A kutyák királyai Váúúúú - VOX V864-HW és V847-C wah pedálok

A kutyák királyai Váúúúú - VOX V864-HW és V847-C wah pedálok

RSS   AUDMAX   2020-09-23 23:21   2020-09-26 12:38

 

 

Már az 50-es évekből maradtak fenn olyan felvételek, amin wah pedál-szerű hangzás hallható (például Chet Atkins „Slinkey” című dala), azonban az első igazi wah pedál a 60-as évek második felében jött létre, méghozzá egy véletlennek köszönhetően. Akkoriban az angol Vox erősítők amerikai disztribúcióját a Thomas Organ Company látta el, akik nem csupán terjesztőként működtek, de az amerikai piacra kerülő Vox cuccok gyártását is ők végeztét. A fejlesztések egyik célja az olcsóbb erősítők előállítása volt, így elkezdtek kísérletezni a drága csöves erősítők tranzisztorossá alakításának lehetőségén. Ennek kapcsán jött létre az a tranzisztoros MRB (mid-range boost) hangszín áramkör, amit tekergetve izgalmas, új hangzást értek el – azután ezt az MRB áramkört helyezték el egy Vox Continental orgona hangerőpedáljában és így jött létre az első wah pedál.

 


Ebből történetből is látszik, hogy a Vox cég gyakorlatilag úttörő szerepet játszott a wah pedál létrejöttében és ezáltal új inspirációkkal szolgált a kor legnagyobb gitárosai számára, forradalmi új hangzásokat hozva létre a rockzenében. Gondoljunk csak arra, micsoda hatása volt - és van a mai napig -, amikor 1969-ben a woodstocki fesztiválon Jimi Hendrix elkezdte nyomni a Voodo Chile-t! Na ott az eredeti Vox V846 wah pedált használta. Jee? Jee!

 


A Vox wah pedálok története és sikere azóta is töretlen és ebben minden bizonnyal benne van az is, hogy a cég folyamatosan fejleszt és jön ki újdonságokkal, vagy éppen régi klasszikusokat idéz meg új köntösben.
Az egyik ilyen újdonság volt a Vox V846-HW 2012-es megjelenése, mely az eredeti Vox V864 wah újjászületése. A V846-HW egy igazi prémium pedál, egyáltalán nincs benne nyomtatott áramkör, a panel teljes egészében kézi vezetékezéssel készült (hand wired), ami precíz kézimunka eredménye és biztosítja az ideális és hatékony jelvezetést. A kézi huzalozás mellett, az összes alkatrész, beleértve az induktort, az ellenállásokat, a kondenzátort és a potenciométert is gondosan válogatott prémium alkatrészek. 

 

 

De tekintsük át ezt egy picit részletesebben is. Minden Vox wah pedál lelke az induktor. A V846-HW-ben egy speciálisan hangolt, vintage Halo-típusú induktor található, mely tökéletesen képes reprodukálni az eredeti V864 wah hangját. A poti egy eredeti VOX potenciométer, mely kiválóan reagál és rendkívül strapabíró. A pedálban található szénréteg ellenállások Japánban készülnek és jellemző rájuk az extrém alacsony zajszint és a természetes, „színezetlen” hangzás. A kondenzátorok szintén kiváló minőségű poliészter film kondik. A lábkapcsoló minőségére garancia a gyártó, a Carling Technologies, ez a kapcsoló nem csak strapabíró, hanem rálépni, működtetni is jó érzés. Továbbá a mai naturista gitárosok igényeinek megfelelő a V846-HW true-bypass áramkörrel készült.

 


A 2020-as NAMM Shown debütált a VOX egy másik prémium kategóriás wah pedállal, a V847-C-vel, melyet az egyik leghíresebb japán gitárossal, Char-ral közösen fejlesztett a Vox cég. Char (eredeti nevén Hisato Takenaka) egyébként olyan a japánoknak, mint nekünk Tátrai Tibusz - vagyis egy igazi legenda. A V847-C már első ránézésre is egy elképesztően gyönyörű pedál és tovább szemlélve, a vizuális élmény csak fokozódik, mikor megpillantjuk az előlapján és az alján található tradicionális japán grafikákat – igazán kifinomult munka! Éppen úgy, mint a hangja. Több dolgon is változtattak az eredeti V-847-hez képest. A Char változatban módosítottak a frekvencia spektrum szélességén, nagyobb hangsúlyt fektetve a mély tartományra. Az áramkörön is változtattak, kissé megtolva a Gain-t, valamint a wah Q-értékét (ez a csúcsfrekvencia szélessége) is úgy lőtték be, hogy a mélyebb tartományban harapjon. Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően a V847-C hangja rendkívül vastag, meleg, ugyanakkor nagyot „harap”, ha új akarjuk, ennek köszönhetően még a mai modernebb rockzenékben is kiválóan megállja a helyét. További hardveres újításnak számít még a true-bypass kapcsoló és a megújult, kiváló és stabil ki/bekapcsolás érzetet biztosító gumitalpak is. A V847-C Japánban készül és bátran állíthatjuk, hogy mind külsőjében, mind hangjában egy igazi kifinomult mestermű!

 


Ha pedig össze kéne hasonlítanunk a két VOX „csúcsvaut”, a fő különbség a kettő között a karakterisztika. Míg a V846-HW a „klasszikus” Vox frekvencia-tartományban dolgozik és a pedál előretolásával hozza azokat a tipikus Vox-os csípős, harapós magasokat, addig a V847-C inkább a mélyebb tartományban harapdál, viszont ott nagyon konkrétan szól és ez utóbbinak kicsit nagyobb a Gain-je is. A V846-HW egy igazi retro pedál – ami még abban is megnyilvánul, hogy csak 9V-os elemről működik és nincs is rajta hálózati adapter aljzat -, míg a V847-C egy modernebb hangzású pedál, de mindvégig ott érezhetjük benne a Vox örökséget.

 

 

Hajdu Zoltán

 

 

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020