Az ész és az erő - Linea Research haladóknak

Az ész és az erő - Linea Research haladóknak

RSS   AUDMAX   2016-07-20 11:29   2016-07-20 11:31

 

 

A hazai hangosító szakma eddig keveset hallhatott a brit Linea Research cégről, bár tudtukon kívül valószínűleg találkoztak termékeikkel, illetve használták is már azokat. A Hertfordshire-i Baldock-ban található céget 2003-ban alapították, és bár viszonylag fiatalnak tűnhet a márka az audio-iparban, az „alapító atyák” már 30 éve együtt dolgoznak, igaz korábban nem saját cégük szekerét tolták, hanem más piacvezető brandek azóta mérföldkővé vált termékeinek születésénél bábáskodtak.

 

 

 

Digitális jelfeldolgozás mesterfokon, egyedülálló teljesítménnyel párosítva

A Linea Research márkanév viszonylagos ismeretlenségének oka rendkívül prózai: a cég 2003-as alapításakor az OEM-gyártásra fókuszált és több mint tíz éven keresztül „névtelenül” látta, illetve látja el ma is hangrendszervezérlő processzorokkal, aktív hangdobozokba építhető erősítőmodulokkal és DSP-vel egybeépített végfokokkal a professzionális audio ipar számos ismert szereplőjét –pl. Turbosound, Funktion One, Outline, HK Audio, hogy csak az ismertebbeket említsem.

2016-ban elérkezettnek látták az időt és előléptek a „ködből”, saját márkanév alatt bemutatva zászlóshajóikat: az M-szériás 4, illetve 8 csatornás DSP-vel egybeépített végfokokat, és az ASC-szériás hangrendszervezérlő DSP-ket. Az M-szériás végfokok lelke tulajdonképp egy a végfokba integrált ASC rendszervezérlő DSP, motorja pedig a 4 vagy 8 csatornányi transzparens hangú D-osztályú végfok-modul, melynek energiaellátásáról a több mint 600 Joule energia tárolására képes túlméretezett tápegység gondoskodik. Az M-szériás végerősítők típusszáma az összes csatorna által kiadott összes teljesítményre utal, tehát a 44M20 végfok 4*5000W leadására képes 2 ohm névleges terhelésen, a 48M10 pedig 8*1250W teljesítménnyel tudja meghajtani a rákötött hangsugárzókat. A tápegységek felépítésének köszönhetően a 8 csatornás modellek 2, 4 vagy 8 ohmos terhelésen is le tudják adni ezt a teljesítményt, így pl. a 48M10 végfokkal 4 független úton akár 8 db nagy teljesítményű monitorládát is meg tudunk hajtani aktív két útban, processzálva!

Az elképesztő teljesítményeken és a kiváló hangú D-osztályú erősítőkön túlmutat viszont az egyedülálló Linea fejlesztésű DSP processzálás. Az M-szériás végfokok és az ASC rendszervezérlők –valószínűleg az OEM gyökereknek köszönhetően -„drive-module” logikával épülnek fel, és ez egy hangrendszer összeállításánál nagyon kényelmes és megbízható struktúrát ad.

Mit is jelent ez?

Ha megvizsgáljuk e DSP-k topológiáját, látható, hogy a végfok-modulokat meghajtó kimeneti DSP processzálási egységek teljesen specifikussá tehetők egy adott rendszerelemre (hangdobozra, hangsugárzóra egy dobozon belül, stb). A kimeneti DSP egységek szolgáltatásai mindenre adnak megoldást: kapunk itt alul- és felül-áteresztő szűrőket (akár 8-ad fokú meredekséggel), High-Shelving és Low-Shelving EQ-kat 6dB/okt…12dB/okt között szabadon állítható meredekséggel, 8 sávos parametrikus EQ-t, melyből bármelyik átkapcsolható all-pass szűrővé (fázistolás), valamint delay-modulokat a rendszerelemek fizikai pozíció eltérésének kompenzálására, és természetesen minden kimeneti úton egy olyan limitert, ami egyedülálló a maga nemében.

