A Dal megtalálta a Hangmérnököt!

A Dal megtalálta a Hangmérnököt!

RSS   AUDMAX   2015-12-20 17:48   2015-12-20 18:07

 

 

Óriási számban, egészen pontosan 188-an vettetek részt a "Dal Keres Hangmérnököt!" keverőversenyen. A nemzetközi zsűri erősen megizzadt, de megszületett a végeredmény! Ezen a versenyen mindenki nyert, mondjuk az első három helyezett különösen sokat…

 

 

Következzenek a nyertesek, egy rövid riport a szervezőkkel és a résztvevőkkel!
A zsűri szavazatainak összesítése alapján a következő sorrend alakult ki:


Első helyezett, így a Dal Hangmérnöke: 12540918 – Erdei Sándor
Második helyezett: 12540730 – Tóth Zoltán
Harmadik helyezett: 12540902 – Garcia Szabolcs


Hogyan történt a pontozás?:
A feltöltés során a rendszer minden jelentkezőnek generált egy egyedi ID azonosító számot. A sikeres feltöltésről mindenki kapott egy visszaigazoló e-mailt, feltüntetve ezt az ID számot is. Minden zsűritagnak volt külön-külön saját bejelentkezési felhasználóneve és jelszava a weboldalunkon. Bejelentkezés után egy listát láttak csak (!) ID azonosítókkal, rákattintva meghallgathatták és letölthették a dalokat. Mellette egy kis mezőbe beírták a pontszámot, ezt a rendszer feldolgozta és generált egy átlag pontot is. A végső lekérdezés után alakult ki az a sorrend, amit megtalálhat mindenki az alábbi linken: Klikk ide!


A zsűriről:
A zsűritagokra bíztuk, hogy milyen szempontok alapján pontoznak. Azért választottunk zsűritagokat különböző területekről, hogy ne egyetlen fajta ízlés érvényesüljön.
itt találjátok Deseő Balázs videóját, ami a verseny alatt készült: Klikk ide!

 


A SounCloud lista:
A verseny időtartama alatt feltöltöttünk egy SoundCloud listát is az addig beérkezett művekből azzal a céllal, hogy inspiráljuk az érdeklődőket a játékban való részvételre. A playlist létrehozásának pillanatáig feltöltött pályaművek tulajdonosai kaptak egy e-mailt, amiben hozzájárulásukat kértük az ID azonosítóval való közzétételhez. Aki e-mailben visszaigazolta hozzájárulását, annak felkerült a dala a SoundCloudra. Bár a listát folyamatosan bővítgettük, nem volt célunk az összes (tehát 188 darab) pályaművet feltölteni, a listát csupán csak kedvcsinálónak szántuk.


A harmadik helyezett:
A harmadik helyezett visszalépett, tehát automatikusan a negyedik helyezett pályamű került a harmadik helyre. Mivel itt holtverseny volt, a zsűrivel újraszavaztattuk a két művet, így alakult ki a jelenlegi harmadik helyezett.
Az így kialakult teljes végeredményt úgy közöltük a zsűrivel, hogy felfedtük az ID azonosító mögött lévő neveket is.
Most pedig engedjétek meg, hogy pár szóban bemutassuk a nyerteseket. A három szerencsés pályaműről a zsűri véleményét is elolvashatjátok.


12540918    
Erdei Sándor    (enduszko)
Születési idő: 19730618

Hangszer/hangszerek amin játszol: Gitár    
Jártasság a hangtechnikában/stúdiómunkában és egyéb tapasztalatok: Hosszú évekig különféle amatőr zenekarokban gitároztam, mígnem kb. 7 éve feloszlott az utolsó zenekarom, viszont a rengeteg zenei ötletemet szerettem volna valamiképpen formába önteni, így vettem egy mikrofont és egy hangkártyát. Évről évre szép lassan bővítgettem a technikát, rengeteget gyakoroltam, és böngésztem a fellelhető szakirodalmat, hogy minél többet megtudjak a "hangról", a dinamikáról, a frekvenciákról, egyszóval mindenről, ami ezzel kapcsolatos. Főleg vidéki amatőr zenekarokkal és a barátaimmal dolgozok, emellett a saját zenéimet is igyekszem elkészíteni. Polgári foglalkozásom családgondozó, a zenével szabadidőmben foglalkozok.    
Hogyan/hol készült a mix: A mix "in the box" készült, a házunk mögött fellelhető ÓL-ban, ami az én kis házi stúdióm.    
Milyen szoftvert használtál a keveréshez?: Cubase 5    
Milyen pluginokat használtál?  Waves: CLA Drums, Api500A EQ, X-noise, RDeesser Fabfilter: Pro-Q, Plo-L Soundtoys: Echoboy, Decapitator Softube: Trident EQ CSR Classic delay UAD: LA2A, 1176, Pultec, Realverb, Precision Compressor, Precision EQ    
Mennyi idő alatt készült el a pályamű? Körülbelül 8 óra. November 28-án délután 14.00-kor kezdtem el keverni, 29-én újra elővettem, hogy finomítsak ezt-azt. Sajnos későn értesültem a pályázatról, egészen pontosan november 27-én este. De nagyon élvezetes és intenzív 8 óra volt. :)    
Mi volt a koncepciód, amit a keverési munka során követtél? Készítettem egy alapmixet (csak hangerő beállításokkal), és ezt átengedtem magamon többször. Csak az érzéseimre figyeltem, hogy nekem mit ad a dal, illetve próbáltam a szerző és előadó érzéseit is megélni. Tulajdonképpen ez vezetett végig. Nem akartam "kifordítani" a dalt, egyszerűnek és tisztának érzem, mintha itt állna előttem a banda, és őszintén nyomná a képembe.    
Egyéb észrevételeid: Nagyon jó, hogy van ez a pályázat, ez a lehetőség, és köszönöm, hogy részt vehettem benne! Nagy öröm volt ilyen jó hangú sávokkal dolgozni, nagyon jó mikrofonok ezek! És a zene is nagyon tetszik, a zenészek remekül játszanak, és külön élmény volt a kiváló énekhang! Köszönöm!  

