Audio-Technica 5000-es széria

Audio-Technica 5000-es széria

RSS   AUDMAX   2019-06-28 23:11   2019-07-12 14:22

 

 

„A professzionális turnék, stadionok, koncerttermek és bármilyen igényes produkció számára fejlesztett 5000-es széria maximális hangtisztaságot és kifogástalan teljesítményt kínál broadcasterek és előadók számára világszerte.”

 

 

A hangzásról:

Az 5000-es széria a kiemelkedő hangminőségéről ismert, mely részben a benne található dual-kompandernek köszönhető, ami hasonlóképp működik, mint egy kétutas aktív hangfalrendszer. A mély és közép-magas frekvenciák feldolgozása külön történik, ezzel egy kimondottan természetes hangzást eredményezve. Ha a közeltéri hatás zavarná a mély tartományt, a közép és magas frekvenciákat akkor sem befolyásolja, valamint igencsak körültekintően lett kialakítva a magas tartomány frekvenciagörbéjének esése, a hangszín megóvása érdekében. Összességében megmaradt az eredeti 5000-es széria hangminősége, továbbá kiszélesedett a frekvenciamenet a mély tartományban, melynek köszönhetően egy szuper mély spektrum jött létre az igazán ütős basszusgitár, és bármilyen mély tónusú hangzás átvitele érdekében.

A hangolásról és sávszélességről:

Az utóbbi években a rádiófrekvenciás (RF) tartományok -amiket vezetéknélküli mikrofonokhoz használunk- drasztikus változásokon mentek keresztül. Első körben letiltottak minket a 800 MHz-es tartományról, amiben csak egy kis rést hagytak mentsvárnak, aztán a digitális TV adások UHF rengetegében kellett megtalálnunk a kiskapukat, annak tudatában, hogy hamarosan a 700MHz-es sávot is hamarosan elveszítjük. Az új 5000 szériás Audio-Technica vezetéknélküli rendszer nem kevesebb, mint 230 MHz!! sávszélességet biztosít, ami lényegében a teljes szabadon használható UHF tartomány. Az adók két sávra vannak bontva, melyek 120MHz szélesek (átfedéssel), így a két csatornás 230MHz sávszélességű vevővel és két különböző sávban lévő adóval a teljes rendszer használható lesz bármilyen engedélyezett frekvencián.

Az adókról:

A 3000-es széria kéziadójához hasonlóan az 5000-es szériának is cserélhető a kapszulája. A szabvány csatlakozónak köszönhetően, sokféle mikrofonfej közül választhatunk, mint az Audio-Technica Artist és Artist Elite szériáinak legjobb mikrofonkapszulái (ATM510, ATM710, AE4100, AE6100, AE3300, AE5400). Mindkét adó -zsebadó és kéziadó- fémházzal készültek, és az új cH szabványú mikrofoncsatlakozónak köszönhetően megszületett a brand (és a produkciós, valamint könnyűzenei felhasználásban alkalmazott eszközök) történelmének eddigi legkisebb zsebadóját. Továbbá mindkét adón található egy multifunkciós gomb, ami a készülékek külsején van elhelyezve. Az apró nyomógomb egyszeri megnyomásra felkapcsolja az OLED kijelző világítását, így könnyen leolvashatók a paraméterek, anélkül, hogy le kellene vennünk a nyélborítást, vagy ki kellene nyitnunk a takarólemezt, a funkciógombok eléréséhez. Azonban mi történik, ha nyomva tartjuk azt a gombot? Egy előre beprogramozott funkciót tudunk aktiválni, vagy deaktiválni, ami lehet MUTE vagy akár tartalékfrekvencia!! is. Ez utóbbi kifejezetten hasznos, hiszen a hangolás során szinkronizálni tudunk egy fő és egy tartalék frekvenciát is, így bármilyen rádiófrekvenciás zavar esetén, éles helyzetben a felhasználó csak nyomva tartja a multifunkciós gombot, és a rendszer átáll a másodlagosan megadott hangolási értékre ~5 másodpercen belül anélkül, hogy a vevőnél kelljen bajlódni az újrahangolással, ezzel értékes időt spórolva.

 

 

Analóg átvitel, digitális terjedelem:

Miért még mindig analóg? A jövő rendszerei nem digitálisak? Amíg a zenészek hangszereket használnak, a fülünk pedig szintén analóg elven működik, mindig lesz létjogosultsága az analóg jelátvitelű rendszereknek is. Dióhéjban, a digitális vezetéknélküli átvitel nem igényel kompresszálást az audio jelben, viszont a digitalizálás közben sok információ elvész, és jelentős késéssel is jár ez a folyamat. Az 5000-es széria analóg jelátvitelt használ, ami elhanyagolható mértékű (nanoszekundum, de maximum mikroszekundum nagyságrendben mérhető) jelfeldolgozási késéssel jár. Ezen felül a még tisztább és információgazdagabb hangzás érdekében található meg a jelfeldolgozási láncban a dual-kompander, ami a mély- és magastartományt szeparáltan kezelni, ezzel kompenzálva, az analóg rendszer határait.

A jelenlegi AEW szériához hasonlóan az új 5000-es széria is rendelkezik network csatlakozással, így monitorozhatjuk eszközeinket, és beállíthatjuk a paramétereket egyetlen helyről, például az Audio-Technica Wireless Manager szoftver segítségével, ami többek között offline és online frekvenciaterv készítésére is alkalmas. Amennyiben DANTE hálózatba szeretnénk illeszteni vezetéknélküli rendszerünket, nincs más dolgunk, mint a DANTE változatot választani.

Érdemes kipróbálni, hogy mit tud nyújtani egy modern analóg rendszer, a digitális korban.

 

http://www.audmax.hu

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020