Apa zongorát vesz

Apa zongorát vesz

RSS   AUDMAX   2016-09-16 15:40   2016-09-16 15:41

 

 

Minden rendes családban eljön az az idő, amikor a gyerek zenetanulása prioritássá érik. A milyenhangszertválasszak??? dilemma kézenfekvő megoldása a zongora. Apa elindul zongorát venni…

 

 

Gondos szülő mégannyira kevés zenei alapképzettséggel is szeretné a legjobb döntést meghozni, ezért alaposan tájékozódik. Honnan is lehetne hozzáértőbb véleményt kapni, mint a gyermek zongoratanárnőjétől! Amálka néni megfellebezhetetlen kinyilatkoztatása szerint, csakis akusztikus zongora jöhet számításba, csak annak megfelelő a billentése, nehogy már a kezdetekkor elrontsa azt a gyereket! Lelki szemeim előtt lezajlott az a különös, és a valóságban talán soha meg nem történő képsorozat, amiben gyermekem anyja kiüríti a nappalit a zongorának csinálva megfelelő méretű helyet. Ha kedves Amálka néni ismerné a nejemet, a fenti mondatot még viccből sem ejtené ki a száján a várható verbális és fizikai válaszreakciók miatt, ezért tömören csak annyit mondtam: nem fér el. Amálka néni (Miért hívnak minden zongora tanárnőt így???) szeméből mély megvetés tükröződött: még egy felelőtlen szülő, aki már most, az első hang leütése előtt elfuserálta gyermeke fényes zenei karrierjét. Na jó, legyen pianino. A pianino mérete ugyan jóval kisebb egy hangverseny zongoráénál, azonban a mi lakásunkban így is indokolatlanul nagy helyet foglalna.

Félve tettem fel a kérdést: esetleg egy digitális? Bár ne tettem volna! Bár ne! Amálka néni arca vérvörös lett, és ezt az égő színt félelmetessé torzította a békeidőben is megkérdőjelezhető arcfestése, miközben hátborzongató hangon közölte: soha! Amíg én itt zongorát tanítok, nem nyúl a gyerek a digitálishoz! Megfélemlítve, rettegve hátráltam ki a zeneteremből, miközben Amálka néni ujjaival keresztet formálva tartotta távol a sátánt. Bár ez utóbbira nem mernék megesküdni, annyira hatása alá kerültem a jelenetnek, de azt még hallottam távozóban: „És meg ne próbálják titokban digitálison gyakoroltatni, mert úgyis észreveszem!!!”

Erős lelki felindultságomat az otthoni három sör sem enyhítette (pálinkát kellett volna…), miközben sokadszor próbáltam szavakba önteni a szavakba önthetetlent. Feleségem pragmatikus asszony: Kell lenni valami megoldásnak! Így hát modern ember legjobb barátja a Gugli…

Ha merültél már bele egy fórum valamely témájába, jól tudod, hogy onnan választ nem remélhetsz. Mindig a leghülyébb a leghangosabb, és sajnos a legokosabb adja fel legkorábban a meddő vitatkozást. Sikerült néhány fontos szakmai kulcsszót leszűrnöm, mint például a polifónia, billentés, hangminta jelentsenek ezek bármit is, és még egy, amit én is értek, 88 billentyű van egy rendes digit zongorán. Nyakamba vettem a várost, hangszerboltból hangszerboltba, miközben fejemben gátakat törve át a beletáplált információáradat vad zsongással borította el az agyamat. Rezignáltam tértem be a következő helyre, minden érzékszervemmel erős tagadásra készülve a bénító adathalmazok ellen, mikor az eladó empátiája egy villanás alatt visszazökkentett a valóságba: Gyereknek lesz kezdőzongora? KORG B1! Nem mondok adatokat, azt majd megnézi a neten! (Itt a keretes részben található!)

 

 

Miért jó a gyereknek? Tökéletes zongorabillentés, kiváló kezdő és tanulózongora.
Miért jó a feleségének? Keskeny, alig foglal helyet, belesimul a szobába. Van fehérben is.
Miért jó a szomszédoknak? Lehet fejhallgatóval is használni. Csak az első tíz év nehéz e nélkül!

Miért jó önnek? Olcsó! Biztos, hogy két év múlva is zongorázni fog?