 
Hidasi Barna: „Fényes, modern hangkép.”
Deseő Balázs: „Klasszikus pop/rock mix. Szépen jelen van minden, hibátlan arányok, karakteres soundok, elkülönülnek a hangszerek, kiegyenlített ének, ízléses effektezés, egészséges RMS, és NS10en is van lábdob :)”
Dré Klaassen: „The ultimate rock version for new media. Very nice romantic ending.”

 

 

12540730
Tóth Zoltán (zolimas)
Születési idő: 19820429

Hangszer/hangszerek amin játszol: Gitár    
Jártasság a hangtechnikában/stúdiómunkában és egyéb tapasztalatok: Több éves stúdiós tapasztalat.
Hogyan/hol készült a mix: Itthon készült, ITB relatíve mostoha körülmények között.
Milyen szoftvert használtál a keveréshez?: Cubase 7.0
Milyen pluginokat használtál? UAD, Slate Digital és némi Waves.
Mennyi idő alatt készült el a pályamű? Egy nap, de több részletben, esténként.
Mi volt a koncepciód, amit a keverési munka során követtél? Nem akartam átalakítani semmit, hanem a rögzített anyagból kihozni a képességem szerinti legtöbbet. A rock hátteremet azért nem tagadhatom le.    
Egyéb észrevételeid: Sajnálom, hogy az ötvenes széria nem szerepelt a versenyben.


Hidasi Barna:     „Vastag megszólalás, széles sztereó bázis, bátran zengetett. :D”
Deseő Balázs: „Markáns dob soundok, egységes hangzás, jól érthető ének”
Dré Klaassen: „Vocals nice centralised and a balanced use of compression and great drum sound.”

 

 

12540902
Garcia Szabolcs (szabolcsgarcia)
Születési idő:19800817

Hangszer/hangszerek amin játszol: Gitároztam évekig, mostanában már csak ritkán van időm játszani.       
Jártasság a hangtechnikában/stúdiómunkában és egyéb tapasztalatok: Siletprobaterem rendszerének vagyok az egyik kitalálója és technikai felelőse, valamint az ott készült promóciós videók hangját is én rögzítem illetve keverem.
Hogyan/hol készült a mix? Kis projektstúdiómban készült Yamaha NS10-es stúdió monitorokon, a keveréshez csak natív és UAD plugineket használtam.
Milyen szoftvert használtál a keveréshez? Reaper-t
Milyen pluginokat használtál? Izotope Ozone 5, Izotope Reverb, UAD Mastering Bundle, UAD 1073, UAD1176, UAD LA2-A, Reaper EQ
Mennyi idő alatt készült el a pályamű? Összesen 2-3 órát tudtam vele foglalkozni a leadási határidő előtti éjszaka.
Mi volt a koncepciód, amit a keverési munka során követtél? Konkrét koncepció nem volt, minden spontán alakult :)
Egyéb észrevételeid: -


Hidasi Barna: „Széles és nagy dob.”
Deseő Balázs: „Kreatív megközelítés, modern effektezés”
Dré Klaassen: „Very nice pop-song intepretation and a good balance of all the tracks.”

 

 


A nyertes pályaműveket itt meghallgathatjátok: Meghallgatom!

Szeretnénk ezúton is gratulálni a nyerteseknek! Akiknek most nem sikerült a dobogós hely: szintén nagyra értékeljük és köszönjük az időt és energiát, amit a játékra fordítottatok. A belefektetett munka semmiképpen nem volt haszontalan. Biztosak vagyunk benne, hogy ez egy remek gyakorlási lehetőség volt a számotokra amellett, hogy ahogy írtuk is –remek JÁTÉK volt-.

 

A Music Media cikke nyomán
 

 

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020