinból, tapasztalatból véghez vinni. Bár, ha jobban belegondolok, milyen unalmas mese lett volna, ha már az első másodpercekben megoldódik minden. Ééés főcím.

 

 

Van azonban mikor az idő igenis számít, és néha tényleg hasznos egy multifunkcionális dolog az ember keze ügyében. Mi van például akkor, ha eszünkbe jut egy jó dallam, vagy egy ritmus és épp zötykölődünk hazafelé? Nyilván nem vesszük elő a tömött buszon a telefononunkat csak azért, hogy félhangosan feldúdoljuk. Erre valók azok a zenei applikációk, melyek - jelen esetünkben - egyelőre iOS-en, tehát iPhone és iPad készülékeken futnak nagy biztonsággal.

A KORG Gadget az egyik leghíresebb ilyen app, ami meglehetősen rövid idő alatt hatalamas sikereket ért el: App Store Best of 2014, Musikmesse International Press Award 2016, TECH AWARDS 2015, Gear of the Year. Most azonban Mac-re is megjelenik, ezen apropóból foglalkozunk vele bővebben.
 
Amikor először feltettem a Gadget-et az iPad mini-mre, leesett az állam. Aztán persze, ahogy a rajzfilmben is, egy flexibilis kar hipp-hopp a helyére rakta. Komolyra fordítva a szót, elcsodálkoztam. Sok féle szintetizátor-modul, kiváló hangzás, fejlett effektezés, sok-sok sáv és ami a lényeg, kiváló "élőzési" tulajdonságok. Most ott tartok, hogy ha live act-re adnám a fejem, biztosan szerepet kapna benne az iPad/Gadget kombinációja is.

Szokásomhoz híven persze megint előreugrottam, de számomra annyira egyértelmű, hogy ez az app telepítve legyen, mint hogy levegőt vegyek. Aki még nem találkozott a Gadget-tel, annak pár szóban megpróbálom összefoglalni, hogy mire is tudja használni. Alapvetően a Gadget egy szintistúdió, ami sok sávon dolgozik, és a számítógépes DAW-okhoz hasonlóan MIDI-ben tárolja a dallamot/ritmust és virtuális hangszereken keresztül szólal meg. Ezeket a MIDI-folyamokat vízszintesen egy sorba rendezi, így egyszerre indíthatjuk őket, azonban ha új sort kezdünk, az már egy másik taktus a zenénkben. A "sorok" között nagy az átjárás, bármikor törölhetünk/klónozhatunk bizonyos partokat, és tehetünk át másik sorba őket, ezzel variálva a nóta különböző taktusait. Tehát a Gadget egy olyan szoftver, amivel percek alatt dobhatunk össze egy dalkezdeményt a rendelkezésre álló rengeteg típusú szintivel. Mire jó ez? Elsősorban arra, hogy mondjuk alapot írjunk szólóhangszeren való gyakorláshoz, vagy lejegyezzünk egy ötletet, vagy ritmust, amit aztán később át is hangszerelhetünk.

 

 

Folytassuk a felépítéssel, a program alapvetően függőlegesen gondolkodik, vagyis azonos hangszerek különböző dallamai egymás alatt helyzkednek el, így magától értetődik a keverő rész megértése. Balról jobbra haladva, először a Master szekciót találhatjuk, itt lehetőségünk nyílik bekapcsolni a limiter-t és a reverb-et, a potméterek alatt pedig ezek arányát állíthatjuk, illetve a master hangerő szabályzót, és egy solo/mute csoportos kapcsolási lehetőséget (live act rulz!). Amennyiben új projektet nyitottunk a mastertől jobbra egy plusz-jelet találhatunk. Amennyiben rákoppintunk, már létre is hoztuk első csatornánkat, amire már csak a megfelelő modult kell kiválasztani. Válasszunk egyet, munkamódszerünknek megfelelően, akár dobgép, akár szinti is lehet, azonnal betöltődik és máris kész az első sávunk. A sávon a következőképp igazodunk ki:

Amennyiben a betöltött "modul" ikonjára tapintunk, magát a hangszert érjük el, itt választhatunk hangszínt, vagy rakhatunk össze saját dobkészletet. Alatta két potmétert találunk, ahogy a master csatornán is. Itt azonban a bal oldali felel a panorámázásért, a jobb oldali pedig azért, hogy mennyit küldünk a sávból a reverb-be (send). Lejjeb egy hangerő és az adott csatorna kivezérlését láthatjuk, majd a Mute és Solo kapcsolók alatt kiválasztjuk, hogy ez a sáv fogad-e MIDI-t, valamint beszúrhatunk egy Insert effektet is. A csatornák további boncolgatását nem is erőltetném, értelemszerűen mindegyiken ugyanezeket a paramétereket módosíthatjuk.