Persze, ha kiderül, hogy eszeveszetten nagy tehetség, majd vesz egy komolyabbat. Akkor biztosan nem kidobott pénz. Mit mondjak meggyőzött. De ott lebegett még felettem Amálka néni fenyegetése: úgyis észreveszem, ha digitálison gyakorol! A feloldozást lányom barátnőjének apja adta: Amálka nénihez jár a gyerek? A nagyobbik nálunk is hat éve. Ha kérdezi, mondja azt, hogy pianinotok van.

Soha nem vette még észre, hogy digitális zongorán gyakorol…
Hermann János
http://audmax.hu


 

 

A KORG B1 Digital Piano kompakt, jó ár-érték arányt képviselő digitális zongora, amely számtalan felsőkategóriás hangszerekre jellemző tulajdonsággal is rendelkezik. A KORG B1 részletgazdag sampling technológiát használ, hogy tökéletesen reprodukálja az akusztikus zongorák gazdag, természetes hangját, és teszi mindezt egy digitális keyboard funkcióival kibővítve. A sampling technológia folyamatos fejlődése és a lényegesen több memória jelenléte miatt a KORG B1 Digital Piano sokkal pontosabban, autentikusabban és kifejezőbben képes visszaadni az akusztikus hangszerek hangját.

A hang választékon és kivételes audió képességein túl a B1 úgy viselkedik, mint egy igazi akusztikus zongora, pontosan emulálja a húr rezgéseket, a tompított húrok rezonanciáját, vagyis akusztikus zongora érzetét kelti. Amellett, hogy akusztikus zongoraként használható – 3 féle akusztikus hangszínnel – a B1-gyel két kiváló minőségű elektromos zongora, két orgona és egy csembaló hangszínt is kapunk.

Az elegáns formatervezésű B1 a 8 digitálisan mintavételezett hangszín mellett beépített, MFB Servo technológián alapuló sztereó rendszert, fedélzeti zengetőt és kórus effektet, valamint 88 billentyűs Natural Weighted kalapács mechanikás billentyűzetet kínál. Az utóbbinak a lényege – hogy az akusztikus zongorákhoz hasonlóan – a mélyebb fekvésekben kicsit nehezebb a billentése a hangszernek, mint a felső oktávoknál. A billentyűzet érzékenysége az előadó játékstílusához állítható. Az MFB Servo technológia által vezérelt két szélessávú és egy passzív hangsugárzó torzításmentes, gyönyörű mélydús hangzást eredményez.

Külön érdekessége a B1-nek a Partner Mode, amikor a zongorát gyakorlatilag két egymás melletti billentyűzetre osztjuk, melyek ugyanabban a hangmagasságban szólnak. Így tanár és tanítvány, vagy szülő és gyerek egyszerre tudja ugyanazt a részt játszani, ami nagyszerű segítség lehet nehezebb darabok tanulásánál.

A KORG B1 elérhető egy állványt tartalmazó verzióban és opcionálisan 3 pedálos lábpedál egység is vásárolható hozzá.

 

 

Specifikáció:

Billentyűzet: 88 billentyűs (A0–C8), NH (Natural Weighted) kalapácsmechanikás
Billentés érzékenység: könnyű, normál, nehéz
Hangolási tartomány: 427,5 Hz-től 452 Hz-ig (.05 Hz-es lépésekben)
Transzponálási tartomány: -6 és +5 félhang
Hanggenerátor: sztereó PCM
Polifónia: 120 hang
Hangminták: 8 (3 akusztikus zongora, 2 elektromos zongora, csembaló, 2 orgona)
Effektek: zengető, kórus
Demo számok: 8 db
Metronóm: hangerőszabályzós, tempó tartomány 40–120 BPM, ütem fajták: 2/4, 3/4, 4/4, 5/4, 4/6
Csatlakozások: fejhallgató- és vonalkimenet, pedál
Erősítő teljesítménye: 2 x 9 Watt
Hangszórók: 2 db ovális (100 mm x 50 mm) + 1 db passzív sugárzó
Tápellátás: DC 12 V, AC adapter tartozék
Teljesítmény felvétel: 3 W
Méretek: 1312 mm x 336 mm x 117 mm (szélesség x mélység x magasság) állvány nélkül
Súly: 11,8 kg, állvány nélkül
Tartozékok: zengető (sustain) pedál, AC adapter, kottatartó
Opcionális tartozék: STB1-BK/WH (fekete/fehér) hangszerállvány, 3 pedálos egység (PU-2)

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020