AT5045 High-End hangszermikrofon

AT5045 High-End hangszermikrofon

RSS   AUDMAX   2015-08-25 09:22   2015-10-01 12:38

 

 

Az AT5045 egy kézzel gyártott, nagymembrános, karcsúsított formájú, merőleges tengelyű hangszermikrofon, fix kardioid iránykarakterisztikával. Különlegessége a négyszögletes membrán. Az AT5045 egy hosszúkás téglalap alakú membránnal rendelkezik. A keskeny forma ne tévesszen meg senkit – a membrán felülete nagyobb, mint egy átlagos nagymembrános stúdiómikrofoné.

Audio-Technica AT5045 hangszermikrofon

A geekek számára: az 1”-os membrán felülete 506 mm2, míg az AT5045 téglalap alakú membránjáé 14.9 mm x 37.5 mm = 559 mm2. A hatásos felület ettől kisebb, az AT5045-é 415.2 mm2, míg egy 1”-os körlap alakú membrános mikrofoné (pl. AT4050) 360 mm2.

Álljunk meg itt egy szóra. A stúdiókban azért (is) használnak nagymembrános mikrofonokat, mert minél nagyobb a membrán mérete, annál alacsonyabb saját zaj érhető el. A membrán mérete viszont nem növelhető tetszés szerint, mert a méret növelésével növekszik a tehetetlen tömeg is: ellustul a membrán, és a kis energiájú, gyors változásokat, tipikusan a részletgazdag magas-tartományt nem tudja átvinni.

Az Audio-Technica 50-es sorozata erre a problémára kínál elegáns megoldást. Téglalap alakú membránnal megvalósítható az 1”-os stúdiómikrofonokénál nagyobb membránfelület (=kisebb zaj) úgy, hogy közben nem kell feláldozni a magas-hang átvitelt.

Audio-Technica AT5045 hangszermikrofon

Néhány nyers adat: a mikrofon 149 dB SPL maximális hangnyomást képes kezelni, miközben a saját zaja összesen 8 dB SPL. Ezzel a dinamika átfogása 141dB! Az AT5045-öt az Audio-Technica hangszermikrofonként ajánlja dob overhead-nek, akusztikus gitárra, vonós hangszerekhez és bármilyen hangszerhez, amivel dinamikus és részletgazdag hangzást szeretnénk elérni.

Az 50-es széria zászlóshajójához, az AT5040 négymembrános stúdiómikrofonhoz hasonlóan az AT5045 is a ’Pure Sound’ koncepció jegyében született. Kézzel készítik az Audio-Technica japán gyárában, válogatott diszkrét komponensekből. A 2 mikron vékony, arannyal gőzölt membránt még a gyárban bejáratják, hogy az optimális rugalmassági értékekkel érkezzen, és szolgáljon hosszú évekig.

A jelútba egyetlen olyan elektronikai komponens sem kerül, ami bármennyit ronthatna a minőségen. Így a mikrofonon ne keressünk se mélyvágó, se csillapító kapcsolókat.

Az AT5045 szólóban vagy párban kapható, elegáns kemény tokban, amiben benne van a mellékelt mikrofonkengyel, és további hely van az opcionális izolációs kengyel számára is.

Az AT5045 mikrofont az Audmax Kft publikus elérhetőségein (www.audmax.hu) lehet tesztelésre előjegyezni.

Zöld Zsolt

A cikk megjelent a Music Média magazinban.

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020