A legalsó sávban találhatjuk az egyik legfontosabb kapcsolót. A Function megnyomásával egy plusz réteg helyeződik az app-ra, itt nyílik lehetőségünk változtatni egy loop hosszán, fagyasztani egy sávot az erőforrás kímélése érdekében, illetve másolni/törölni a taktusokat. A Function-től jobbra pedig a transport-szekció kapott helyet: RECORD, STOP, PLAY, LOOP, TEMPO. Nem gondolom, hogy ezek külön magyarázásra szorulnak, talán annyit hogy a TEMPO alatt találjuk a BPM és a swing értékét, valamint a metronómot is.

Volt már szó a MIDI-ről és ez is egy olyan sarokköve az applikációnak, ami miatt meglehetősen szerethető. Akár bluetooth, akár klasszikus MIDI-n használjuk a késés szinte nulla, a reakcióidő vetekszik egy komolyabb hardverszinti képességeivel. Élvezetes rajta játszani, arról nem is beszélve, hogy a paraméterváltozások is rögzíthetők, komoly automatikákat rajzolva az adott értékekhez. Ezen automatikákat persze bármikor az ujjunkkal is újrarajzolhatjuk, javíthatjuk. A Gadget bármilyen MIDI-s eszközzel kompatibilis, sőt akár - megfelelő ki- és bemenetek megadásával - szinkronra is képes egy dobgéppel, másik szintivel, vagy WIST-en, vezeték nélkül, egy másik iPhone-nal/iPad-del.

És ha már a kapcsolatoknál tartunk: A Gadget képes Ableton Live formátumba exportálni, vagyis a megkezdett dalt, később professzionális környezetben is befejezhetjük, illetve a Mac-re kiadott verzió Gadget-jei plug-in-ként is megjelennek az Abletonban!

 

 

Elérkeztünk a legjobb részhez, vagyis szépen sorbavesszük egy-egy rövid mondat erejéig, hogy melyik modul mire való...

London
PCM dobmodul
Kimondottan elektronikus zenéhez készült dobgép, 400 mintával, 8 ütőfelülettel. A mintatárak variálhatók, így akár elektróban, vagy dubstep-ben utazunk, könnyen összeválogathatjuk a saját ízlésünknek megfelelő készleteket.

Marseille
Polifónikus PCM szintetizátor
Kimondottan workstation-ös jellegő modul, vonósokkal, fúvósokkal és egyéb minta alapú hangzásokkal. Dedikált CHORD-módja a beállított skála alapján egy hang nyomására is akkordot játszik, megkönnyítve az akkordmenetek kialakítását.

Berlin
Monofónikus analóg szintetizátor
Klasszikus analóg hangszer, kimondottan lead hangok kitekerésére, rengeteg szinkronizálási lehetőséggel.

Chicago
Csöves basszus modul
Kimondottan acid-os hangzású, jól használható szinti, elsősorban basszusokhoz és lead-ekhez, saját arpeggiator-ral és multieffekttel.

Phoenix
Polifón analóg szintetizátor
Kimondottan vintage hangzású szinti, gazdag/meleg analóg hangzásokkal.

 

 

Miami
Monofón „wobble” szintetizátor
Modern, harapós basszusok előállítására képes eszköz, keresztmodulációkkal és fejlett LFO-val és torzítóval.

Wolfsburg
Hibrid polifónikus szintetizátor
Hullámtábla alapú szintetizátor, jellegzetes hangzásvilággal, 2 effektprocesszorral és 4 modulációs mátrix-szal.

Brussels
Monofónikus „Anthem” szintetizátor
A 90-es évek egyik jellegzetes hangzásvilágát idéző eszköz, igazi tánctérrobbantó lead-ekhez kiváló választás!

Tokyo
Analóg perkusszív szintetizátor
4 külön modulból álló, analóg dobgép ,effektekkel.

Dublin
Monofónikus félmoduláris szintetizátor
Gazdag, mély basszusok előállítására való szubtraktív modul.

Amsterdam
PCM SFX lejátszó
4 külön modulból álló, effekt lejátszó.

Kiev
Vektor szintézisen alapuló szintetizátor
Indusztriális, űrbéli hangok előállítására alkalmas szinti, sok modulációval.

Chiang Mai
Fázismodulációs szintetizátor
Polifónikus hangszer, VPM (Variable Phase Modulation) hangkeltéssel. Erőssége a fémes, harangjáték szerű megszólalás.

Helsinki
Poifónikus ambient szintetizátor
Jövőbeli, lebegő atmoszférákra használható modul, chill és más finom stílusokhoz.

Kingston
Polifónius chip-szintetizátor
8-bites hangzást emuláló retró-hangmodul, JUMP és RUN modifikációval, a még furcsább megszólalásért.