A végfokok bemeneti DSP processzálásával pedig a komplett rendszer finomhangolása végezhető el rendkívül precízen: A bemeneti DSP szekciót úgy építették fel, hogy bármilyen méretű rendszer meghajtása kézben tartható legyen: itt is rendelkezésre állnak bemenetenként delay-modulok (propagation-delay kompenzálás), felül áteresztő szűrők (4-ed fokú meredekségig), 6 sávos parametrikus EQ. A bemeneti DSP shelving-EQ-i lehetővé teszik az array-EQ-zást is, mélytartományban két shelving EQ-t, magas tartományban pedig egy FIR (lineárfázisú) shelving EQ-t kapunk a rendszer hangolására. Ez utóbbit lehet használni pl. line-array rendszerek esetében az eltérő távolságra szóló szekciók EQ-zására (long-throw, mid-throw, short-throw) anélkül, hogy megbontanánk a rendszer által létrehozott koherens hullámfrontot.
Az M szériás végerősítők és ASC szériás DSP-k sokoldalúságát tovább bővíti az abszolút szabad routolás: minden Linea Research eszköz rendelkezik analóg vagy digitális bemenetekkel. Digitálisan AES3 jellel (széria) vagy Dante audio-n (opció) hajthatóak meg az eszközök. Az AES3 bemenetek automatikusan rá-lockolnak bármilyen mintavételi frekvenciájú digitális jelre 28kHz-től 108kHz-ig. A digitális bemenetek relatív gain-je az analógokhoz képest AES és Dante esetén is beállítható.

 

 

Minden DSP-ben kapunk két teljes értékű mátrixot is: szabadon választható ki, hogy melyik fizikai bemenet (analóg vagy digitális) melyik bemeneti DSP-re kerüljön, és szintén mi döntjük el, hogy a kimeneti DSP moduloknak – amik a végfok csatornákat hajtják meg – melyik bemeneti DSP legyen a forrása.
Nagyobb rendszerek összeállításánál ma már alapkövetelmény, de kisebb felszereléseknél is felmerül a felhasználóban, hogy a rendszer meghajtásáról gondoskodó processzort vagy végfokot távvezérelni/monitorozni tudja. A Linea Research erősítők és DSP-k Ethernet alapon monitorozhatók és vezérelhetők a gyártó honlapjáról letölthető Podware alkalmazással (jelenleg csak Windows platformon, PC vagy tablet). Közvetlenül csatlakoztathatók a PC-re, vagy pl. egy vezeték-nélküli router közbeiktatásával akár Wi-Fi-n keresztül is elérhetők az eszközök. A Podware alkalmazással a DSP-k bármely paramétere elérhető, továbbá folyamatosan monitorozható a hálózatra csatlakoztatott eszközpark státusza: követhető az erősítők áramfelvétele, tápfeszültség szintjei, a hőmérsékleti állapotuk, kimeneti oldalon pedig csatornánként kaphatunk információt a hangsugárzókba pumpált áramerősségről, a globális védelem státuszáról, de még arról is, hogy az egyes csatornákra kötött hangsugárzók impedanciája mekkora. Itt az is megadható, hogy mely tartományban mozoghat ez a terhelő-impedancia az egyes erősítőcsatornákon, és kábel vagy hangszóró problémák esetén hibaüzenettel figyelmeztet a rendszer a gondra.

A Linea Research DSP-k egyedülállóak a hangminőség tekintetében, de mint korábban már utaltam rá néhány egyedi fejlesztésű szolgáltatásukban is. Egyike ezeknek a speciális limiter modul a DSP-ben, melyet VX-Limiternek neveznek.

Ha hagyományos módon kívánjuk használni – egy adott sugárzó védelmére a rendszerben -, akkor is sokkal több beállítási lehetőséget kínál, mint bármely más eszköz limitere. Normál üzemmódban három különböző szempontot vehetünk figyelembe a hangszóróvédelem tökéletes beállításához:

 

