A kevesebb, több...

A kevesebb, több...

RSS   AUDMAX   2017-05-11 12:00

 

 

Manapság se szeri, se száma a letölthető/megvásárolható VSTi-knek, melyek amellett, hogy kiválóan használhatók és jól szólnak, sajnos nagyon el tudják vinni az erdőbe az egyszeri home-producert. Mindenki által ismert tény, hogy a dalszerzők sokasága, nem megvásárolja ezeket a szoftverhangszereket, hanem nemes egyszerűséggel letölti őket.

 

 

Nagyon jól hangzik, hogy (majdnem) ingyen van, válogatás nélkül ömlik a plug-in az "internetből", amit válogatás nélkül telepítünk is. Sajnos én is beleestem ebbe a hibába - hiába is tagadnám -, de hamar beláttam, hogy a kreatív folyamatokat ez inkább hátráltatja, mint elősegíti. Nézzük is, hogy milyen hátrányai vannak a dolognak.
Először is, akármelyik VSTi-t telepítjük, egy tonna preset áll a rendelkezésünkre. Elkezdjük őket átnyálazni, anélkül hogy megismernénk a hangszer működését, kiismernénk azt. Aztán előveszünk egy másikat, aztán megint egy másikat. A vége az, hogy nem alakul ki a jellemző hangzás, és így rosszabb esetben a saját stílusunk sem. A számítógépes zenélés előtt komoly feladat volt a hangszínek beszerzése, illetve kreálása. Volt az embernek pár szintije, abból kellett építkeznie. Ez adta meg az illető hangzásvilágát, egyedi stílusát. A lényeg, át kellett gondolni mindent.

Ha képesek vagyunk rá, hogy elengedjük ezt a dömpinget, akkor jó eséllyel ráérzünk, hogy nem kell ahhoz 30 sáv, hogy egy jól működő, energikus tánczenét kreáljunk. Ha olyan hangszerekkel, szép magyarosan mondva, "célhardverekkel" dolgozunk, amelyek kevesebbet tudnak, de az jól csinálják, akkor hamarabb célt érünk, és hangzásunk is erőteljesebb lehet.

A következő videóban mindössze 5 sáv dolgozik, ezeket lejjebb ki is fejtem sorban, némi magyarázattal:

 

 

 

1.,Lábdob: KORG Volca Kick
Azt tudja, ami a neve, nem árul zsákbamacskát. Átütően szól, kiválóan dolgozik együtt a basszussal.

2., Basszus: KORG Monologue
A KORG legújabb monofón szintije, beépített szekvenszerrel.

3., Harmónia: Ableton Live/EP Faceplant
Az Ableton beépített elektromos zongorája, kiválóan használható sok stílusban.

4., Perkusszív: Ableton Live/Loop
Egyszerű, gyári hangkészletben szintén szereplő perkusszív loop.

5., Dallam: KORG Gadget (iPad App)
Kedvenc app-om, komplex zenék is kreálhatók vele, itt jelen esetben egy skálához igazított hangszínt játszottam be róla.

+1., Keverés: Allen&Heath Xone:DB4
A videó hangját élőben, egy sztereó sávra rögzítettük a keverő kimenetéről, semmilyen utómunkát és utólagos keverést nem tartalmaz. Minden amit hallunk, ott helyben történik!

Persze tisztába vagyok vele, hogy ez a jó másfél perc nem fogja megváltani a világot. Zeneileg nyilván nem üti meg azt a szintet, hogy évtizedek múlva is emlékezzen rá bárki, ellenben a fenti gondolatkörhöz elégséges bemutató ábrának tűnt.
Ettől függetlenül, szeretnék köszönetet mondani Unger Gergőnek (vágás) és Kányási Istvánnak (rögzítés), hogy elkészülhetett!

Gergics Attila
www.audmax.hu

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020