Akció! - Reakció!

Akció! - Reakció!

RSS   AUDMAX   2020-01-26 19:27

 

 

A 2018-as NAMM show-n (National Association of Music Merchants) az Audio-Technica bemutatta a 3000-es vezeték nélküli sorozatának régóta várt, 4. generációját.
A teljesen újragondolt külső és belső felépítés olyan újdonságokat hozott a szériának, mint a multifunkciós gomb az - immáron - fémházas adókon, a 60 Mhz-es sávszélességű hangolhatósági tartomány, és nem utolsó sorban a cserélhető kapszulás kéziadók. Ez utóbbinál fontos kiemelni, hogy az ipari szabványos csatlakozónak köszönhetően ízlésünknek, vagy az adott szituációnak megfelelő kapszulát tudunk használni, mely akár más gyártók terméke is lehet, ám az Audio-Technica háromféle dinamikus, és háromféle kondenzátor mikrofonkapszulát kínál, az olcsóbbaktól egészen a stúdiókategóriákig.

 

 

Talán az egyik leghasznosabb, egyedülálló, a termékben található innováció mégis a tartalékfrekvencia, melynek vezérlését a multifunkciós gomb programozásával érhetjük el. A vivőfrekvencia beállítása során két frekvenciaérték is megadható, mely a multifunkciós gomb megnyomásával egy hihetetlenül gyors, és egyszerű „menekülési” megoldást kínál, melynek segítségével bármilyen rádiófrekvenciás interferencia bekövetkeztekor azonnal, akár a színpadon is át tudunk váltani a tartalékfrekvenciára. Nem kell mást tennünk (a korábban elvégzett megfelelő beállításokon kívül), minthogy gond esetén megnyomjuk az adón található MB (multifunction button) gombot, és a pilot jelen keresztül azonnal elindul a parancssor az adó és vevő között, melynek következtében ~ 5-7 másodpercen belül átáll a rendszer a tartalékfrekvenciára.
 
A hosszú várakozást követően a 3000-es széria 4. generációja elindult a nagyvilág piacának felfelé ívelő pályáján, de az elégedettség mellett felmerült egy kérdés a felhasználóktól: „Miért nem tudjuk online monitorozni, és beállítani a rendszert?”
Habár túl nagy fejtörést nem okoz akár egy nagyobb rendszer összeállítása sem enélkül a funkció nélkül, de valóban megkönnyítené az életet, ha mondjuk egy laptopról tudnánk figyelni, hogy mi is történik a szabad szemmel nem látható UHF térben. Az 5000-es széria, az Audio-Technica vezeték nélküli „zászlóshajója” már elérhető DANTE csatlakozóval ellátott változatban is, mellyel ez a fajta kényelem rendelkezésünkre áll, így több se kellett az Audio-Technica mérnökeinek, és egy év alatt a 3000-es szériának is megadták ezt a lehetőséget.

 

 

A 2019-es NAMM show-n bemutatták ugyanis a széria vevőegységének hálózati csatlakozóval ellátott változatát (ATW-R3210N). Az eszköz hátulján található RJ45-ös csatlakozó segítségével, egy routeren keresztül online, vagy offline is paraméterezhetjük, beállíthatjuk a rendszerünkben lévő eszközeinket, ami akár 40 csatorna/sáv is lehet. Az Audio-Technica saját Wireless Manager szoftverének köszönhetően egy helyen tudjuk megtervezni (a helyszín adottságait figyelembe véve) a frekvenciakiosztást, felprogramozni a vevőegységeket (frekvencia, név, tartalékfrekvencia, squelch, stb..), és valós idejű megfigyelést tesz lehetővé, hogy a rádiófrekvenciás térben történő esetleges változásokra azonnal reagálni tudjunk.

 


A gyártó nem zárja be kapuit saját brandjének határainál, mint azt a mikrofonkapszulák esetében is láthatjuk, ugyanis egy több rendszerből álló produkció esetén a Wireless Manager szoftverbe más gyártók eszközeit (mint a Shure, Sennheiser, AKG, stb.) is beállíthatjuk és konfigurálhatjuk egyidőben, saját Audio-Technica rendszerünkkel. Itt is megmutatkozik, hogy a japán márka minél több lehetőséget próbál nyújtani, még akkor is, ha ez túlmutat saját termékein.

Hunyad Attila

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020