Azt olvastam, hogy a Pro Tools...

Azt olvastam, hogy a Pro Tools...

RSS   AUDMAX   2016-08-07 11:10

 

 

...a legjobb szoftver, és azt is, hogy valaki szerint amúgy a Cubase jobb, de nekem Ableton Live van fent a gépemen, régebben pedig FL Studio-ztam." Ebben pont nem tudok segíteni, hogy ezt a döntést meghozzátok, de el tudom mondani, hogy miért érdemes az AVID termékét választani és milyen lehetőségeitek vannak erre.

 

 

 

A Pro Tools - továbbiakban PT-ként is rövidítve - 1991-es megjelenése óta eltelt 25 évben rengeteget változott és bátran kijelenthetem, hogy stúdió sztenderddé vált. A legnagyobb stúdiókban használják világszerte, és professzionális körökben közös nyelvként tekintenek rá, amikor egy soksávos felvételről, vagy akár egy sima vokálcsatorna rögzítéséről van szó. Mi lehet ennek az oka?

Elsősorban az, hogy ha az ember vásárol egy PT-t, biztos lehet benne, hogy ami gyárilag mellé van csomagolva, legyen szó a virtuális hangszerekről/effektekről, vagy akár a terméktámogatásról, nem hagy kívánnivalót maga után. A mellékelt kiegészítők köröket vernek egy csomó fizetős plug-inre is, arról nem beszélve, hogy a szolgáltatások is abszolút minden igényt kielégítenek. Ezen persze órákat lehetne vitatkozni, és mindig van okosabb, tehát nem ebből az irányból fogunk most közelíteni, illetve nem tisztem összehasonlító teszteket készíteni egy meglehetősen szubjektív témában. Induljunk ki abból, hogy eldöntötted, hogy Pro Tools-t szeretnél...

Miből is áll egy Pro Tools?

Amennyiben dobozos verzióban jutunk hozzá, akkor manapság mindössze egy letöltési/aktiváló kártya és egy iLok van a dobozban. Az elsőt nem magyarázom, azzal jutunk hozzá regisztrálás után, online a szoftverhez. Az iLok sem az ördög találmánya, egy USB hardverkulcs, ami lehetővé teszi, hogy akár több gépen is telepítve legyen a megvásárolt szoftverünk, de csak azon tudjuk használni, ahová ezt az USB eszközt csatlakoztattuk. Így más nem fér hozzá a szoftverhez, és nekünk sem kell mindig ugyan azt a gépet használnunk, hiszen a projektek már akár felhőben is tárolhatók.

Vennék én, DE MILYET?

Két lehetőség van, az ún. örökös licensz (perpetual license), vagy az előfizetés (subsrciption/annual license), jelenleg pedig a 12.5-ös verziónál tartunk.
Az örökös licensz, ahogy a nevében is benne van, örökre szól, a hozzá járó frissítési és support periódus viszont egy évig van érvényben. Ez azt jelenti, hogy egy éven belül minden frissítésre jogosultak vagyunk és ha elakadnánk, komoly segítséget kapunk az AVID-tól online, de akár telefonon is. Ha lejár ez a periódus, a szoftver tovább használható, de frissíteni és terméktámogatást/segítséget kérni csak újabb egy éves periódus megvásárlásával lehet!

 

 

Pro Tools, örökös licensz, egy éves frissítés és terméktámogatás:
9935-66068-00 Pro Tools with Annual Upgrade (Card and iLok)
Ár: br. 214,900 Ft

Az előfizetés (subscription/annual license) - ami akár havi is lehet (ez csak online vásárolható!) - maximum egy éves időtartam lehet. Ez azt jelenti, hogy egy év után a szoftver jelzi, hogy már nem vagyunk jogosultak a használatára és nemes egyszerűséggel nem indul el. Természetesen ez is orvosolható az előfizetés hosszabbításával.
Kinek éri meg előfizetni? Elsősorban annak, aki tudja, hogy csak egy projekthez, vagy az iskolai munkáihoz lesz rá szüksége, vagy pusztán nem akar magasabb összeget beruházni az elején.