Zurich
Audió felvevő
Szalagos magnó kinézetű audió-rögzítő modul, amely már előre rögzített taktusok betöltésére is képes, 26 különböző effekttel.

Rosario
Gitár effektprocesszor
Kiválóan használható modellező pedáleffekt, rengeteg láda és fej szimulációval,  és effektpedállal.

Recife
Futurisztikus dobgép
16 ütőpados, klasszikus dobgép, 30 különböző dobkittel, az akusztikus mintáktól, az effekthangokig.

Bilbao
Sample lejátszó
Rendkívül gyorsan használható effektív szempler, külső forrásból is betölthető mintákkal.
* Az iOS verzióban csak app-on belüli vásárlással érhető el!

Abu Dhabi
Dinamikus loop lejátszó
Loop-ok darabolására és újrahasznosítására használható modul, saját arpeggiator-ral.
* Az iOS verzióban csak app-on belüli vásárlással érhető el!

Kamata
Hullámforma alapú szintetizátor
80-as évek videójátékait idéző hullámtábla szintetizátor, NAMCO CUSTOM30 hanggenerátoron alapuló hangkeltéssel és beépített játékkal!
* Az iOS verzióban csak app-on belüli vásárlással érhető el!

Gladstone
Akusztikus dobmodul
Kimondottan akusztikus mintából dolgozó dobgép, klasszikus pop- és rockzenei felhasználásra.
* Az iOS verzióban csak app-on belüli vásárlással érhető el!

Madrid
Dinamikus basszus szintetizátor
Akusztikus és elektromos basszusgitárok hangjait megszólaltató szintetizátormodul.
Az iOS verzióban csak app-on belüli vásárlással érhető el!

Salzburg
Prémium zongoramodul
Kiváló hangzású, akusztikus zongorák gyűjteménye, magas dinamikatartománnya.
* Az iOS verzióban csak app-on belüli vásárlással érhető el, a KORG Module app megvásárlásával!

Montreal
Vintage elektromos zongora
Kellemes, meleg hangzású elektromos zongorák gyűjteménye, EQ és tremolo lehetőségekkel.
* Az iOS verzióban csak app-on belüli vásárlással érhető el, a KORG Module app megvásárlásával!

Alexandria
Vintage orgona
Erőteljesen megszólaló orgona, forgó hangszóróval, vibrato és kórus effektekkel.
Az iOS verzióban csak app-on belüli vásárlással érhető el, a KORG Module app megvásárlásával!

Firenze
Funky klavinet modul
Kimondottan funky-ban fellelhető, perkusszív klavinet hangzásokat tartalmazó modul.
* Az iOS verzióban csak app-on belüli vásárlással érhető el, a KORG Module app megvásárlásával!

Glasgow
PCM szintetizátor
Kiváló minőségű, digitális PCM szintetizátor.
* Az iOS verzióban csak app-on belüli vásárlással érhető el, a KORG Module app megvásárlásával!

Darwin
Digitális PCM szintetizátor
A méltón híres KORG M1 szintetizátor Gadget-es formája, annak minden előnyével. Intelligens keresés, hatalmas hangkönytár, layer-ek.
* Az iOS verzióban csak app-on belüli vásárlással érhető el, a KORG iM1 app megvásárlásával!

Lexington
Duofónikus analóg szintetizátor
A legendás ARP Odyssey Gadget formájában, 6 effekttel!
* Az iOS verzióban csak app-on belüli vásárlással érhető el, a KORG ODYSSEi app megvásárlásával!

Milpitas
Hullámforma alapú szintetizátor
A KORG Wavestation Gadget kiadása. Kreatív hullámforma alapú hangkeltés, folyamatos, joystick által vezérelt morfózissal.
* Az iOS verzióban csak app-on belüli vásárlással érhető el, a KORG iWavestation app megvásárlásával!
** A KORG Gadget Mac-re kiadott verziójának következő verziója tartalmazza!

Igen, ilyen sok van, legalábbis ha minden bővítést megvásárolunk, de nyugodtan kijelenthetem, hogy a gyári, verziótól függően14-16 Gadget is bőven elegendő egy zenei alap elkészítéséhez. Mint már említettem a Gadget kiválóan kommunikál MIDI-n, így abszolút színpadképes, egy billentyű segítségével. A MIDI-t 3 módon csatlakoztathatjuk: vagy vezeték nélkül (BT), vagy USB Connection Kit segítségével, vagy az új KORG PlugKey audió interfész használtával. Bármelyiket is választjuk a Gadget még nélkülük is kiválóan használható, nemhogy velük.

És most először kijelenthetem, hogy édesapám mondása, miszerint "ami mindenre jó, az semmire sem", megcáfolódni látszik 30 EUR fejében! GO Gadget!

Gergics Attila
www.audmax.hu

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020