10 év Nano

10 év Nano

RSS   AUDMAX   2018-10-24 23:10   2018-11-20 14:53

 

 

El sem hiszem, hogy az első KORG mini-kontrollert először 10 éve foghattam a kezembe. Akkoriban korszakalkotó ötletként fogtam fel, hogy 13 colos notebook szélességében is lehet már USB-s MIDI-kontrollerrel kütyüzni. Az is volt egyébként! Alig foglalt helyet a táskában, teljesen kompatibilis volt bármilyen MIDI-s szoftverrel, nem mellesleg nagyon szép, letisztult dizájnt kapott.

 

 

Aki esetleg lemaradt a KORG Nano-szériájának történetről, gyorsan összefoglalom az alapkoncepciót:
Nagyon könnyű, mégis strapabíró, kompakt, USB-s MIDI eszközök, melyek két színben és három kiszerelésben, tehát összesen 6 féle verzióban kerültek piacra. Feljátszáshoz, minták indításához a NanoKey, vagy a NanoPad az ideális - egyik két oktávnyi MIDI-billentyűként, másik ütőpados vezérlőként – a harmadik típus azonban forgó és toló potméterekkel, valamint nyomógombokkal rendelkezett, nagyban megkönnyítve és hatékonyabbá téve egy kis házistúdió munkáját.

 


Közös tulajdonságuk elsősorban méretük volt, kiválóan igazodtak egymáshoz, oldalt található USB csatlakozóik megengedték a stack-elést, tehát egymás alá rendezve, kevés helyet foglaltak az asztalon, mégis mindenre kiterjedő megoldást kínáltak.
Nem akarom leegyszerűsíteni a Nano-k gondolkodását, de a második szériában bekerült pár újdonság is, mint például a NanoPad2 érintőfelületének skála módja, ahol előre beállított skálák hangjaiból könnyen írhattunk dallamokat, szólókat. A kinézet némileg frissült, kicsit könnyedebb lett a dizájn az első szériához képest, a NanoKey2 billentyűi lekerekedtek, de a NanoPad2 például több gumipadot is kapott elődjénél. Az biztos, hogy nem engedte ki a kezéből a KORG a piacvezető szerepet a mini méretű kontrollerek piacán, és ezt az eladási darabszámok is kiválóan bizonyítják, a népszerűség azóta is töretlen.

Aztán elérkezett a 10 éves évforduló, ezért a KORG-nál úgy döntöttek, hogy egy limitált széria lenne a legméltóbb ennek megünneplésére. Rögtön két színkombinációval is a piacra léptek, egyik kék-sárga, másik narancs-zöld színpárral. Tévedünk, ha azt hisszük, hogy pusztán esztétikai okokból döntöttek ezek mellett, ugyanis a KORG-nál ennél sokkal komolyabban veszik a dolgokat. Ajánlást is ad a gyártó a felhasználás területétől függően. Aki a KORG Gadget (iOS, OSX) applikációval használná, annak a kék-sárga verziót ajánlják, aki pedig otthon, klasszikus DAW-szoftvereket futtat, a narancs-zöld a jobb választás.  Apropó Gadget: http://musicmedia.hu/20160501_applikalj

Fontos tudnunk, hogy a Nano 2-es sorozataként kezeljük a most megjelent típusokat is, hiszen technológiájában nem változott a fekete és fehér tesvéreihez képest, azt azonban fontos tudnunk és nem győzőm elégszer hangsúlyozni, a Nano nem csak a zenéhez jó. Láttam már számítógép alapú látványtechnikai pultban kontrollerként, de én az Adobe Lightroom-jához is használok egy NanoKontrolt-t. Ez talán rávilágít multifunkcionális mivoltára, tehát bármi, ami képes MIDI-t fogadni, szeretni fogja a Nano-kat, színtől, felhasználási módtól függetlenül.
Ha azonban a limitált szériára fáj a fogunk, igyekezzünk, mert rövid ideig lesz csak elérhető, ez év decemberétől!

Gergics Attila
www.audmax.hu

 

 

Vissza a Hírek oldalra »


Képviselt gyártók, márkák

Az AUDMAX által képviselt kiemelt márkák, gyártók - ABC sorrendben. Bővebben...

Allen&Heath Appsys ProAudio Audiopole AudioPressBox Audio-Technica Avalon-Design Avid B&C Speakers DiGiGrid DirectOut Technologies Genelec GLAB Guitar Laboratory Green Hippo ITC INOUT Communication Systems Korg L'Acoustics Linea Research Panphonics Roland Professional AV Symetrix Tascam Trevis Audio Lab Vox Waves Williams Sound
HANOSZ
Az Audmax Kft. a HANOSZ tagja.
A Hangszeresek Országos Szövetségének fő célja az aktív zenélés társadalmi elfogadottságának növelése és támogatása.
Széchenyi 2020