Pro Tools, egy éves előfizetés:
9935-65902-00 Pro Tools - Annual Subscription (Card and iLok)
Ár: br. 104,900 Ft


További lehetőség, ha már van az embernek PT a gépén, de a legújabbat szeretné. Amennyiben 9-es verziónál régebbi a licensz, úgy sajnos nincs lehetőség a frissítésre, de 9-től felfelé már könnyebb a helyzet. Mindössze meg kell újítani a hozzáférést a teljes verzió árának körülbelül a feléért, és máris a legújabb Pro Tools fut a gépünkön, ahogy már említettem, jelen pillanatban ez a 12.5-ös verzió.


Pro Tools, örökös licensz, legújabb verzióra frissítés:
9935-66087-00 Annual Upgrade Plan Reinstatement for Pro Tools
Ár: br. 104,900 Ft


Pro Tools, örökös licensz, frissítési periódus hosszabbítás:
9935-66070-00 Annual Upgrade Plan Renewal for Pro Tools
Ár: br. 35,900 Ft

 

 

ÉS MI AZ AZ EDUCATIONAL?

Jogos a kérdés, majdnem át is ugrottam ezt a témát. Az AVID nagy hangsúlyt fektet az oktatásra, saját központjaiban is folyamatos képzéseket tart, rengeteg iskolát támogat világszerte. Ennek a programnak a része a szoftverek oktatási, más néven Academic, vagy Educational verziója, ahol az intézmények, tanárok, előadók és maguk a diákok is kedvezményesen vásárolhatnak AVID szoftvereket saját felhasználásra.

Fontos tudnivaló, hogy a kereskedők nem felelősek azért, hogy ki a jogosult és ki nem erre a kedvezményre! A vásárló, vagyis a végfelhasználó feladata, hogy bizonyítsa jogosultságát. Ebben szerencsére elég rugalmas az AVID, szinte bármilyen hivatalos dokumentumot és igazolványt elfogadnak, amit a regisztrálási/érvényesítési procedúra során beszkennelve feltöltünk. A lényeg mindössze, hogy eredeti és érvényes legyen.


Pro Tools 1 éves előfizetés, oktatási kedvezménnyel, tanárok és diákok részére:
9935-65903-00  Pro Tools - Annual Subscription - Student/Teacher (Card and iLok)       
Ár: br. 35,900 Ft

Pro Tools 1 éves előfizetés, oktatási kedvezménnyel, intézmények részére:
9935-65904-00  Pro Tools - Annual Subscription - Institutional(Card and iLok)
Ár: br. 35,900 Ft

Pro Tools, örökös licensz, oktatási kedvezménnyel, egy éves frissítés és terméktámogatás, tanárok és diákok részére:
9935-65896-00 Pro Tools with Annual Upgrade and Support Plan - Student/Teacher (Card and iLok)
Ár: br. 109,900 Ft

Pro Tools, örökös licensz, kotatási kedvezménnyel, egy éves frissítés és terméktámogatás, intézmények részére:
9935-65897 Pro Tools with with Annual Upgrade and Support Plan - Institutional (Card and iLok)
Ár: br. 109,900 Ft


Természetesen van más módja is a PT megszerzésének, ez pedig a hardvercsomag vásárlása. Az AVID mindhárom, kínálatban szereplő, natív interfészéhez 1 éves PT előfizetés kínál, tehát ha új hangkártyában, vagy gitáreffektben gondolkodsz, akkor máris előrébb vagy a következő hardverekkel:

Eleven Rack with Pro Tools Subscription
Pro Tools Duet with Pro Tools Subscription
Pro Tools Quartet with Pro Tools Subscription

Tehát a meglehetősen jó minőségű hardverekhez iLok és egy évnyi Pro Tools is jár, amit csak hosszabítanunk kell, ha lejárt!

Bízom benne, hogy ez a gyors körkép mindenkinek segített megérteni az AVID logikáját és kiigazodni a PT különböző verziói között!

A feltüntetett árak a cikk megjelenésének időpontjában érvényes listaárak!

Gergics Attila
http://audmax.hu/

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020