A limiter másik egyedülálló szolgáltatása érhető el, ha átkapcsoljuk VX-módba. Ebben az üzemmódban egy két utas passzív hangváltóval szerelt hangdoboz vagy hangrendszer-elem védelme állítható be a lehető legprecízebben. Ebben az üzemmódban a DSP egy virtuális lineárfázisú crossovert helyez el a kimeneten és külön megadhatóak az egyes komponensek maximális teljesítményei, a védelmek időállandói pedig a virtuális crossover szerint alakulnak. Ily módon pl. egy 500W terhelhetőségű passzív kompaktládát úgy tudunk védelmekkel ellátni, mintha egy aktív 2 utas rendszert limitereznénk: külön védelmi küszöbszintek a mélysugárzóra és a középmagas driverre. Ennek nem csak a védelmek kialakításánál van nagy jelentősége, hanem hangzásban is megdöbbentő eredmények tapasztalhatók: egy szélessávú hangdobozt meghajtva, a mély-úton aktívvá váló limiterek nem kezdik el rángatni az egész frekvenciatartományt. A középmagas tartomány csak akkor kezd el csökkenni, ha ténylegesen túlterhelődnek a driverek. A rendszer által „virtuális utanként” gondosan beállított időállandóknak köszönhetően csak nagymértékű limitálási szinteknél kezd „összeborulni” a hangkép, és érezzük úgy, hogy elfogyott a felszerelés.

 

 

 

A Linea Researh DSP-k másik unikumát a crossoverek szűrőinél találhatjuk meg. A klasszikus szűrőtípusok már nem okoznak meglepetést (Bessel, Butterworth, Linkwitz-Riley szűrők akár 48dB/oktáv meredekséggel), de rögtön szemet szúrhat két kevésbé ismert, vagy inkább ismeretlen típus: Hardman és LIR szűrők. A Hardman szűrőkarakterisztikát 4-ed illetve 8-ad fokú verzióban használhatjuk – itt meredekségről nem beszélhetünk, mert ennek a szűrőtípusnak pont az a jellemzője, hogy a töréspont után fokozatosan egyre meredekebbé válik, ezzel jobb zárósávi csillapítást elérve, mint pl. egy Linkwitz szűrő.

Az igazi unikum viszont a LIR lineár-fázisú szűrő, melynek az amplitúdó karakterisztikája megegyezik egy 24db/oktáv meredekségű Linkwitz szűrőjével, de a fázismenete lineáris (konstans késleltetése van, frekvencia-függetlenül). Ezzel a szűrővel megvalósítható az a keresztváltó, ahol az egyes frekvenciatartományok (mély/magas) fáziseltérése nulla egymáshoz képest az egész váltási tartományban. Ennek eredménye a két hangszóróból érkező hang tökéletes összegződése. A LIR crossoverek futási ideje konstans, így a fázis-torzítás kiküszöbölhető a rendszerből, mely sokkal egyenletesebb iránykarakterisztikát eredményez a rendszeren. Természetesen ez is, mint minden lineár-fázisú szűrő késleltetést visz a rendszerbe – a fizika törvényei megkívánják ezt – mely a frekvencia csökkentésével nő. Ezért célszerű a nagyon alacsony frekvenciás szűrőknél (pl. 100Hz alatti felül-áteresztő szűrő) valamilyen hagyományos szűrőtípust (pl. Linkwitz) használni.

Minden igényt kielégítő DSP processzálás, néhány csatornányi kiváló hangú és elképesztő teljesítményű végfokkal házasítva, mindez egy 2U magas, 12kg tömegű impozáns házikóba rejtve – ez a Linea Research M szériája.

Joggal felmerülhet bárkiben: jó, de mégis mennyibe kerül?

Csak tanult kollégámat tudom idézni: ezek az erősítők nem drágák, csak sok pénzbe kerülnek. Drága az, ami nem éri meg az árát, de egy Linea Research erősítő vagy rendszer-DSP jobb hangminőséget kínál alacsonyabb áron, mint ma bármely konkurense ebben a piaci szegmensben. (Aktuális árlista letölthető innen: http://audmax.hu/arlistak)

Természetesen puding próbája az evés: szerencsére az Audmax Kft.-nél több M-szériás végfok illetve ASC és LSC rendszerprocesszor várja a árgus tekinteteket és a kíváncsi füleket, csak az nem ismerkedhet meg velük, aki nem akar!

 

Kovács Dénes
Okl. Villamosmérnök
Audmax Kft.

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020