A soha el nem törő fülmonitor kábel legendája

A soha el nem törő fülmonitor kábel legendája

RSS   AUDMAX   2016-08-03 13:33

 

 

A fülmonitorok és fülbe dugható fülhallgatók – hivatalos elnevezéssel: hallójárati fülhallgatók –   rákfenéje nem a hangzás, nem a tökéletes izoláció, még csak nem is a kényelmes, de stabil viselet, hanem a könnyen szakadó kábel. Ezek a fülbe rakható biszbaszok nem szeretik a mostoha bánásmódot. Nem szeretik, ha rajtuk himbáljuk a vezetéknélküli szett vevőegységét, nem szeretik, ha zsebbe gyűrjük, és nem szeretik, ha a kábel megtörik.

 

 

A japán Audio-Technica sokáig nem rendelkezett dedikált fülmonitorral, bár némi kompromisszummal sok típus alkalmas volt rá. Az idei NAMM Show-ra azonban mindjárt egy egész fülmonitor családdal támadt be a piacra. A nagy amerikai konkurens három klasszikus darabjával száll ringbe, egyelőre érintetlenül hagyva a prémium kategóriát. Az ATH-E sorozat megérkezett.

Az Audio-Technica a bevált receptet követte. Rendelkeznek egy kimagasló stúdió monitor fejhallgató családdal, az Mx sorozattal, ami vitathatatlan megbecsülésnek örvend a zenészek és hangmérnökök körében kiegyensúlyozott hangja és magas hangminősége miatt. Ezt a hangzást ültették át a fülmonitor család meghajtóiba, kiterjesztett frekvencia tartománnyal és remek impulzusválasszal a pontos és részletező hangzás érdekében. A bevezetőben említett négyes követelmény első eleme kipipálva.

Fülmonitor használatánál mindig harcban áll a tökéletes izoláció és a kényelem. A hallás védelme érdekében nagyon fontos a külső audió tér leválasztása. Minél kevésbé jut a fülbe a külső színpadi hangzavar, annál kevésbé kell torkoztatni a fülünkben lévő drivert, annál később süketülünk meg… A tökéletes izoláció fontos előfeltétele a tökéletes hangzásnak is. Ami azonban jól szigetel, az legtöbbször kényelmetlen. Ami kényelmetlen, abban pedig kellemetlen dolgozni. A rossz komfortérzet pedig negatívan hat a produkcióra is. És a fülformák, hallójáratok különbözőségéről még nem is beszéltem… Az Audio-Technica négy különböző méretű (XS / S / M / L), cserélhető szilikon formát kínál, megspékelve egy speciális habból készült közepes méretű Comply™ T500 nevű haranggal. Mindenki megtalálja a saját füle számára legjobb megoldást. A második követelmény kipipálva.

 

 

Bár az izoláló szilikon vagy hab füldugók rugalmasan illeszkednek a hallójáratba, ezáltal biztos tartást adva a fülmonitornak, sok esetben a heves és mozgalmas színpadi jelenlét miatt további rögzítés ajánlott. Az Audio-Technica a fülmonitor kimenetére egy ún. memória kábelt szerelt, amit hurokként a fülkagyló köré tekerve atombiztos rögzítést kapunk. Jöhet akár a legvadabb headbangelés, vagy hátraszaltó, a monitor marad. Harmadik követelmény kipipálva.

Nem maradt más hátra, mint „A soha el nem törő fülmonitor kábel legendája” Nem törik, nem szakad a kábel? Mondom, hogy csak legenda. Minden kábel eltörik, elszakad egyszer, főleg, ha mostohán bánunk vele. Az a nem mindegy, hogy ez mikor következik be, és hogyan. Az Audio-Technica a fülmonitor család hosszú élettartamú kábelezéséhez nem csak egy speciális koaxiális kábelt fejlesztett, hanem egy A2DC (audio levehető koaxiális) csatlakozót is, ami közvetlenül a fülmonitor meghajtójának bemenetére került. Ha törik is a kábel, könnyedén cserélhető egy újra, a „dobhatom ki az egész fülest” para helyett. A monitorkábel 1,6m hosszú, a végén aranyozott 3,5 mm-es (1/8") sztereó mini pipa jackkel, egy hozzávaló 6,3 mm-es ( 1/4 ") adapterrel. Negyedik követelmény kipipálva.

 

 

A három különböző kapszula (E40, E50 és E70) három különböző hangzást kínál az emelkedő számsorrendnek megfelelő hangminőséggel és természetesen ennek megfelelő árral. A kapszulák tömege szinte elenyésző, mindössze 10gramm (E40), 9 gramm (E50, E70) (kábel nélkül), impedanciájuk 12ohm (E40), 44ohm (E50), 39ohm (E70), frekvencia átvitelük 20-20kHz (E40), 20-18kHz (E50), 20-19kHz (E70), érzékenységük 107dB/1mW (E40, E50), 109dB/1mW (E70).

Az ATH-E40, a „legkisebb” modell egy technikai csemegét is tartogat: az ún. „Dual Phase Push-Pull” meghajtó elrendezést, amit a jóval drágább CKR9 és CKR10-ből ismerhetünk, és innen már tudjuk, hogy elképesztő basszus dinamikát eredményez. Az E50 meghajtója „Balanced Armature” rendszerű, ami egy rendkívül kompakt, nagy érzékenységű és könnyen meghajtható átalakító. Az E70, a sorozat zászlóshajója pedig már háromutas rendszerű, azaz oldalanként három ilyen mikrohangszórót tartalmaz.

©Hermann János

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020